Cum se manifestă un nivel scăzut de testosteron?

©

Autor:

Cum se manifestă un nivel scăzut de testosteron?

Testosteronul este cel mai importatant hormon masculin care are un rol esențial în dezvoltarea rapidă a caracteristicilor de tip masculin în perioada pubertății: dezvoltarea musculară, creșterea părului, aprofundarea vocii și creșterea caracteristicilor sexuale masculine.

Atunci când perioada pubertății încetează, testosteronul continuă să joace un rol important în dezvoltarea bărbaților. Cu ajutorul acestui hormon, se asigură o bună funcționare a organismului, de la libidoul unui bărbat, până la starea lui de spirit, iar când nivelul de testosteron este scăzut, acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății emoționale și fizice.

Începând cu vârsta de 30 de ani, organismul va scădea în mod natural cantitatea de testosteron pe care o produce, la o rată de aproximativ 1% pe an. (1) Simptomele scăzute ale testosteronului se pot manifesta în moduri diferite la bărbați, la orice vârstă, dar afectează în primul rând bărbații cu vârsta de peste 40 de ani.

O serie de simptome pot apărea dacă producția de testosteron scade drastic sub cotele normale. Simptomele testosteronului scăzut se pot manifesta treptat în timpul unei perioade lungi de timp, deci bărbații nu observă deseori schimbările subtile și nu le consideră ca reprezentând o problemă.

Simptome ale deficitului de testosteron la bărbații peste 40 de ani:

Libido scăzut: Deși odată cu înaintarea în vârstă bărbații pot experimenta un apetit sexual redus, cei cu un deficit de testosteron manifestă un declin în dorința de a întreține raporturi intime.

Tulburări de erecție: Potrivit MayoClinic. com, bărbații adulți cu un nivel scăzut de testosteron pot prezenta disfuncție erectilă. Testosteronul stimulează producerea de oxid nitric, o moleculă care ajută la declanșarea unei serii de reacții chimice necesare pentru a avea loc o erecție. Când nivelurile de testosteron sunt prea scăzute, un bărbat poate avea dificultăți în a realiza o erecție înainte de a face sex sau de a avea erecții spontane.

Volum redus de material seminal: Bărbații cu un nivel scăzut de testosteron vor observa, adesea o scădere a volumului spermei în timpul ejaculării.

Căderea părului:
Calviția este o etapă naturală pentru cei mai mulți bărbați, odată ce aceștia înaintează în vârstă. Cu toate acestea, bărbații cu un nivel scăzut de testosteron pot observa pierderea pierderea părului corporal și facial.

Oboseală: Senzația de oboseală resimțită tot mai des și care se manifestă pe perioade mai lungi de timp, în ciuda unui program de somn regulat sau resimțirea unui nivel scăzut de energie pot fi semne ale unui deficit de testosteron în organism.

Pierderea masei musculare: Deoarece în perioada pubertății testosteronul este cel care are un rol important în constituirea masei musculare, un nivel scăzut de testosteron reflectă, implicit o scădere a tonusului muscular.

Nivel de grăsime corporală mai mare: Bărbații dezvoltă, în special, ginecomastie sau țesut mamar mărit. Acest efect se crede că apare din cauza unui dezechilibru între testosteron și estrogen la bărbați.

Scăderea masei osoase: Deși osteoporoza, așa cum mai este denumită această afecțiune se întâlnește, de regulă în râdul femeilor, bărbații cu un nivel scăzut de testosteron pot experimenta, de asemenea scăderea densității osoase, lucru ce îi face mai susceptibili la fracturi osoase.

Schimbări de dispoziție: Deoarece testosteronul influențează multe procese fizice care au loc în organism, acesta poate, de asemenea, să influențeze starea de spirit. Astfel, specialiștii atenționează că un deficit de testosteron poate crește șansele de depresie, iritabilitate sau lipsă de concentrare. (2)

Dacă există o mai mare posibilitate ca nivelul scăzut de testosteron să apară la bărbații cu vârsta de peste 40 de ani, cei sub 30 de ani pot observa, de asemenea simptome ale unui deficit de testosteron.

Cauze ale scăderii testosteronului la bărbații cu vârstă sub 30 de ani:

  • niveluri ridicate de colesterol;
  • tensiune arterială crescută;
  • obezitatea;
  • consumul excesiv de alcool;
  • consumul de droguri;
  • folosirea steroizilor anabolizanți;
  • administrarea de medicamente, cum ar fi steroizii și opiaceele, folosite, în special în exces.


Unele cazuri de testosteron scăzut pot fi legate de alte afecțiuni medicale, cum ar fi:


Soluții simpe pentru a stimula producția de testosteron

  • Un program de somn suficient: producția de testosteron este direct legată de durata și calitatea somnului.
  • Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat. Exercițiile de rezistență pot crește nivelul de testosteron timp de 15-30 de minute după antrenamentele fizice.
  • Menținerea greutății, deoarece există o legătură directă între excesul de greutate și scăderea testosteronului.
  • Suplimente: Doar câteva suplimente s-au dovedit a fi benefice pentru producția de testosteron. Dintre acestea, studiile susțin eficacitatea administrării de vitamina D, a zincului și a magnezului.
  • Urmarea unei diete care să reducă consumul de carbohidrați și să crească aportul de proteine și de grăsimi esențiale Omega-3. (4).

Data actualizare: 08-08-2018 | creare: 08-08-2018 | Vizite: 4421
Bibliografie
1. DO YOU KNOW THE SYMPTOMS OF LOW TESTOSTERONE? Url: https://lowtcenter.com/san-antonio/northwest/do-you-know-the-symptoms-of-low-testosterone/
2. 9 Signs of Low Testosterone. Url: https://www.healthline.com/health/low-testosterone/warning-signs
3. Signs of Low Testosterone in Men Under 30. Url: https://www.healthline.com/health/low-testosterone/signs-men-under-30
4.How can you increase testosterone naturally? https://examine.com/nutrition/increase-testosterone-naturally/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)
  • Noile cercetări arată cum paternitatea duce la fluctuații ale testosteronului
  • Terapia de substituție cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum