Bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală

©

Autor: Redacția ROmedic

Bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt infectii transmise prin contact sexual vaginal, anal, oral. Oricine a avut minim un contact sexual neprotejat s-a expus, inevitabil, riscului de a contacta o boala cu transmitere sexual.

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală pot fi vindecate prin tratament. Lasate netratate, toate BTS-urile pot avea efecte serioase asupra organismului.

Cele mai grave BTS-uri sunt sifilisul si HIV/SIDA, care pot fi fatale.

Cum stii daca ai o boala cu transmitere sexuala?

Cand ai o boala cu transmitere sexuala, poti observa o scurgere neobisnuita din vagin, cat si o senzatie de durere in regiunea pelviana, arsuri, mancarime, iritatie in jurul vaginului, sangerari in afara perioadei  menstruale obisnuite sau durere la urinare sau in urma contactului sexual.

 

Uneori simptomele dispar de la sine, insa chiar daca simptomele au disparut, bolile cu transmitere sexuala  raman in corp pana cand sunt tratate.

 

Daca observi simptomele descrise mai sus, mergi la medic cat mai repede. Nu este cazul insa sa te panichezi, caci nu toate infectiile vaginale sunt boli cu transmitere sexuala. Medicul este singurul in masura sa te lamureasca in legatura cu neplacerile cu care te confrunti.

Cum poti lua o boala cu transmitere sexuala?

Nu poti lua o boala cu transmitere sexuala prin imbratisare, strangerea mainii, sau stand langa o persoana infectata. De asemenea, BTS-urile nu se pot transmite prin atingerea colacului de toaleta.

Cel mai frecvent, bolile cu transmitere sexuala sunt raspandite prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Multi oameni cu o boala transmisibila sexual nu prezinta simptome, deci uneori poate fi dificil sa stii daca partenerul tau sexual are sau nu o astfel de afectiune. 

 

Unele boli cu transmitere seuxala se pot contacta si prin folosirea la comun de obiecte ascuÈ›ite, precum acele de cusut sau instrumentarul de manichiura/ pedichiura.  Infectatia cu virusul HIV, cel responsabil de SIDA, poate fi transmisa de la o mama infectata la copilul ei.

Ce poti face pentru a preveni o boala cu transmitere sexuala?

Cea mai sigura metoda de prevenire a bolilor transmisibile sexual este sa nu ai contact sexual. Asta nu inseamna ca nu te poti tine departe de BTS-uri si daca ai o viata sexuala activa.

Respecta anumite principii care te pot tine departe de riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala:


  • - e bine sa ai doar un singur partener sexual
  • - foloseste prezervative la fiecare act sexual, fara exceptie
  • - alege un partener care nu are, la randul sau,  alti parteneri sexuali
  • - nu folosi ace pentru injectarea drogurilor si evita sa ai contact sexual cu cineva care face acest lucru

Ce trebuie sa faci daca ai o BTS?

Daca ai simptome care ar putea indica o posibila boala cu transmitere transmisibila sexual, mergi la medic imediat, astfel incat sa ti se faca analize si sa fii tratata (poti merge la medicul de familie, la un medic generalist, la un medic de planificare familiala, la un ginecolog sau la un specialist in boli dermato-venerice).

 

Daca testele arata ca esti infectata cu o boala transmisibila sexual:


  • - spunele partenerilor tai sexuali despre boala pentru a fi tratati, altfel exista riscul agravarii, al reinfectarii tale, sau infectarii altora
  • - urmeaza tratamentul conform prescrierii chiar daca simptomele au disparut
  • - tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri in acelasi timp
  • - nu poti avea contact sexual decat la 3 zile de la terminarea tratamentului si cand toate simptomele au disparut
  • - tratarea bolilor cu transmitere sexuala este in mod special importanta mai ales daca esti gravida, deoarece BTS pot afecta copilul

Care sunt bolile cu transmitere sexuală?

Un pas important in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala este sa fii informata in privinta lor. Sa le stii manifestarile si sa cunosti comportamentele care te expun in fata acestora.
Cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala sunt:

Clamidioza

Este cauzată de bacteria Chlamydia si este printre cele mai frecvente BTS-uri, fiind tranmisibila si de la mama la fat. Este favorizata de partenerii sexuali multipli.

Gonoreea

Are o mare incidenta la nivel european, fiind raspandita mai ales printre adolescentii activi sexual, care nu se protejeaza. Este cauzata de gonocul Neisseria gonorrhoeae.

Herpesul genital

Este favorizat de numarul crescut de parteneri sexuali si se poate transmite si de la un parter care nu prezinta simptome. Se transmite usor, prin contactul zonelor intime.

Sifilisul

Se transmite in 90% din cazuri pe cale exclusiv sexuala, insa poate fi contactat si prin sarut, intepaturi si muscaturi. Se manifesta in patru faze: primar, secundar, lantent si tertiar.

Virusul HIV/SIDA


Virusul HIV conduce la o boala grava, sida, care afecteaza puternic sistemul imunitar, facandu-l vulnerabil in fata infectiilor. Se transmite prin contactul cu sangele si fluidele unei persoane infestate, prin contact sexual, transfuzii, transplant de organe, cat si de la mama la fat, la nastere.

Verucile genitale


Verucile genitale au aspectul unor mici umflaturi, adesea nedureroase si sunt cauzate de infectia cu anumite tulpini ale virusului HPV. Se transmit pe cale sexuala, in 60% din cazurile in care are loc contactul sexual cu o persoana infectata.

Va invitam sa va documentati in detaliu despre afectiunile enumerate mai sus, accesand link-urile din titlul acestora si mai mult, sa aflati informatii si despre celelalte BTS-uri la categoria de Boli cu transmitere sexuala din Biblioteca medicala.

Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 33103
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Meta-analiză: Sexul înainte de o competiÈ›ie sportivă nu afectează negativ performanÈ›a
  • Sex vs. Gen - Care e diferenÈ›a dintre cei doi termeni?
  •