De ce avem încredere în prieteni?

©

Autor: Redacția ROmedic

De ce avem încredere în prieteni?
Încrederea pe care o investim în ceilalți reprezintă un aspect esențial al relațiilor inter-umane și al modului în care ajungem să luăm decizii. Ce ne motivează să ne asumăm astfel de „riscuri” au încercat să afle câțiva cercetători de la Dartmouth College. Rezultatele cercetării lor au fost publicate în Journal of Neuroscience.

Participanții la studiu au fost făcuți să creadă că joacă un joc de investiții economice cu un prieten apropiat, cu un străin sau cu un slot-machine (păcănele), însă de fapt toți au jucat cu un algoritm simplu care le acorda încredere în 50% dintre cazuri. Pe baza experienței din primele faze ale jocului, cercetătorii au dezvoltat un model computațional care putea prezice decizia jucătorilor pentru fiecare rundă.

Rezultatele au indicat faptul că interacțiunile pozitive cu un prieten apropiat erau pentru participanți mult mai satisfăcătoare decât cele cu un străin sau cu un slot-machine, iar acest model, realizat pe baza „valorii sociale” a partenerului a prezis mult mai bine deciziile de a investi decât modelele care luau în calcul doar beneficiile financiare.

În plus, scanarea cerebrală a arătat prezența anumitor semnale la nivelul creierului în momentul luării deciziilor, care au corelat cu semnalele specifice valorilor sociale - striatum-ul ventral și cortexul medial prefrontal. Primul este implicat în procesul de recompensă, al doilea este asociat cu reprezentarea stării mentale a unei alte persoane, iar activarea acestora sugerează că participanții primesc o mai mare recompensă socială atunci când prietenii le oferă încredere decât atunci când un străin sau o mașinărie fac acest lucru (rezultatele rămân aceleași, chiar și atunci când participanții află că fiecare dintre ei primește încredere în doar 50% dintre cazuri). Dovada de încredere primită din partea prietenilor îi face să aibă și mai multă încredere în ei.

Rezultatele arată cât de importante sunt relațiile sociale în modul în care luăm decizii și mai ales cum acestea pot schimba valoarea percepută pe care o acordăm unei hotărâri luate.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-03-2019 | creare: 12-08-2015 | Vizite: 2005
Bibliografie
Researchers shed light on why people trust, link: https://medicalxpress.com/news/2015-08-people.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum