Cum se măsoară tensiunea arterială?

©

Autor:

Cum se măsoară tensiunea arterială?
Măsurarea periodică a tensiunii arteriate cu precizie ajută la detectarea precoce și managementul hipertensiunii arteriale sau al hipotensiunii. Frecvența măsurării poate fi ajustată în funcție de tensiunea individului, de vârstă, de riscul cardiovascular și sfatul medicului.

Pentru măsurarea tensiunii arteriale veți avea nevoie de un tensiometru ce poate fi achiziționat din farmacii sau magazine specializate. Tensiunea poate fi măsurată cu ajutorul tensiometrului mecanic (clasic), caz în care este necesar și un stetoscop, sau cu ajutorul tensiometrului electronic (digital) ușor de utilizat. Este important ca măsurătorile să fie efectuate corespunzător, citirea să fie precisă, pentru a nu duce la un diagnostic greșit.

Iată câteva recomandări înainte de măsurarea tensiunii arteriale:
  • Evitați fumatul, consumul de cafea sau efortul fizic cu cel puțin 30 de minute înainte de măsurători.
  • Așezați-vă și stați relaxat pentru cel puțin 5 minute pentru a evita obținerea unui rezultat fals, eliminați orice sursă de distragere a atenției (cum ar fi privitul la televizor).
  • Purtați haine largi, confortabile.

Măsurarea tensiunii arteriale cu tensiometrul mecanic

  • Așezați-vă pe un scaun cu ambele picioare poziționate pe podea, fără a le încrucișa și spatele sprijinit de spătar, sau în decubit dorsal.
  • Se introduce manșeta tensiometrului pe braț, astfel încât furtunul care asigură umflarea să fie în direcția antebrațului, în dreptul arterei. Se va lăsa un spațiu de 2 cm între manșetă și plica cotului. Se fixează manșeta pe braț, însă fără a strânge prea tare.
  • Brațul se poziționează la nivelul inimii, iar antebrațul se va sprijini pe masă. Asigurați-vă că mânecile îmbrăcămintei nu comprimă mâna.
  • Introduceți olivele auriculare ale stetoscopului în urechi și plasați capsula stetoscopului sub manșetă, pe artera brahială.
  • Palpați artera brahială, închideți supara de aer, umflați camera de presiune prin pompare până la comprimarea arterei și dispariția pulsului radial și estimați presiunea sistolică. În continuare, umflați manșeta la o presiune cu 20/30mmHg peste nivelul estimat al presiunii sistolice.
  • Deșurubați ușor valva cu un ritm constant de 2-3 mm/sec, ascultând cu atenție pentru a identifica sunetele pulsului sau zgomotele Korotkoff. Identificați presiunea sistolică (primul sunet) și presiunea diastolică (ultimul sunet).
  • Notați rezultatele pentru monitorizarea tensiunii și puteți repeta măsurătorile după câteva minute.

Măsurarea tensiunii arteriale cu tensiometrul electronic

  • Așezați-vă pe un scaun cu ambele picioare poziționate pe podea, sau în decubit dorsal.
  • Se poziționează brațul la nivelul inimii, iar antebrațul se va sprijini pe masă. Asigurați-vă că mânecile îmbrăcămintei nu presează mâna.
  • Poziționați manșeta tensiometrului în jurul brațului, cu 2 cm deasupra plicii cotului. Asigurați-vă că furtunul care asigură pătrunderea aerului în camera de presiune este plasat pe zona centrală a brațului, pe artera brahială, la fel ca și senzorul tensiometrului. Fixați manșeta, însă fără a strânge prea tare (asigurați-vă că pot fi introduse ușor 2 degete sub manșetă).
  • Înainte de a începe, relaxați-vă câteva momente. Unele tensiometre au setări și selecții manuale, dar majoritatea acționează automat la apăsarea unui singur buton. În timpul măsurătorii stați relaxat, fără să vorbiți.
  • Manșeta se va umfla, iar ulterior se va dezumfla lent. Când măsurătoarea este completă, se va afișa rezultatul tensiunii sistolice, diastolice și pulsul pe ecranul digital.
  • Notați rezulatele. După câteva minute, măsurați încă o dată tensiunea și scrieți, de asemenea, rezultalele, pentru monitorizarea fluctuațiilor și modificărilor ce apar.
  • Permiteți un timp de minimum 1 minut între măsurători.
  • La final faceți media celor 2 valori. Dacă diferă cu mai mult de 5 mmHg, se mai face o măsurătoare înainte de a face media.

Măsurarea tensiunii arteriale cu tensiometrele pentru încheietura mâinii

  • Așezați-vă pe un scaun sau pe pat, poziționați manșeta cu tensiometrul la încheietura mâinii. Asigurați-vă că manșeta nu este prea strânsă. Capătul manșetei trebuie să fie la distanță de 2-3 cm de capătul încheieturii mâinii, și nu trebuie să acopere capul ulnei. Sistemul de afișaj va fi pe partea internă a încheieturii.
  • Aliniați mâna la nivelul inimii și susțineți cotul cu palma celeilalte mâini. (Nu plasați mâna pe manșeta tensiometrului).
  • Apăsați butonul de START și rămâneți nemișcat pe durata măsurătorii. Notați valorile măsurate și repetați măsurătoarea la aceeași mână după cel puțin 2-3 minute.

Precizia tensiometrelor pentru încheietura mâinii este de obicei mai redusă decât a celor pentru braț, deoarece artera de la nivelul încheieturii (artera radială) este mai îngustă și nu la fel de profundă sub piele ca cea de la nivelul brațului (artera brahială).

Măsurarea tensiunii arteriale cu ajutorul aplicațiilor de mobil

Aplicațiile mobile pentru monitorizarea sănătății sunt din ce în ce mai comune și mai variate, putând avea potențialul de a îmbunătăți starea de sănătate în anumite moduri. Aplicațiile pentru măsurarea tensiunii arteriale necesită utilizarea unei manșete periferice conectate la smartphone. Cercetările arată că nicio aplicație pentru măsurarea tensiunii arteriale care nu dispune și de un astfel de dispozitiv extern nu prezintă precizie. Folosirea acestor dispozitive poate duce la obținerea unor valori eronate, deoarece au anumite limite.

De reținut!

  • Măsurați-vă tensiunea în aproximativ aceeași perioadă a zilei (ex: dimineața înainte de a lua medicația sau seara înainte de culcare) și în aceleași condiții de mediu, precum și la același braț. În general, orice diferență de 10 mmHg sau mai puțin între tensiunea măsurată la brațul stâng și cea de la brațul drept este considerată normală și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
  • Măsurați tensiunea într-un mediu liniștit.
  • Nu vă măsurați tensiunea când nu vă simțiți bine, când vă este frig, sunteți anxios, stresat, aveți dureri sau aveți vezica plină.

Dacă obțineți o valoare ridicată, o singură măsurătoare nu trebuie să reprezinte o cauză de alarmare. Repetați măsurătorile și consultați medicul pentru a vă convinge dacă există sau nu un motiv de îngrijorare. Dacă valorile sunt ridicate și vă confruntați și cu dureri în piept, scurtarea respirației, slăbiciune, afectarea vederii sau dificultăți de vorbire sunați de urgență la 112.

Toate dispozitivele necesită mentenanță periodică pentru asigurarea unei bune funcționări. În cazul tensiometrelor manuale (sfingmomanometre cu mercur sau aneroide), acestea trebuie verificate la cel puțin 6 luni. În cazul celor electronice, acestea trebuie calibrate conform ghidului producătorului.

Asociația Americană a Inimii menționează că măsurarea acasă a tensiunii arteriale este recomandată pentru toate persoanele, mai ales cele cu hipertensiune, care urmează tratament pentru anumite boli cardiovasculare. Dacă urmați tratament pentru reglarea tensiunii, nu întrerupeți medicația fără consultul medicului, chiar dacă tensiometrul afișează valori normale ale tensiunii.

Data actualizare: 16-02-2019 | creare: 08-03-2017 | Vizite: 13153
Bibliografie
(1) How to measure blood pressure using digital monitors?, link: https://www.pco.gov.hk/english/resource/files/How-to-measure-blood-pressure-using-digital-mon.pdf
(2) Monitoring your blood pressure at home, American Heart Association, link: https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/KnowYourNumbers/Monitoring-Your-Blood-Pressure-at-Home_UCM_301874_Article.jsp#.WLf74n8VSUl
(3) Measuring your blood pressure at home, Heart Foundation, link: https://www.heartfoundation.org.au/images/uploads/publications/Measuring-your-blood-pressure-at-home.PDF
(4) Blood Pressure Measurement with manual blood pressure monitors, British Hypertension Society, link: https://bhsoc.org/files/9013/4390/7747/BP_Measurement_Poster_-_Manual.pdf
(5) Blood Pressure Measurement with electronic blood pressure monitors, British Hypertension Society, link: https://bhsoc.org/files/8413/4390/7770/BP_Measurement_Poster_-_Electronic.pdf
(6) An overview of clinically and healthcare related apps in Google and Apple app stores: connecting patients, drugs, and clinicians, link: https://scientificphoneapps.springeropen.com/articles/10.1186/s41070-016-0012-7
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipertensiunea la vârsta adultă poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe
  • Consumul crescut de cartofi, asociat cu un risc mai mare de hipertensiune
  • Muzica lui Mozart și Strauss pentru tratamentul hipertensiunii
  •