Cum protejăm dinţii de carii?

Cum protejăm dinţii de carii?

©

Autor:

Cum protejăm dinţii de carii?
Cariile sunt neplăcute, ÅŸtim cu toÅ£ii acest lucru, pot provoca dureri insuportabile ÅŸi alte complicaÅ£ii nedorite, astfel încât este bine să urmărim prevenirea apariÅ£iei lor prin cateva metode simple ÅŸi la îndemâna tuturor.

Prima “armă” împotriva cariilor este igienizarea corectă după fiecare masă (sau cel puÅ£in dimineaÅ£a ÅŸi seara). Este foarte important să ÅŸtim cum se efectuează în mod corect curăţarea dinÅ£ilor.
Se începe prin utilizarea aÅ£ei interdentare pentru îndepărtarea resturilor alimentare dintre toÅ£i dinÅ£ii, cu miÅŸcări blânde, fără a răni gingia. La început este posibil ca aceasta să sângereze din cauza inflamaÅ£iei gingivale, care va regresa ca urmare a periajului corect în câteva zile.
O variantă mai eficientă ÅŸi mai rapidă pentru aÅ£a interdentară este duÅŸul bucal. După îndepărtarea completă a resturilor alimentare dintre dinÅ£i, se poate trece la periajul propriu-zis al dinÅ£ilor folosind o periuţă cu peri medii (sau moi dacă medicul stomatolog v-a recomandat-o) ÅŸi o pastă de dinÅ£i care să conÅ£ină fluor. De menÅ£ionat este că nu contează firma producătoare a pastei de dinÅ£i, sau cât a costat, atâta timp cât aceasta conÅ£ine fluor.
Cea mai importantă este tehnica de periaj:  periuÅ£a trebuie plasată jumătate pe dinÅ£i, jumătate pe gingie, într-un unghi de 45 grade cu axul grupului dentar periat, iar miÅŸcările se efectuează de la gingie spre vârful dintelui – aproximativ 10-15 miÅŸcări într-un loc, apoi trecem la următorul grup. Nu trebuia uitată nici faÅ£a dinspre limbă a dinÅ£ilor ÅŸi nici feÅ£ele pe care mestecăm (ale molarilor ÅŸi premolarilor). Cel mai bine, pentru a te asigura că realizezi periajul într-un mod corect ÅŸi utilizezi aÅ£a interdentară aÅŸa cum trebuie, arată-i medicului stomatolog ÅŸi roagă-l să-Å£i explice. Seara după periaj trebuie să avem grijă să nu mai mâncăm nimic ÅŸi nici să bem altceva decât apa (ceaiurile neîndulcite pot colora dinÅ£ii).

Evitarea consumului frecvent de dulciuri ÅŸi băuturi îndulcite, sau acidulate este foarte importantă. Băuturile acidulate, chiar dacă au îndulcitori artificiali, sau nu, sunt deosebit de periculoase pentru smalÅ£ul dinÅ£ilor prin aciditatea ridicată, dar ÅŸi pentru sănătatea îtregului organism. Dacă totuÅŸi le consumăm, este bine să ne spălăm imediat pe dinÅ£i.

Fluorizările frecvente la medicul stomatolog, atunci când acesta le recomanda, sau la domiciliu cu diverse geluri procurate de la farmacii pot preveni apariÅ£ia cariilor prin întărirea smalÅ£ului dentar. Administrarea de Fluor la copiii mici este foarte importantă, mai ales când părinÅ£ii lor au o carioactivitate intensă; Pentru o administrare corecta a suplimentelor cu fluor, roagă medicul stomatolog să-Å£i recomande doza potrivită pentru vârsta copilului tău.

Sigilarea dinÅ£ilor predispuÅŸi la carii este o metodă foarte eficientă pentru prevenirea cariei dentare. Această metodă presupune aplicarea unei răşini fotopolimerizabile pe suprafeÅ£ele accidentate ale dinÅ£ilor permanenÅ£i, suprafeÅ£e foarte susceptibile la carie, având în vedere că unele ÅŸanÅ£uri ÅŸi fosete sunt atât de înguste ÅŸi adânci, încât periuÅ£a de dinÅ£i nu ajunge niciodată să cureÅ£e bine locurile respective, rezultatul fiind caria dentară. Sigilările au cea mai mare indicaÅ£ie la copiii între 6-13 ani, dar, în funcÅ£ie de tiparul eruptiv al fiecărui copil, medicul stomatolog poate stabili cel mai bine momentul propice pentru o sigilare.

Controlul stomatologic la 6 luni este obligatoriu pentru a decela eventuala susceptibilitate la carii, pe care nimeni nu o poate stabili mai bine decât medicul stomatolog. Tot acesta ne poate atrage atenÅ£ia asupra demineralizărilor dentare, depunerilor de placă în anumite zone, carii incipiente, sau alte afecÅ£iuni dentare, pe care este bine să le tratăm înainte ca acestea să se complice.

Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 01-08-2012 | Vizite: 7789
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuÈ›ii din Afectiuni stomatologice