Cum sa intelegem si sa tratam tulburarile de anxietate

©

Autor:

Advertorial oferit de CLINICA DR BONDOC

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, cu o prevalenta, pe parcursul vietii de 28,8% (Kessler RC, 2005), ceea ce insemna ca aproape 1 din 3 oameni va avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

Ce definim prin anxietate?

O suma de simptome fizice neplacute, insotite sau nu de o stare subiectiva de neliniste, ingrijorare sau panica, care pot sa apara in legatura cu o situatie/obiect anume sau nu, fiind prin definitie in exces fata de ceea ce ar fi adaptativ sau firesc in acea situatie si producand prin aparitia acestor simptome, o suferinta in plus.

Cele mai frecvente simptome ale anxietatii sunt:

1. Simptome care sugereaza problem cardiologice: palpitatii, intepaturi toracice in zona inimii, dureri la nivelul toracelui, amorteli, furnicaturi in member, frica intense ca poti avea un atac de cord/lesin
2. Simptome care sugereaza problem respiratorii: senzatie de nod in gat, senzatie de  a fi fara aer sau a se sufoca, senzatii de ameteala, „cap usor” sau lesin,  frica intense ca poti muri (prin lipsa de aer, atac de cord etc)
3. Simptome care sugereaza problem digestive: dureri la nivelul abdomenului, cu diaree, constipatie, greata, „nod in stomac”,
4. Tremor, transpiratii reci sau calde,stare de incordare
5. Simptome  psihice: derealizare sau depersonalizare (resimtite ca  senzatie ca te privesti din exterior, ca te departezi de corp, ca exteriorul apare ca ciudat sau modificat,  frica intense ca poti sa peirzi controlul, frica de a nu innebuni , neliniste sau ingrijorare sau iritabilitate, senzatia de a fi mereu „ca pe ace”, in alerta, oboseala cronica, tulburari de concentrare, senzatie de „minte goala” sau tulburari legate de somn

Spre surprinderea multor pacienti, nu exista simptome fizice care sa nu poata sa apara in contextul anxietatii sau pe „fond psihic”, de la tremor si palpitatii la lesin, diaree sau paralizii.

Din acest motiv, inainte de a concluziona ca anumite simptome sunt cu determinare psihica, consultul medical de medicina interna, cardiologie, neurologie sau alte specialitati este recomandat.

In dorinta de a evita aparitia acestor simptome, multe persoane ajung sa nu mai poata iesi din casa neinsotite sau sa mearga in locuri cu multi oameni (agorafobie), nu mai pot sta singuri in casa (monofobie) sau ajung sa evite o serie de lucruri si locuri care aparent le genereaza anxietatea.

Ce cauzeaza anxietatea?

1. Factorii genetici sunt implicate in geneza tulburarilor de anxietate, ca o predispozitie si nu ca o certitudine de a face tulburarile. Mostenirea genetica este mai importanta in cazul unor subtipuri de fobie specifica, in unele cazuri de fobie sociala si in unele cazuri severe de tulburare obsesiv-compulsiva.

2. Evenimente de viata stresante/traumatice recente
Traumele majore, cu amenintare asupra vietii (razboi, atac, agresiune, viol, amenintare, cutremur, alte dezastre natural etc) la care o persoana a fost expusa/martor pot determina reactie acuta la stress sau tulburare de stress post traumatic.
Moartea naturala a unei persone dragi/boala /alte cause de stress pot genera tulburari de anxietate de la tulburari de panica la anxietate generalizata.

3. Factorii psihologici
Anxietatea este un semnal (neplacut, uneori imposibil de suportat dar util) in a ne semnala ca ceva in viata noastra psihica nu este sanatos/echilibrat/adecvat.

Este semnul ca undeva exista o suferinta, cel mai adesea veche, care a modificat:
  • felul in care gandim, evaluam si reactionam la evenimentele vietii
  • felul in care ne vedem pe sine si
  • felul in care ii percepem pe ceilalti, relatiile interpersonale,
  • in care ne raportam la viata (raspunsurile la problemele existentiale: de ce traim?, care este scopul vietii?, care este scopul meu in viata?, ce se intampla dupa moarte? Etc.)


O varianta simpla de a intelege dinamica interna a simptomelor de anxietate este teoria Copilului interior.

„Copilul interior” este o parte din psihicul nostru care a inmagazinat toate experientele noastre din copilarie, fiind un concept existent in diferite curente din filozofia estica, in teoria analizei tranzactionale, in terapia jungiana, familiala sistemica si in diferite forme in mai toate psihoterapiile actuale.

Daca ne reprezentam Copilul interior ca pe creierul nostru emotional, ca pe felul nostru vechi, instinctiv de a reactiona, putem intelege anxietatea ca pe „plansul” acestei parti vechi din noi.


Putem avea astfel un mod foarte bun pentru a stii cum sa reactionam fata de simptomele de anxietate: exact ca fata de un bebelus care plange.

Daca ne suparam ca plange, eventual il ducem la doctor ca e „bolnav”, daca tipam la el si il criticam pentru ca plange in loc sa stam sa incercam sa aflam de ce plange, acesta nu se va opri ci va plange si mai tare. Tot astfel daca luam ne suparam ca avem anxietate in loc sa incercam sa aflam ce semnifica ele, simptomele se vor accentua.

Cum putem trata simptomele de anxietate?

Exista trei abordari majore:
  • medicamentoase
  • psihoterapeutica
  • mixta

Cea medicamentoasa foloseste antidepresivele si benzodiazepinele pentru a modifica receptorii neurotransmitatorilor cerebrali si a opri astfel aparitia simptomelor. Aceasta metoda este rapida in a instala starea de bine (2-3 saptamani). Durata recomandata de tratament este de 8 – 12 luni din momentul instalarii starii de bine. Aceasta metoda mai are avantajul ca este accesibila ca pret (presupune examen psihiatric si controale periodice, de obicei lunare) iar medicamentele nu sunt foarte scumpe si/sau sunt compensate sau gratuite prin Casa de Asigurari de Sanatate (ca si consulturile psihiatrice, daca medicul are contract cu Casa de Asigurari). Dezavantajul consta in rata mare de recadere dupa intreruperea tratamentului, intre 30 si 90 %.

Cea psihoterapeutica incearca sa afle si sa modifice cauza care a dus la aparitia simptomelor. Consta in sedinte cel putin saptamanale, pe o perioada de cel putin 6 luni, de cele mai multe ori mai mult (in functie de gravitatea problemelor si nivelul de profunzime al terapiei).  Mai costisitoare decat varianta farmacologica si cu o perioada mai lunga  si uneori greu de suportat pana la disparitia simptomelor, psihoterapia poate modifica insa felul profund de a gandi si simti, cu rezolvarea conflictelor psihologice inconstiente care au stat la aparitia simptomelor.

Uneori, din pacate, cele 2 abordari sunt sustinute de profesionisti, una impotriva celeilalte (psihiatrii vs. psihologi), ca adevaruri incompatibile.

Cea mixta imbina avantajele ambelor variante, fiind recomandata de multe ori in tulburarile de anxietate in literature de specialitate.

In clinica noastra, oferim o abordare individuala, in care pacientii pot alege intre toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt.  Psihiatrii si psihoterapeutii nostrii au o indelungata experienta in tratamentul tulburarilor de anxietate.

Psihoterapeutii nostrii impletesc tehnicile de terapie cognitive- comportamentala, teoria analiziei tranzactionale si atitudinea umanista pentru a crea cel mai eficient plan de tratament.

Avantajul nostru consta  insa in faptul ca suntem o clinica exclusiv destinata sanatatii psihice,in care psihiatrul si psihoterapeutul  fiecarui pacient comunica  si colaboreaza intre ei, cu acordul pacientului,pentru ca acesta sa primeasca cea mai bun parcurs terapeutic.

Noi credem ca oricine poate sa isi recapete echilibrul si sanatatea psihica!


Dr. Gabriella Bondoc
medic specialist psihiatru, psihoterapeut

CLINICA DR BONDOC
Str. Graului, nr 28, ap 1, sect 4 (langa metrou Brancoveanu), BUCURESTI
              PROGRAMARI: 0724792901
gabriella@bondoc.ro
www.doctor-bondoc.ro
www.psihoterapeut-psihiatru.ro

Data actualizare: 28-02-2014 | creare: 28-02-2014 | Vizite: 2457
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: