De ce este mai frecventă depresia la persoanele cu boli coronariene?

De ce este mai frecventă depresia la persoanele cu boli coronariene?

©

Autor:

De ce este mai frecventă depresia la persoanele cu boli coronariene?
Potrivit statisticilor OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, bolile coronariene È™i depresia constituie împreună principalele cauze de dizabilitate în țările dezvoltate, rata de suprapunere a celor două patologii la acelaÈ™i individ fiind semnificativă. 

Depresia a fost asociată cu bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială È™i accidentele vasculare cerebrale, fiind considerată în prezent un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare, asemenea fumatului, hipercolesterolemiei È™i hipertensiunii. Astfel, prognosticul la pacienÈ›ii cu boli cardiovasculare È™i depresie a devenit comparabil cu cel al pacienÈ›ilor cu disfuncÈ›ie ventriculară stângă sau post-infarct.

Date epidemiologice indică faptul că prezenÈ›a depresiei la indivizii sănătoÈ™i poate constitui un predictor al instalării bolilor coronariene în decursul vieÈ›ii. Mai mult decât atât, studii serioase au demonstrat în nenumărate rânduri o asociere puternică între depresie È™i riscul de apariÈ›ie al hipertensiunii arteriale, în absenÈ›a antecedentelor de boli cardiovasculare. (1)

Depresia reprezintă o afecÈ›iune psihiatrică extrem de serioasă care afectează la nivel global peste 350 milioane de oameni, caracterizată în special printr-un sentiment intens de tristeÈ›e ce interferă negativ cu activitatea de zi cu zi. AflaÈ›i mai multe despre depresie din articolul următor.

Legătura dintre depresie și bolile coronariene

Depresia este cel mai tranÈ™ant predictor al decesului în primul deceniu după ce s-a pus diagnosticul de boală coronariană, potrivit unui studiu care a fost prezentat publicului pentru prima oară în cadrul celei de a 66-a Sesiune ȘtiinÈ›ifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie. Potrivit acestuia, persoanele cu boală coronariană diagnosticate cu depresie au înregistrat un risc de două ori mai mare de deces, comparativ cu riscul de mortalitate al persoanelor care nu sufereau de depresie.

Acest studiu trage un semnal important de alarmă în special pentru practicieni: indiferent dacă se instalează pe termen scurt, imediat sau peste câÈ›iva ani de la diagnosticul de boală coronariană, depresia este un factor de risc care trebuie luat mereu în considerare,” afirmă Heidi May, specialist în epidemiologia bolilor cardiovasculare în cadrul Intermountain Medical Center Heart Institute È™i investigator principal al studiului.

Mesajul cheie de luat acasă este evaluarea continuă a pacienÈ›ilor cu boli coronariene în vederea depistării depresiei È™i instituirii precoce a tratamentului, respectiv monitorizarea riguroasă a stării lor de sănătate, fizică È™i psihică deopotrivă.” (2)

Rezultatele sunt detaliate în articol.

În urma unui infarct miocardic, consecinÈ›ele non-cardiace, mai puÈ›in vizibile È™i prin urmare - frecvent neglijate, se manifestă la nivelul:
  • stării de spirit È™i a atitudinii,
  • sentimentelor de certitudine cu privire la viitor,
  • încrederii în ceea ce priveÈ™te îndeplinirea la aceeaÈ™i capacitate a activității profesionale, reluarea rolului de membru al familiei - soÈ›, soÈ›ie, frate, soră, fiu/fiică,
  • sentimentelor de vină în legătură cu obiceiurile È™i comportamentle stilului de viață care au crescut riscul individual de infarct miocardic,
  • ruÈ™inii È™i neîncrederii manifestate din cauza funcÈ›ionalității fizice limitate, consecinÈ›a evenimentului coronarian. (3)

Aflați din articolele noastre de ce apare depresia și care sunt principalele simptome de alarmă ale depresiei

De reținut:

  • depresia este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare;
  • depresia este asociată cu alÈ›i factori de risc convenÈ›ionali pentru bolile de inimă precum fumatul, dislipidemiile, obezitatea, valorile anormale ale tensiunii arteriale, alterarea profilului lipidic plasmatic -  de exemplu, persoanele cu depresie sunt mult mai predispuse să fumeze, să sufere de obezitate È™i să aibă diabet zaharat tip 2;

Mai multe despre relaÈ›ia dintre depresie È™i obezitate găsiÈ›i în articol.   

  • depresia este o afecÈ›iune care se suprapune frecvent cu bolile coronariene;
  • depresia poate influenÈ›a negativ recuperarea È™i creÈ™te riscul de complicaÈ›ii în cazul evenimentelor coronariene ischemice;
  • depresia este frecvent asociată cu un stil de viață nesănătos;
  • persoanele cu depresie prezintă o aderență scăzută în ceea ce priveÈ™te administrarea medicaÈ›iei. (4)

Data actualizare: 11-02-2019 | creare: 08-09-2017 | Vizite: 1768
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CombinaÈ›ia între depresie È™i tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățeÈ™te starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum