De ce apar durerile menstruale?

©

Autor:

De ce apar durerile menstruale?
Durerile menstruale, în termeni medicali dismenoree, reprezintă un simptom frecvent al sindromului premenstrual, în special la adolescente sau tinere cu vârsta sub 30 de ani.

Adesea, durerile menstruale sunt suficient de intense încât să împiedice desfășurarea activităților normale de-a lungul zilei. Mai mult, pot fi asociate și cu alte simptome neplăcute, ce pot înrăutăți starea generală: greață, balonare, dureri de cap, senzație de slăbiciune, constipație ș.a.

Atunci când au o intensitate mică sau medie, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ci doar un factor de disconfort; dacă, în schimb sunt foarte puternice, ascuțite și se prelungesc de-a lungul mai multor zile, pot indica probleme mai serioase de sănătate.

Și totuși, de ce apar durerile menstruale?

În funcție de cauză, durerile menstruale sunt clasificate în dismenoree primară și dismenoree secundară.

Dismenoreea primară

Durerile menstruale primare nu sunt asociate cu o cauză anume și nu corespund unor probleme de sănătate genitale specifice.
Acestea apar mai degrabă ca urmare a activității hormonale intense.
Se crede că prostaglandinele, hormonii responsabili de contracția mușchilor uterini (necesară pentru eliminarea lichidului menstrual) sunt implicate, atunci când sunt secretate în exces, în senzațiile dureroase din preajma menstruației.

Dismenoreea primară apare mai ales la tinerele care nu au avut nicio sarcină, la cele care au avut o pubertate precoce și de obicei scade în intensitate și chiar poate să dispară la maturitate.

Dismenoreea secundară

Durerile menstruale secundare apar de obicei mai târziu în viață, de regulă la femeile ce nu au avut dureri menstruale anterior și sunt corelate, în cele mai multe cazuri, cu diverse probleme de sănătate ale aparatului repoducător

Principalele cauze posibile ale durerilor menstruale secundare:

De asemenea, durerile menstruale de acest tip pot fi amplificate și de stres, depresie și anxietate.

Durerile menstruale ușoare și moderate pot fi controlate cu analgezice și antifinflamatoare (ibuprofen), cât și prin diverse strategii ce pot fi aplicate chiar acasă.

În schimb, dacă durerile menstruale sunt foarte intense sau apar din senin, dacă sunt asociate cu întârzierea menstruației, ori sunt însoțite de febră și/sau secreții vaginale cu un aspect anormal, e nevoie să vă adresați medicului ginecolog cât mai repede.

Specialistul poate determina dacă există o cauză mai serioasă în spatele durerilor menstruale puternice și totodată, poate indica chiar administrarea pilulelor anticoncepționale, pentru a controla intensitatea durerilor.

Puteți citi mai multe despre durerile menstruale, în acest articol.

Data actualizare: 30-03-2019 | creare: 17-10-2014 | Vizite: 5781
Bibliografie
1 - Painful menstrual periods, link:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003150.htm
2 – Menstrual cramps. What causes menstrual cramps?
https://www.medicinenet.com/menstrual_cramps/page2.htm#what_causes_menstrual_cramps
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai bune metode de a scăpa de crampele menstruale
  • Dureri menstruale puternice - cauze, tratament, remedii, sfaturi utile
  •