Cum ne protejăm sănătatea picioarelor împotriva frigului

Data publicării: 15-02-2017

Pericolul degerăturilor - ce trebuie să știi despre ele și cum pot fi evitate?

La temperaturi foarte scăzute, aproape orice poate să înghețe... inclusiv picioarele! Astfel, apar neplăcutele degerături, mai greu de gestionat, în cazul în care apar complicații. Specialiștii în podiatrie recomandă abordarea atentă a acestor probleme, în vederea soluționării lor rapide și o protecție constantă a picioarelor, pe timpul iernii.

Persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, precum diabetul zaharat și bolile vasculare, sunt predispuse degerăturilor, avertizează specialiștii.¹ Circulația deficitară la nivelul picioarelor poate duce la răcirea picioarelor și, implicit, la un risc mai ridicat de degerături. Înghețarea pielii și afectarea vaselor sangvine, survenite în urma expunerii prelungite la frig trebuie ținute sub control, astfel încât să nu determine complicații la nivelul degetelor sau, în cele mai grave cazuri, ale întregului picior.

Podiatria este un domeniu vast, în care se abordează cele mai frecvente afecțiuni ale picioarelor, iar degerăturile pot fi destul de nocive, în anotimpul rece. Specialistul podiatru este cel care are grijă de sănătatea picioarelor și, este important de notat că, persoanele cu neuropatie diabetică și picior diabetic trebuie să aibă și mai multă grijă de felul în care își îngrijesc picioarele în sezonul rece. Oricine poate suferi degerături, dar persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită acestui aspect” a declarat dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Chiar dacă și mâinile și fața pot fi afectate de efectele frigului, cele mai vulnerabile sunt picioarele. Degerăturile pot fi progresive, de la unele superficiale, la situații mai severe. În stadiul superficial, degerăturile afectează doar suprafața pielii, fiind caracterizate de senzația de amorțeală, iar pielea se poate înroși, potrivit datelor de specialitate². O altă formă a degerăturilor este cea care determină o afectare mai adâncă a pielii, astfel încât pielea devine gri-gălbuie, sau alb-albastră. În țesuturi se formează cristale de gheață, iar senzația specifică este una de durere, dar și de căldură.

Degerăturile severe afectează profund toate straturile pielii și țesutul de sub piele. Simptomele sunt caracterizate de o senzație de greutate în picioare, fiind foarte reci la atingere, chiar dacă este posibil ca senzația de durere să lipsească. În schimb, articulațiile și musculatura pot să nu mai funcționeze la potențialul maxim. Țesutul afectat deveni negru, această formă a degerăturii putând să provoace daune ireversibile, potrivit specialiștilor. 

Abordate necorespunzător sau ignorate, degerăturile pot conduce la apariția unor infecții și chiar la amputații. Chiar dacă degerăturile ușoare pot fi ameliorate de către fiecare persoană în parte, în cazul celor severe este necesară intervenția unui profesionist în îngrijirea picioarelor. Specialistul podiatru este cel mai în măsură să evalueze nivelul de afectare al piciorului și să determine cea mai eficientă metodă de abordare, astfel încât să evite durerea, umflarea sau alte posibile efecte ale degerăturilor, la nivelul piciorului. Cazurile severe pot avea nevoie de intervenție de urgență pentru a preveni apariția gangrenei dar, în cazul în care nu se intervine la timp, ultima soluție rămâne amputația.³

În vederea protejării picioarelor în sezonul rece, există câteva recomandări care trebuie avute în vedere⁴:
  • Cizmele sunt articole obligatorii iarna. Sunt recomandate cele din materiale impermeabile. Șosetele călduroase sunt și ele accesorii esențiale, dar, pentru a evita umezeala, se recomandă utilizarea pudrei de talc, pe timpul iernii.
  • Persoanelor care schiază le sunt recomandate doar cizme special concepute pentru acest sport, care să se potrivească perfect piciorului.
  • Persoanele care obișnuiesc să alerge nu trebuie să renunțe la pasiunea lor în timpul iernii, dacă au în vedere importanța utilizării unor articole de îmbrăcăminte și de încălțăminte călduroase, dar nu grele, care absorb umezeala și mențin pielea uscată. Deoarece mușchii sunt mai puțin flexibili în anotimpul rece, sunt recomandate exerciții de încălzire.

Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor.
Surse info:
¹ http://podiatryassociates.org/frostbite-awareness/
²,³ http://www.footdoctorscolorado.com/library/frostbite-prevention-and-treatment.cfm
⁴ https://www.apma.org/
Sursa: Sanatatea Press Group, 15-02-2017, Vizualizari 163
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.