Cum sa devii propriul tau stapan

©

Autor:

Dupa ce trec de jumatatea vietii, multi oameni traiesc un impuls puternic spre schimbare, care are insa drept consecinte aparitia multor angoase.

Contrar parerii multora dintre semenii nostrii cum ca, odata trecut de o anumita varsta ar trebui sa te aliniezi pasiv la un anumit stil de viata, personal consider ca pentru a castiga acea libertate de spirit in care consta adevarata implinire este esential ca modul nostru de viata sa izvorasca din propriile noastre impulsuri profunde si nu din gusturile si dorintele accidentale ale celor care din intamplare ne sunt vecini sau chiar prieteni si rude.

Caracterul imperativ al angoaselor resimtite ar trebui vazut ca un indiciu ca ne aflam intr-o atitudine gresita sau ca fugim de una din marile exigente ale vietii si luat ca un indemn la a ne depasi stadiul actual de dezvoltare intr-o noua forma de libertate, chiar intr-o noua ordine si responsabilitate.

In cartea sa „Formele fundamentale ale angoasei”,  Fritz Riemann spunea: „Angoasa apare cel mai probabil in constiinta noastra in momente deosebite ale dezvoltarii noastre, cand trebuie parasite vechile cai batute si familiare, trebuie rezolvate noi sarcini sau sunt urgente unele transformari. Dat fiind ca cele mai mari angoase ale fiintei noastre care sunt atat de importante pentru dezvoltarea si maturizarea noastra nu pot fi ocolite, incercarea de a le evita se plateste cu multe temeri mici, banale. Aceste frici nevrotice, par absurde si nu fac altceva decat sa ne chinuie si sa ne impovareze si se pot indrepta practic impotriva a orice.”

Iata asadar ca e bine sa ne acceptam toate fricile si sa le intelegem ca pe niste semnale de alarma ca „nu stam bine” in vreo privinta sau ca dorim sa evitam un lucru esential pentru noi, pe care, angoasa deplasata nu face altceva decat sa-l acopere.

Disponibilitatea de a ne confrunta cu fricile noastre presupune un anume gen de resemnare, una care, desi in primele momente poate fi generatoare de durere pana la urma ne ofera protectie impotriva dezamagirilor si deziluziilor care ne asteapta atunci cand ne autoamagim. Nicio satisfactie bazata pe autoamagire nu e trainica si oricat de neplacut ar fi adevarul este mai bine sa-l infrunti o data pentru totdeauna, sa te obisnuiesti cu el si sa-ti construiesti in continuare viata in conformitate cu el.

Priveste acum peste umar. Cu moartea atat de vesnic alaturi si viata atat de sufocant de scurta, poate ar fi bine sa te intrebi mai des:

Ar trebui sa evit lucrurile pe care vreau cu adevarat sa le fac?
Ar trebui sa-mi traiesc viata asa cum imi spun sau vor altii?
Este atat de important pentru mine sa acumulez lucruri?
Este amanarea un mod de a trai?


Probabil, daca ai reusi sa fi onest, raspunsurile tale se vor rezuma la cateva cuvinte:

Actioneaza cu curaj... Fii tu insuti... Bucura-te de oameni si viata... Iubeste

Esenta maretiei sta in capacitatea de a opta pentru implinirea personala in imprejurari in care altii aleg nebunia” - Dr. Wayne D. Dyer

Data actualizare: 08-06-2020 | creare: 18-08-2014 | Vizite: 3872
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: