ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ecografie Ecografie Bucuresti

Afectiunile uterului si felul in care acestea pot influenta o sarcina

Afectiunile uterului si felul in care acestea pot influenta o sarcina
Autor: PR Red Spot

Medicii ginecologi le recomanda femeilor controale regulate, la un an, de preferat. Uneori, chiar si la 6 luni, daca situatia o impune. Asta nu mai este o noutate. O spun de cate ori au ocazia, mai ales persoanelor care se gandesc la o sarcina. Dar de ce e atat de important? Este cea mai simpla metoda de a te mentine sanatoasa si de a preintampina anumite probleme, care se pot complica pe parcurs, daca nu le cunosti sau le descoperi tarziu. Si cea mai ieftina, chiar daca pretul este deseori invocat cand vine vorba despre lipsa vizitei anuale la medic. De aceasta data vom discuta despre afectiunile uterului, cu dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

            “O astfel de situatie este uterul dublu. Este o malformatie ce consta in faptul ca uterul are doua cavitati interioare, fiecare putand avea propriul col uterin si, uneori, chiar propriul vagin. Aceasta situatie poate fi descoperita la un consult obisnuit sau in urma unor investigatii imagistice, de tip RMN sau histerosalpingografie. Aceasta anomalie se poate manifesta prin dureri mari in timpul menstruatiei si scurgeri abundente si poate produce infertilitate, avort spontan sau nastere prematura. Cauzele sunt necunoscute, dar nu vorbim de o frecventa foarte mare a bolii. Unele statistici spun ca aceasta situatie apare o data la 400-500 de cazuri, altele sustin ca la 1.000”, explica dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

            Totusi, asta nu inseamna ca femeile cu uter dublu nu pot avea copii.

            “Pentru ca nu prezinta semne deosebite, multe dintre cazurile de uter dublu sunt descoperite la instalarea unei sarcini. Este important, insa, ca odata pus acest diagnostic, femeia sa fie tinuta sub supraveghere, pentru ca exista un risc mai mare de avort spontan decat in cazul unei sarcini obisnuite. De asemenea, trebuie monitorizate pozitia si dimensiunile copilului, pentru a lua cea mai sigura decizie in ceea ce priveste modalitatea de nastere”, adauga dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

            O alta afectiune a uterului tine de dezvoltarea sa. “Uterul unicorn, de exemplu, este doar pe jumatate dezvoltat, deci e mult mai mic decat un uter normal, iar asta scade sansele de a duce o eventuala sarcina pana la termen. Mai exista si uterul bicorn, care are o forma asemanatoare inimii, deci mai dezvoltata in partea de sus. In acest caz, discutam despre doua utere dezvoltate pe jumatate, insa o eventuala sarcina poate fi dusa la termen fara complicatii, daca e supravegheata cu grija”, completeaza dr. Ciprian Pop-Began.

            Si pozitia uterului poate reprezenta o problema pentru unele femei. „In mod normal, pozitia uterului este anteversa, adica usor in fata. Dar se poate intampla ca uterul sa fie orientat spre posterior, situatie numita uter retrovers. Potrivit statisticilor, o femeie din 3 are aceasta problema. Conditia apare fie din nastere, fie ca urmare a unor factori care i-au modificat pozitia in timp, precum endometrioza, existenta unui fibrom, slabirea ligamentelor in urma unei sarcini sau diverse interventii chirurgicale in zona pelviana”, conchide dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

            Diagnosticarea acestei afectiuni nu implica si stabilirea unui plan de tratament. In cazul in care se doreste o repozitionare a uterului, se poate incerca o manevra manuala, exercitii sau plasarea unui inel, care ajuta la restabilirea pozitiei normale. Si in acest caz, o eventuala sarcina trebuie supravegheata atent. In mod normal, uterul revine in pozitie normala dupa primele luni de sarcina, fara sa apara complicatii, insa sunt si cazuri cand acest lucru nu se intampla si se poate pierde copilul.