Cum rezistăm alimentelor cu zahăr adăugat?

Cum rezistăm alimentelor cu zahăr adăugat?

©

Autor: Redacția ROmedic

Cum rezistăm alimentelor cu zahăr adăugat?

RelaÈ›ia oamenilor cu zahărul este una strânsă È™i cu năbădăi. Cu greu rezistăm la dulce, deÈ™i È™tim că nu ne face bine. Dintre toate formele, zahărul adăugat e cel mai periculos. Și, din păcate, este aproape peste tot. Uite de ce È™i ce poÈ›i face pentru a-l scoate din alimentaÈ›ia ta.

 

Zahărul este folosit la scară largă în industria alimentară. Motivul e simplu: are rolul de a intensifica gustul alimentelor È™i băuturilor È™i de a ne creÈ™te plăcerea cu care le savurăm. AÈ™a a ajuns să fie folosit aproape în orice aliment, de la mezeluri È™i conserve, la sosuri, muÈ™tar, ketchup, dar È™i sucuri carbogazoase. Problema e că, fiind folosit în atât de multe alimente incluse în dieta noastră zilnică, ajungem că consumăm zahăr în exces, ceea ce ne face rău. O altă problemă o reprezintă faptul că unii producători nu specifică pe etichete raportul dintre zahăr adăugat È™i zaharurile conÈ›inute în mod natural de ingredientele ce stau la baza alimentelor.

Din fericire, suntem martorii unei mișcări de conștientizare, la nivel de societate, a daunelor provocate de consumul excesiv de produse alimentare ce conțin zahăr. Așa s-au născut strategii naționale și internaționale prin care se urmărește scăderea acestui consum și identificarea unor alternative.

 

În mod ideal, conform acestor strategii, cel mai bine e să consumăm tot mai multe fructe È™i legume. Însă face parte din comportamentul uman să ne placă gustul dulce È™i să îl preferăm. De aceea, marii producători alimentari care folosesc zahăr la fabricarea diverselor alimente trebuie să găsească o soluÈ›ie prin care să obÈ›ină gustul dulce, dar fără zahăr.

 

Cea mai eficientă alternativă la zahărul adăugat s-a dovedit a fi folosirea îndulcitorilor hipocalorici naturali sau artificiali. Cei mai cunoscuÈ›i sunt aspartamul, sucraloza È™i È™tevia (produs natural). Prin folosirea lor, aportul caloric total al alimentelor scade. Mai mult, au o capacitate mult mai mare de îndulcire, aÈ™a că e nevoie de cantități mult mai mici față de zahăr pentru a obÈ›ine gustul dulce. De exemplu, aspartamul îndulceÈ™te de 200 de ori mai mult ca zahărul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2.000 de ori, iar È™tevia de 40-300 de ori.

 

Studiile au mai demonstrat că persoanele care consumă produse cu îndulcitori hipocalorici nu au înregistrat o creÈ™tere a apetitului sau a preferinÈ›ei pentru gustul dulce. Ba dimpotrivă, s-a observat chiar o scădere a apetitului, în special în contextul adoptării unui stil de viață sănătos.

 

Treptat, tot mai mulÈ›i producători din industria alimentară au început să se reorienteze către îndulcitori. Dintre aceÈ™tia, cei care produc băuturi carbogazoase au fost cei mai harnici, dar tot mai mulÈ›i din tot mai multe domenii li se alătură.


Data actualizare: 30-08-2017 | creare: 30-08-2017 | Vizite: 850
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum