De ce suntem tentați să mâncăm mai mult seara?

©

Autor:

De ce suntem tentați să mâncăm mai mult seara?
Un studiu realizat de Travis Masterson et al. a găsit răspunsul la întrebarea „De ce avem tendința să mâncâm mai mult seara?” Ei spun că sistemul de recompensă declanșat la nivel cerebral de mâncare este mai slab noaptea, determinând un nivel scăzut de satisfacție, cel puțin din punct de vedere vizual. Atfel, satisfacția fiind mai mică, mâncăm mai mult pentru a compensa.

Studiul a fost publicat în revista Brain Imagin and Behavior. Cincisprezece femei în deplină stare de sănătate au fost examinate folosind rezonanța magnetică nucleară (RMN), echipa monitorizând activitatea cerebrală a fiecărei participante în timp ce li s-au arătat 350 de imagini ale unor alimente cu conținut caloric scăzut (legume, fructe, pește) și alimente cu conținut caloric mare (dulciuri, înghețată, fast-food). Imaginile le-au fost prezentate o dată dimineața (între 6:30 și 8:30) și o dată seara (între 17:00 și 19:00) pe parcursul a două sesiuni, la distanță de o săptămână una de cealaltă.

Așa cum era de așteptat, participantele au avut un răspuns neuronal de tip recompensă mai puternic când au privit imaginile cu alimentele cu conținut caloric crescut. Deoarece există o tendința de a mânca mai mult seara, cercetătorii au fost surprinși să descopere că răspunsul neuronal tip recompensă al subiecților implicați în acest studiu a fost mai redus seara, comparativ cu dimineața (valabil pentru ambele categorii de alimente). Cu toate că participantele la studiu nu au afirmat că le este mai foame seara în comparație cu dimineața, ele au considerat că se gândesc mai mult la mâncare și au simțit că ar putea mânca mai mult în a doua jumătate a zilei.

Acest studiu scoate în evidență importanța momentului zilei asupra răspunsului neuronal la stimuli alimentari, având implicații asupra comportamentului alimentar și managementului greutății corporale. Rezultate sunt preliminarii fiind necesare studii ulterioare pentru confirmarea lor.

Autorul acestui studiu a găsit însă o modalitate de a folosi rezultatele studiului în viața de zi cu zi: pentru a evita gustările la ore târzii își spune că gustarea nu va fi atât de satisfăcătoare pe cât ar trebui.

Data actualizare: 24-01-2020 | creare: 22-05-2015 | Vizite: 2065
Bibliografie
Study sheds light on why we succumb to late-night snacking, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/293544.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cina târzie a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum