Cum și cu ce îmbrac bebelușul

©

Autor:

Cum și cu ce îmbrac bebelușul
Îngrijirea unui bebeluș este o sarcină pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă și plină de incertitudini. Cum îl îmbrăcăm este unul dintre aspectele esențiale de care depind confortul micuțului și acomodarea la noul mediu de viață.

Alegerea mărimii

Cea mai importantă „regulă” este, probabil, aceea că micuții cresc foarte repede, prin urmare nu este indicat să investiți foarte mult în hăinuțele lor, adică să cumpărați mai multe decât aveți nevoie. Când vine vorba despre noul membru al familiei, mărimile sunt relative atât în ceea ce privește dimensiunile din primele zile de viață, cât și creșterea ulterioară în greutate și în lungime.

Așadar, fără a exagera cu hainele minuscule, este indicat să asigurați un minimum de haine de diferite tipuri. Câtă vreme acestea nu sunt mici, nu contează dacă îi vin ceva mai mari. Mai important este să fie confortabile, dintr-un material care să lase pielea să respire (cât mai mult bumbac) și, mai ales, să fie ușor de îmbrăcat și de dezbrăcat! (1)

Iată o sugestie privind hainele din trusoul unui nou-născut:
  • 3-4 pijamale;
  • 6-8 body-uri;
  • 2 pulovere;
  • 2 căciulițe;
  • 4 perechi de șosete sau botoșei;
  • 4-6 păturici pentru înfășat;
  • 1 set de prosoape pentru bebeluși (ideal cu glugă);
  • 3-4 salopete cu capse între picioare;
  • scutece (cât mai multe). (2)

 

Alte aspecte de urmărit

Indiferent de alegerile pe care le faceți, se recomandă să urmăriți și câteva aspecte mai practice, care să facă întregul proces al schimbării hainelor mult mai ușor. Combinezoanele ușor elastice, cu năsturei în partea din față și cu gulerul de tip bărcuță de pildă sunt mult mai ușor de îmbrăcat. Articolele cu fermoar sunt, de asemenea, ușor și rapid de folosit.

Hainele trebuie să fie moi, confortabile și ușor de întreținut. Materialele pretențioase, care necesită spălatul de mână sau călcatul ar fi de evitat. Cu siguranță veți avea multe alte lucruri de făcut decât să vă stresați pentru niște haine dificil de curățat.

În ceea ce privește numărul de haine cu care se îmbracă bebelușii, recomandarea generală este să îi îmbrăcăm la fel de gros ca pe un adult, adăugând însă un rând în plus de hăinuțe peste acestea.

Cât de gros îi îmbrăcăm este o întrebare dificilă tocmai pentru că echilibrul este esențial. Frigul este la fel de periculos ca și căldura în exces, motiv pentru care nu trebuie să exagerăm niciodată la acest capitol.

Îmbrăcarea propriu-zisă

Pentru cei mai mulți micuți, schimbatul este o experiență mai degrabă neplăcută. Prin urmare, cu cât lucrurile se desfășoară mai simplu, mai calm și mai repede, cu atât mai va fi stresul mai mic.

Asigurați-vă că încăperea este bine încălzită și că aveți la îndemână o suprafață moale pe care să așezați bebelușul. Dacă ați optat pentru o salopetă cu nasturi sau capse între picioare, va fi foarte ușor să o desfaceți. Oricum ar fi, va trebui să scoateți hăinuța încet, având grijă să nu frecați materialul de fața copilului și să îi sprijiniți ceafa în timp ce trageți haina peste cap.

Pentru mânuțe, în loc să le împingeți prin mâneci, încercați să băgați mâna direct pe mâneca hăinuței, să îi prindeți mânuța și să o trageți înapoi pe mânecă. Iar la dezbrăcare, începeți prin a trage mânuțele la interior și apoi scoateți bluza pe cap. (1)

Înfășatul

Înfășatul bebelușilor a fost deopotrivă contestat și acceptat de-a lungul timpului. Această tehnică de „îmbrăcare” a nou-născutului prin așezarea într-o păturică strânsă în jurul lui pare totuși să aibă mai multe avantaje decât dezavantaje.

În primele săptămâni de viață căldura și ușoara presiune pe care fașa o pune asupra corpului oferă bebelușului un sentiment de siguranță și calm, ce rezonează într-un fel cu liniștea de care s-a bucurat în timpul sarcinii.

Înfășarea presupune utilizarea unei pături potrivite ca grosime, ușor de pliat. Aceasta se așează pe masa de înfășat cu un colț în jos și unul în sus. Colțul de sus se îndoaie ușor, cam o palmă, și bebelușul se așează cu fața în sus și căpușorul pe porțiunea îndoită. Colțul din dreapta se trage peste bebeluș și se bagă la spatele acestuia, având grijă să îi acoperiți mâna stângă. Apoi se ridică colțul de jos și se trage peste el și peste mâna dreaptă colțul din dreapta, care va fi strâns la spatele bebelușului.

La final, doar capul și gâtul ar trebui să fie libere, restul corpului fiind imobilizat fără a pune însă foarte multă presiune. Mai exact, de la baza gâtului micuțului până la linia fașei ar trebui să fie un spațiu de aproximativ trei degete. (4)

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, tehnica înfășatului, corect executată, are un efect foarte puternic de calmare asupra bebelușului. Îl va ajuta să se relaxeze, să se simtă ocrotit și să doarmă mai bine.

Cu toate acestea, așezat la somn, bebelușul trebuie pus întotdeauna pe spate. La fel de important, trebuie să se vegheze asupra lui să nu se întoarcă în somn pe burtică, mai ales dacă este înfășat, pentru a reduce riscul sindromului morții subite.

Oricum, înfășarea se recomandă doar în primele două luni de viață. După acest prag, bebelușul va încerca să se răsucească singur în pătuț. În aceste condiții înfășarea poate deveni periculoasă, mai ales dacă micuțul nu poate fi supravegheat pe toată durata somnului. În plus, s-a constatat că după această vârstă fașa nu mai are același efect calmant.

Academia Americană de Pediatrie recomandă următoarele măsuri de siguranță pentru somnul bebelușului:
  • Copilul trebuie înfășat cu grijă și așezat pe spate, fiind apoi urmărit să nu se întoarcă pe burtă.
  • Copilul nu trebuie să aibă la îndemână în pătuț, în timpul somnului, nicio păturică sau jucărie care să-i poată ajunge pe față și să-i blocheze respirația.
  • Copilul trebuie monitorizat și, în cazul în care dă semne că îi este foarte cald, să fie schimbat sau înfășat mai lejer (agitația, transpirația, părul umed, obrajii înroșiți, respirația rapidă pot fi semne că îi este prea cald). (5)

Înfășatul corect este cu atât mai important cu cât poate preveni problemele de șold la bebeluși. Înfășați prea strâns, micuții pot ajunge să sufere de o dislocare sau displazie a șoldului. Aceasta din urmă presupune formarea anormală a articulației șoldului.

Tocmai din această cauză Societatea de Ortopedie Pediatrică din America de Nord, în colaborare cu Secția de Ortopedie a Academiei Americane de Pediatrie militează pentru un stil de înfășat mai sănătos și mai flexibil, care să îi permită bebelușului să își miște și să își îndoaie picioarele în fașă. (5)

Alegerea altor haine

Odată depășit acest prim stadiu, hainele pentru bebeluși se găsesc în diferite mărimi și chiar și pe grupe de vârstă. Din nou, totul este relativ, pentru că unii bebeluși pot încăpea în haine recomandate până la trei luni încă din prima zi, trecând apoi la următorul nivel în interval de numai câteva săptămâni.

De regulă, hainele etichetate de la 3 la 6 luni se potrivesc copiilor cu o constituție medie, iar șansele ca acestea să le vină bine chiar și la 6 luni sunt destul de mici. Pentru mai multă siguranță se recomandă să alegeți haine pe a căror etichetă să existe și indicații legate de greutatea sau înălțimea copiilor. Chiar și așa, probabil că cea mai sigură metodă este aceea de a face schimb de hăinuțe cu alte mămici, în măsura în care aveți astfel de cunoștințe.

Dacă totuși preferați ca toate hainele copilului să fie noi și, eventual, să vă ocupați personal de achiziționarea lor, un ultim sfat ar fi să încercați să vă obișnuiți cu un anumit brand preferat. Mici variații ale dimensiunilor pot apărea și de la un brand la altul. Așadar, cu cât cunoașteți mai bine un anumit brand, cu atât mai ușor vă va fi să înțelegeți de ce anume aveți nevoie. (3)

De evitat sunt orice fel de haine cu croială strânsă în jurul gâtului, al brațelor sau picioarelor. La fel ar trebui evitate și hainele cu mici cordoane, care nu sunt nici confortabile, nici sigure pentru bebeluș.

Una dintre tendințele mai recente în îmbrăcarea micuților este aceea de a evita, pe cât posibil, purtarea șosetelor și a pantofiorilor. Încălțămintea nu este necesară decât atunci când încep să meargă. Până atunci, orice formă de constrângere fizică a tălpii îi poate influența sau afecta dezvoltarea fizică. Tendința este aceeași și pentru șosete, despre care se crede că purtate în mod curent pot contribui la o dezvoltare defectuoasă a circulației periferice. Prin urmare, câtă vreme copilul pare să se simtă bine și nu are picioarele reci, se recomandă evitarea acestor accesorii. (2)

Atunci când scoateți copilul la plimbare cu un sistem special de prindere (sling, wrap etc. ), țineți cont de faptul că acesta va fi lipit de corpul vostru, prin urmare va prelua o parte din căldură. Atenție așadar la cum ajustați îmbrăcămintea micuțului în funcție de modul în care îl transportați.

Cum îmbrăcăm bebelușul pentru somn

Îmbrăcarea bebelușului pentru somn este un pic mai dificilă. Scopul este ca micuțul să fie îmbrăcat suficient de subțire pentru a nu se încălzi prea tare, dar în același timp suficient de gros pentru a nu avea nevoie de nicio păturică. Învelit cu pătură cel mic nu numai că se poate sufoca accidental, dar, pe măsură ce își deprinde abilitatea de a se răsuci, s-ar putea să iasă de sub pătură și să îi fie frig.

Căciulițele sunt de evitat, fața și capul fiind principalele zone prin care copilul pierde excesul de căldură. Prin urmare, acestea ar trebui lăsate cât mai libere. În plus, cele mai multe căciulițe au un sistem de prindere, pentru a nu cădea accidental, iar riscul de sufocare pe care îl induc nu este deloc neglijabil.

Contrar așteptărilor, pentru a verifica dacă bebelușului îi este rece, nu mâinile și tălpile sunt cel mai bun indicator, ci burtica sau spatele. (6)

Data actualizare: 27-01-2019 | creare: 17-02-2015 | Vizite: 12166
Bibliografie
1 Raisingchildren.net.au, the Australian parenting website, Dressing a newborn - https://raisingchildren.net.au/articles/dressing_your_newborn.html
2 Healthychildren.org, from the American Academy of Pediatrics, Ages & Stages, Choosing a Layette - https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/decisions-to-make/Pages/Choosing-a-Layette.aspx
3 Healthychildren.org, from the American Academy of Pediatrics, Ages & Stages, Size matters when buying baby clothes - https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Size-Matters-When-Buying-Baby-Clothes.aspx
4 Healthychildren.org, from the American Academy of Pediatrics, Ages & Stages, Dressing yoru newborn - https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Dressing-Your-Newborn.aspx
5 Healthychildren.org, from the American Academy of Pediatrics, Ages & Stages, Swaddling: Is it safe? - https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Swaddling-Is-it-Safe.aspx
6 Raisingchildren.net.au, the Australian parenting website, Dressing baby for bed - https://raisingchildren.net.au/articles/dressing_baby_for_bed.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cât de gros îmbrăcăm copiii în funcție de temperatura ambientală
  •