Cum să mănânci sănătos de sărbători

©

Autor:

Cum să mănânci sănătos de sărbători
Sărbătorile tradiționale nu pot fi complete fără mâncare, iar cea mai mare capcană este reprezentată de supraalimentație și creștere ponderală.

Un studiu publicat recent în New England Journal of Medicine a concluzionat că excesul de greutate dobândit în perioada sărbătorilor poate persista la mai mult de jumătate dintre persoane până la un an.

Pentru a preveni creșterea nedorită în greutate trebuie conștientizat faptul că se poate mânca sănătos inclusiv la astfel de mese festive. Țineți cont de următoarele sfaturi  în timpul sezonului sărbătorilor și al mâncatului:

1. Evitați aperitivele

Dacă vă aflați la o petrecere, nu vă situați în preajma mesei unde se servesc aperitivele. În caz contrar, le veți consuma fără să țineți cont de prezența senzației de foame, respectiv sațietate, în timp ce socializați.

2. Mergeți la mesele festive sătul

Cu o oră înainte de a merge la o masă festivă consumați o supă de legume sau un măr poaspăt, puțin dulce, și încercați să vă adaptați aportul de alimente în funcție de această gustare. Astfel veți evita supraconsumul de alimente puternic calorice specifice perioadei sărbătorilor.

3. Nu neglijați activitatea fizică

Alocați timp pentru a rămâne activi de sărbători, mai ales în zilele în care sunt planificate mese îmbelșugate. Mergeți cu copiii sau nepoții la locurile de joacă, plimbați-vă alături de cei dragi, faceți jogging, yoga, pentru a fi în formă.

4. Alegeți alimentele care să vă ofere plăcere, satisfacție și cât mai puține calorii!

5. Cumpărați produse de sezon, locale!

În acest fel veți beneficia de produse echilibrate nutrițional și veți susține și producătorii locali.

6. Preferați garniturile din legume

Piureul de cartofi dulci, cel de conopidă, mazărea verde completează într-un mod delicios și dietetic felurile principale de mâncare.

7. Dați startul meselor sănătoase!

Fiți un exemplu pentru cei dragi și consumați ori de câte ori este posibil alimentele sărace în zaharuri și sare, grăsimi și calorii. Astfel îi veți încuraja și pe aceștia să facă alegeri alimentare echilibrate de sărbători.

8. Moderați consumul de alcool și cel al băuturilor îndulcite cu sau fără acid!


Auto-controlul reprezintă o strategie eficientă în perioada sărbătorilor care constituie o oportunitate de a savura alimente sănătoase, gustoase și de a vă bucura de compania apropiaților, fără a face abuz și a crește în greutate.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-09-2019 | creare: 21-12-2016 | Vizite: 976
Bibliografie
Avoid holiday gorging and stay healthy, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-holiday-gorging-healthy.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  • Care este legătura între stresul la locul de muncă, mâncarea nesănătoasă și somn?
  •