De ce nu e benefic un consum excesiv de sare?

©

Autor:

De ce nu e benefic un consum excesiv de sare?

Pe lângă faptul că adaugă aromă mâncării, sarea de bucătărie joacă roluri importante în organism. Reprezintă principala sursă alimentară de sodiu, fiind compusă din 40% sodiu și 60% clor.

Sodiul este un mineral care îndeplinește roluri fiziologice esențiale în menținerea echilibrului acido-bazic, osmotic și hidric, în reglarea permeabilității membranelor și în excitabilitatea neuromusculară.

Consumul de sare al unei persoane adulte sănătoase ar trebui să se limiteze la 6 g pe zi (aproximativ o linguriță). Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), estimează că aportul mediu global de sare este între 9 și 12 g pe zi, deci un consum semnificativ mai mare decat cel recomandat (1).

Dar de ce este sarea în exces atât de rea ?

1. Hipertensiune:

Numeroase studii susțin o legătură între consumul excesiv de sare și hipertensiune. Tensiunea arterială ridicată este un factor major de risc cardio-vascular, responsabilă pentru 62% din accidentele vasculare cerebrale și 49% din bolile coronariene (2).

2. Boli cardiovasculare:

Efectele sării asupra bolilor cardiovasculare sunt în mare parte cauzate de efectele negative ale hipertensiunii apărute ca urmare a unui consum excesiv de sare, dar sarea are și efecte independente de cele ale presiunii sanguine.

Dovezile sugerează că un aport ridicat de sare are un efect direct asupra accidentelor vasculare cerebrale, independent de efectul sării asupra tensiunii arteriale.

De asemenea, aportul de sare poate conduce în mod direct și independent la mărirea inimii. S-a arătat că reducerea aportului de sare reduce hipertrofia ventriculului stâng, care este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare.

3. Retenție de apă:

O alimentație bogată în sare este asociată cu retenție de apă (3).

4. Cancer:

Cercetările arată că aportul ridicat de sare de bucatarie, sodiu sau alimente sărate crește riscul apariției cancerului gastric.

5. Osteoporoză:

Un consum excesiv de sare crește pierderile de calciu prin urină (calciuria). Așadar, o dietă bogată în sodiu ar putea avea un alt efect nedorit - osteoporoza (2).

6. Boală renală:

Organismul elimină excesul de lichid prin filtrarea sângelui de către rinichi, prin osmoză, însă pentru aceasta este necesar un echilibru între nivelul de sodiu și cel de potasiu. O dietă cu sare în exces va modifica acest echilibru, determinând pierderea progresivă a capacității rinichilor de a elimina apa. Rezultatul este o tensiune arterială mai mare care va solicita rinichii, iar de-a lungul timpului, această solicitare poate duce la boală renală (3).


Data actualizare: 18-12-2019 | creare: 02-04-2018 | Vizite: 2066
Bibliografie
1.Salt intake: why is it bad for you?, link: https://www.news-medical.net/news/20120521/Salt-intake-why-is-it-bad-for-you.aspx
2.Health Risks and Disease Related to Salt and Sodium, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/sodium-health-risks-and-disease/
3.Salt and health factsheets, link: https://www.actiononsalt.org.uk/salthealth/factsheets/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  • Consumul de sare nu influențează greutatea unei persoane
  •