Cum să-ți amplifici capacitatea de memorare

Cum să-ți amplifici capacitatea de memorare
Specialiștii în neuroștiințe cognitive au scanat creierul a 23 de persoane „campioane la memorare”, în încercarea de a descoperi circuitele din spatele acestor abilități excepționale. Folosind datele cercetărilor, aceștia au reușit să amplifice capacitatea de memorare a persoanelor obișnuite, în doar 40 de zile.

Tehnicile folosite în studiu sunt disponibile și online, pe site-ul MemoCamp.com. Cercetările au fost publicate în revista științifică Neuron.

Cercetătorii de la Universitatea Radboud din Olanda au descoperit cu ajutorul scanărilor RMN că în privința structurii fizice a creierului nu există deosebiri între oamenii supradotați și cei obișnuiti. În schimb, au observat diferențe ample în privința tiparelor de conectivitate. În speță, s-a remarcat un subset de 25 de conexiuni la persoanele cu memorie de excepție.

Având în vedere că si aceste persoane cu abilități deosebite își antrenează memoria cu ajutorul exercițiilor mnemonice, oamenii de știință s-au întrebat dacă o persoană obișnuită poate obține tiparele respective de conectivitate antrenându-și memoria. Astfel, 51 de persoane cu capacitate obișnuită de memorare au parcurs un program de antrenament prin tehnica „loci”: fiecare subiect a vizualizat un spațiu fizic (o stradă, un parc, o cameră), încercând să-și amintească locul anumitor lucruri, cuvinte sau concepte pe măsură ce se „plimbau” cu puterea imaginației prin spațiul respectiv.

Antrenamentul a durat 30 de minute pe zi, timp de 40 de zile. Înainte de începerea experimentului participanții își aminteau 26-30 de cuvinte, iar după terminarea celor 40 de zile au reușit să-și amintească în medie 65 de cuvinte. Totodată, scanările RMN au arătat și modificări la nivelul creierului, în special o creștere a conectivității între două regiuni: cortexul prefrontal median și cortexul prefrontal dorsoalateral drept. Aceste regiuni sunt asociate cu relaționarea cunoștințelor noi de cele știute deja, precum și cu învățarea strategică.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 10-03-2017 | creare: 10-03-2017 | Vizite: 803
Bibliografie
How To Super-Charge Your Memory Abilities Like The Ancient Greeks, link: http://www.iflscience.com/brain/how-to-supercharge-your-memory-abilities-like-the-ancient-greeks/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK