De ce apar polipii nazali?

©

Autor:

De ce apar polipii nazali?

Polipii nazali sunt o afecțiune relativ freventă la copii și sugari, în timp ce la adulți se întâlnește doar în cazuri extrem de izolate.
Aceștia sunt denumiți în terminologia medicală vegetații adenoide, iar mărirea lor, considerată patologică, este recunoscută sub numele de adenoidită.

Astfel, așa-numiții polipi nu „apar”, ci de fapt devin o problemă când se produce inflamarea țesuturilor în cauză.

Vegetațiile adenoide
în sine sunt normale, începând să crească de la naștere și până la vărsta de 3-5 ani, urmând ca, în principiu, după 7 ani să se retragă și să dispară complet la vârsta adultă.
Acestea fac parte din sistemul imunitar al organismului și au un rol în protejarea organismului de agenții patogeni, însă nu sunt o componentă imunitară indispensabilă.

Polipii nazali, în schimb, sunt determinați de inflamarea și dezvoltarea excesivă a vegetațiilor adenoide (amigdala faringiană Lushka), alcătuite din țesut limfatic.

Această creștere în dimensiuni a „polipilor” obturează căile aeriene, îngreunând respirația „pe nas” și determinând copilul să respire pe gură.

Și totuși, ce determină inflamarea și apariția polipilor? Iată care pot fi cauzele:

  • infecțiile acute și cronice
  • imunitatea slăbită
  • poluarea, praful
  • diferențele mari de temperatură
  • expunerea la frig și umezeală
  • alergiile


Deoarece polipii nazali cauzează adesea probleme de respirație (copilul ajunge să respire exclusiv pe gură), îngreunează somnul, determină sforăitul persistent, cauzează afecțiuni recurente ale urechilor și sinusurilor, se recurge adesea la extirparea lor chirugicală – de altfel, cea mai uzuală metodă de tratament.

Despre polipi puteți citi mai multe aici 

 

Data actualizare: 06-07-2018 | creare: 05-11-2014 | Vizite: 8883
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum