Dâmboviţa: Primarul oraşului Pucioasa atenţionează că sursa de apă brută a localităţii ar putea fi din nou contaminată

Data publicării: 04-05-2018

Primarul oraşului dâmboviţean Pucioasa, Constantin Ana, atrage atenţia că sursa de apă brută a zonei, respectiv cea din barajul de la Pucioasa, riscă să fie din nou contaminată cu bacteria Clostridium, cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani, anunţând că autorităţile locale au în plan o investiţie privind alimentarea cu apă.

Investiţia este estimată la 1,2 milioane de lei, jumătate urmând a fi suportată de Consiliul Local Pucioasa, jumătate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

''Soluţia, pe scurt, este următoarea: din conducta ce vine din lacul de acumulare Bolboci, este o conductă cu diametrul de 2 metri, apa trece prin patru microhidrocentrale, unde este aerată, nu sunt probleme din punct de vedere al prezenţei Clostridiumului, care este bacterie anaerobă, ajunge la ultima staţie de la Pucioasa, care se află în coada barajului, în spatele lacului de acumulare, iar de acolo apa va fi preluată de o conductă care va trece pe malul stâng al lacului de acumulare şi va fi adusă până la staţia de tratare de la Pucioasa. Ca să facem acest lucru, trecem pe proprietatea celor de la Apele Române, sunt convins că de data asta nu ne vor mai pune piedici, va trece pe proprietăţile câtorva zeci de persoane şi va ajunge la staţia de tratare'', a precizat joi, într-o conferinţă de presă, primarul Pucioasei, Constantin Ana.

El a spus că au fost efectuate analize ale apei de la noua sursă, iar apa este potabilă.

''Un lucru foarte important e că apa, după analizele pe care noi le-am făcut, e drept cu cei de la Compania de Apă, nu cu un laborator acreditat RENAR, apa e perfect potabilă şi astăzi'', a menţionat Ana.

Întrebat dacă apa din barajul de la Pucioasa, care este sursă brută de alimentare pentru Pucioasa şi localităţile limitrofe, riscă să dezvolte Clostridium, cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani, primarul a spus că există această posibilitate şi că de aceea a căutat soluţie alternativă a acestei surse de apă.

''Zi de zi există acest risc, numai că din fericire pentru noi riscul cel mai mare este în perioada rece, atunci când barajul îngheaţă şi apa nu mai este oxigenată, acum în perioada caldă nu mai sunt asemenea probleme. Noi monitorizăm permanent calitatea apei, mai sunt probleme doar în perioadele în care sunt ploi foarte mari pentru că atunci vin apele de pe toate dealurile, coboară cu tot ce adună în cale, iar turbiditatea creşte mult, am avut ore de vârf în care nu am putut să prelucrăm apa din baraj pentru că era plină de mâl, de noroi. Atunci s-a oprit şi am mers pe rezerva oraşului, că avem o rezervă permanentă'', a afirmat primarul oraşului Pucioasa.

În noiembrie 2016, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa informa, printr-un comunicat de presă, autorităţile judeţene că apa barajului de la Pucioasa este poluată, conţine ''o cantitate importantă de deşeuri de origine naturală şi antropică care poate afecta sănătatea publică''.

La începutul anului 2016, locuitorii din Pucioasa, Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi au fost avertizaţi că apa furnizată prin sistemul public de alimentare nu este potabilă. Compania de apă Târgovişte Dâmboviţa a anunţat atunci că s-au descoperit încărcări microbiologice în apa brută a Barajului Pucioasa, de unde se face alimentarea sistemului public de furnizarea a apei. A fost oprită apa timp de câteva zile în Pucioasa şi cele patru localităţi limitrofe, apoi a fost reluată, iniţial cu restricţii de consum. Încă de atunci autorităţile judeţene au anunţat că vor căuta surse alternative care să asigure alimentarea cu apă, altele decât apele de suprafaţă din zona Pucioasa.
Sursa: Agerpres, 04-05-2018, Vizualizari 413
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.