Cum te pregatesti pentru controlul ginecologic

©

Autor: Redacția ROmedic

Advertorial oferit de Donna Medical Center

 

Controlul ginecologic este o masura esentiala de control al sanatatii feminine, fie ca ne confruntam cu o afectiune sau tulburare, fie ca e vorba de rutina medicala obisnuita.

In unanimitate, specialistii in ginecologie sfatuiesc pacientele sa nu omita examenele ginecologice regulate, tocmai pentru a descoperi la timp modificarile anormale ce mai tarziu ne-ar putea costa mai mult timp, bani, stres si ar putea sa duca la complicatii ce se agraveaza in timp.

Nu putem insa sa nu admitem faptul ca vizita la ginecolog este privita ca o experienta delicata, incomoda, din cauza disconfortului fizic sau a senzatiei de rusine a pacientei.
Aceste bariere pot fi depasite, daca ne pregatim psihologic dinainte si stim care sunt pasii pe care ii parcurge specialistul.

Pentru asta, Dr. Monica Pandrea, medic primar obstetrica-ginecologie la Donna Medical Center, in cadrul Centrului specializat pentru diagnosticul afectiunilor ginecologice, ne ofera detalii privind procedurile medicale ginecologice urmate de medici in timpul controlului si cateva sfaturi despre conduita potrivita pe care pacienta trebuie sa o adopte.

Cand merg la control?

Primul control ginecologic din viata unei femei trebuie sa aiba loc chiar dupa inceperea activitatii sexuale, indiferent de varsta.

Ulterior, se impune vizita la medic ori de cate ori secretiile vaginale au un aspect anormal (sunt mai abundente, au un miros neplacut, o culoare diferita sau o textura neobisnuita), apar iritatii, mancarimi, sangerari anormale, ori dureri vaginale in timpul actului sexual sau in mod spontan.

Alte simptome de alarma ce trebuie sa ne trimita la ginecolog sunt si dereglarile ciclului menstrual, dar si absenta totala a menstruatiei.

Oferta servicii ginecologie


Ai grija de sanatatea ta! Iti poti oferi un cadou sau il poti darui mamei, fiicei, ori prietenei tale, de Pink Friday!


Pana pe 30 noiembrie, poti achizitiona cel mai complex pachet de analize ginecologice la Donna Medical Center, cu o reducere speciala de 40%!

Cum ma pregatesc inainte de control?

Majoritatea examenelor ginecologice sunt insotite si de cateva investigatii de rutina, precum analiza secretiei vaginale, testul Babes-Papanicolau sau mycoplasma.
Pentru asta, e important ca secretiile vaginale sa nu fie alterate inainte de vizita la ginecolog.

- cu 24 de ore inainte de control, nu faceti spalaturi vaginale si evitati introducerea in vagin a ovulelor, gelurilor intime, lubrifiantilor si nu folositi tampoane interne.
- ultimul dus trebuie sa aiba loc cu cateva ore buna inaintea controlului, pentru a nu dezechilibra PH-ul vaginal, care ar putea conduce la rezultate eronate ale testelor efectuate.
- evitati contactul sexual cu o zi inainte.

Cum decurge controlul, pas cu pas

Medicul inspecteaza zona vaginala, evaluand aspectul tegumentului si mucoasei, dar si continenta perineului.
Daca nu sunt modificari, urmeaza examenul cu valve, pentru a evalua mucoasa vaginala, aspectul colului uterin, aspectul cantitativ și calitativ al secrețiilor vaginale, prezența unor sângerări.

Ulterior, se realizeaza tuseul vaginal, in cadrul caruia medicul investighează colul uterin (sub aspectul volumului, mobilitatii, sensibilitatii si consistentei), corpul uterin si anexele.

In final, la solicitarea pacientei sau la decizia medicului, se pot recolta probele citologice pentru Testul Papanicolau, secreția vaginala, mycoplasma.

Data actualizare: 19-11-2014 | creare: 19-11-2014 | Vizite: 14028
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: