Cum să-ți alegi periuța de dinți

©

Autor:

Cum să-ți alegi periuța de dinți
Există aproape tot atâtea tipuri de periuțe câte tipuri de paste de dinți, iar alegerea ține de cele mai multe ori de preferința pentru o culoare sau alta, ori de puterea de convingere a producătorului. O altă greșeală este ideea că periuțele electrice sunt superioare celor clasice. Deși periajul este mai ușor cu o periuța electrică, nu există dovezi care să sugereze că periuța electrică asigură o curățare mai eficientă a dinților. De fapt, cel mai important lucru la periaj nu este periuța în sine, ci efectuarea unui periaj corect.

Un periaj corect se efectuează dinspre gingii spre vârful dinților, de cel puțin două ori pe zi și trebuie să dureze între două și cinci minute. Dacă sunteți indeciși cu privire la alegerea periuței potrivite, ar trebui să țineți cont de următoarele aspecte:

  • Alegeți întotdeauna o periuță cu peri moi, deoarece perii duri pot produce retragerea gingiilor. Perii moi sunt flexibili și curăță eficient zona de la baza dinților, fără a leza gingia.
  • Capul periuței trebuie să fie suficient de mic pentru a pătrunde în locurile greu accesibile ale cavității bucale.
  • Mânerul trebuie să permită ținerea periuței într-un mod confortabil.
  • Forma gâtului sau a mânerului nu are un rol semnificativ în eficiența periajului.
  • Nu există nicio dovadă conform căreia periuțele electrice sunt mai eficiente decât cele clasice. Periuțele electrice sunt în general recomandate persoanelor cu deficiențe fizice sau copiilor.
  • Perii trebuie să aibă capetele rotunjite. Dacă sunt ascuțite vor leza gingia, iar dacă sunt turtite nu vor îndepărta eficient placa bacteriană.
  • Dimensiunea periuței trebuie să fie potrivită vârstei celui care o utilizează. Pentru copiii până în doi ani periuța trebuie să aiba capul de 15 mm; pentru copiii între 2 și 6 ani capul periuței poate avea 19 mm; pentru copiii între 6 și 12 ani dimensiunea este de 22 mm; iar după vârsta de 12 ani periuța poate avea capul de 25 mm lungime.

Schimbarea periuței de dinți

  • Periuța se schimbă la fiecare trei luni sau când perii se încovoaie. Indiferent de grija cu care igienizați periuța dupa fiecare spălare, microbii se acumulează în timp.
  • Dacă periuța se uzează în câteva săptămâni, înseamnă că periajul este excesiv de puternic și poate produce retragerea gingiilor și ulcerații dureroase.
  • Există câteva tipuri de periuțe cu peri sensibili la uzură, care își pierd culoarea în momentul în care periuța trebuie schimbată.
  • Este important să schimbați periuța după ce v-ați recuperat după o răceală, infecție în gât sau gură. Microbii pot rămâne pe periuță, ducând la reinfectare.

Igienizarea periuței de dinți

Periuța de dinți poate fi un mobil pentru foarte mulți microbi, însă nu s-a dovedit că acest fapt ar avea implicații majore. Igienizarea este de obicei utilă în prevenirea reinfectării cu bacteriile unei infecții anterioare. Multe persoane acoperă periuța cu un capac de protecție sau o depozitează într-un spațiu închis. Acest fapt este dăunator, deoarece umezeala acumulată este un mediu prielnic pentru înmulțirea bacteriilor și a altor microorganisme.

Pentru igienizarea corespunzătoare a periuței vă stau la dispoziție produsele specializate de pe piață. Soluția alternativă este lăsarea periuței într-o soluție antibacteriană.

Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 10-06-2009 | Vizite: 6140
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microroboții care își pot schimba forma pot peria și curăța dinții ca o ață dentară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum