De ce suntem dreptaci sau stângaci?

©

Autor:

De ce suntem dreptaci sau stângaci?

Unul dintre principiile fundamentale ale creierului uman este cel de lateralizare, care se referă la diferența structurală și funcțională dintre emisferele dreaptă și stângă. Această asimetrie a fost demonstrată în aproape toate sistemele cognitive majore umane, incluzând memoria, atenția, procesarea emoțională și percepția feței. Studiile recente arată că acest fenomen este prezent și pe linia vertebratelor și chiar la nevertebrate.

 

De departe, cea mai investigată manifestare a lateralizării la oameni este aceea de utilizare preferențială a uneia dintre mâini. Unul dintre studiile pe aceasă temă este publicat în revista eLife.

 

Înclinația pentru una dintre mâini începe în pântecele mamei

Până la momentul actual, activitatea genetică a emisferelor dreaptă și stângă s-a crezut a fi responsabilă pentru folosirea cu precădere a uneia dintre mâini. Preferința pentru mișcarea mâinii stângi sau drepte ia naștere în pântecele mamei în a 8-a săptămână de sarcină, potrivit examenelor ecografice desfășurate în anii ’80. Din săptămâna 13 de sarcină, fetusul își suge degetul mare fie de la mâna dreaptă, fie de la cea stângă.

Mișcările brațului și ale mâinii sunt inițiate prin intermediul cortexului motor de la nivel cerebral. Creierul trimite un semnal corespunzător către măduva spinării, care la rândul ei interpretează comanda și o transformă într-un act de mișcare. Cu toate acestea, cortexul motor nu este conectat la măduvă la începutul dezvoltării fetusului. Chiar înainte ca această conexiune să se formeze, semne precursoare preferinței pentru o anumită mână devin vizibile.

Datorită acestui fapt, cercetătorii au presupus că motivul alegerii pentru dreapta sau stânga este, cel mai probabil, stabilit la nivelul măduvei spinării și nu în creier.

 

Influența factorilor de mediu

Cercetătorii au analizat expresia genelor din măduvă pe parcursul mai multor săptămâni de sarcină, începând cu săptămâna 8 până în săptămâna 12. Aceștia au identificat diferențe dreapta-stânga semnificative în a 8-a săptămână de sarcină, exact la nivelul segmentelor din măduvă care sunt responsabile de controlul mișcărilor mâinilor și picioarelor. Alt studiu a arătat că fetușii execută mișcări asimetrice ale mâinilor tot în această perioadă.

 

Mai mult decât atât, cercetătorii au urmărit și cauza activității genetice asimetrice. Factorii de ordin epigenetic par a fi responsabili de acest lucru, reflectând influențe din mediul înconjurător. Aceste influențe pot, spre exemplu, să conducă la procesul de legare a unor grupări metil la ADN de către anumite enzime, proces care va afecta și va minimiza transcrierea și traducerea genelor. Cum acest fenomen se produce într-o măsură diferită în jumătatea stângă a măduvei față de cea dreaptă, va exista de asemenea și o diferență în activitatea genelor celor două jumătăți.

 

Pentru acest studiu, au colaborat cercetători de la universități și centre de cercetare din Germania, Olanda și din Africa de Sud. Studiul a fost finanțat de Fundația Germană pentru Cercetare.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 27-02-2017 | Vizite: 1214
Bibliografie
The reasons for our left or right-handedness, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/315949.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!