De ce se inflamează ganglionii?

©

Autor:

De ce se inflamează ganglionii?
Ganglionii limfatici (cunoscuți popular si simplu, ca ganglioni) sunt componente importante ale sistemului imunitar. Aceștia contribuie la funcția imunitară de a lupta împotriva împotriva infecțiilor și a agenților patogeni.

„Ganglionii măriți” sunt un simptom relativ comun, manifestat prin inflamarea unuia sau mai multora astfel de noduli limfatici.
În terminologia medicală, inflamarea ganglionilor poartă denumirea de adenopatie.

Zonele predominante în care pot să se simtă la atingere ganglionii măriți, sunt: axila (subraț), zona inghinală, gât, pe linia bărbiei sau sub aceasta, sub bărbie, după ureche, la ceafă.

Cauzele cele mai frecvente ale ganglionilor măriți sunt:

Alte cauze posibile, mai rare:
Ganglionii inflamați ce devin vizibili dintr-odată și sunt dureroși la atingere nu sunt în general periculoși pentru sănătate. Aceștia sunt de fapt un răspuns al sistemului imunitar la o infecție sau traumă locală.
Durerea dispare în câteva zile, în timp ce revenirea nodulului la dimensiunile normale se face treptat, în câteva săptămâni.

În schimb, dacă ganglionii se inflamează treptat și fără niciun fel de alte simptome (durere, disconfort), pot fi cauzați inclusiv de existența unor tumori benigne sau maligne.

E recomandat să se consulte medicul în care ganglionii limfatici măriți sunt tari, imobili și cu un contur neregulat, dacă sunt sensibili la atingere și zona în care apar se înroșește, ori dacă continuă să se mărească chiar și după câteva săptămâni.

Semne de alarmă reprezintă și apariția febrei, a transpirațiilor nocturne sau a unei scăderi bruște în greutate, fără un motiv evident.

Așadar, având în considerare varietatea de cauze ce pot sta la baza inflamării ganglionilor limfatici, soluția corectă  pentru sănătatea dumneavoastră este să vă prezentați la medicul de familie, pentru un prim diagnostic diferențial.

Data actualizare: 13-07-2018 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 23749
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: