De la biberon la canita

©

Autor:

De la biberon la canita
Bebelusiilor le plac sa manance cu biberonul, deoarece in mod natural le aminteste de alaptarea la san. In jur de 9-12 luni bebelusul poate renunta la biberon si poate incepe sa incerce canita. Trecerea de la biberon la canita anticurgere creaza si unele modificari. Cum invat bebelusul sa bea cu canita? Ce sa fac daca bebelusul refuza canita? Cat de mult lapte, suc sau apa pot sa-i dau in fiecare zi in canita?

In general, canita anticurgere este prevazuta cu capac filetat si cu manere. In variate culori, marimi si modele, canita anticurgere este cea mai buna metoda de trecere de la hranirea la biberon la canita normala. In plus, unele ajuta la coordonarea manii cu gurita. Atunci cand bebelusul isi incepe dezvoltarea functiilor motorii, el va tine in manute canita, dar nu va bea. Canita anticurgere ii va ajuta sa bea singur si sa se mentina curat.

Cand fac trecerea de la biberon la canita?
Cativa bebelusi vor accepta mai repede trecerea, cam pe la cinci-sase luni, iar altii dupa un an.
In general, canita anticurgere este introdusa pe la sapte-opt luni.

Cum invat bebelusul sa bea cu canita?
Cativa bebelusi vor invata imediat sa bea din canita, iar altora le vor lua mult timp sa se obisnuiasca cu ea.
Pentru ca trecerea sa fie cat mai usoara, specialistii recomanda urmatoarele:
1. Alegeti o canita cu o supapa asemanatoare cu tetina, insa mai fina si flexibila. Astfel, bebelusului ii se va parea acest lucru familiar si o va accepta imediat.
2. Aratati-i cum se bea din canita.
3. Lasati-l sa se obisnuiasca singur un timp. Puteti sa puneti in canita putina apa.
4. Nu trebuie sa va faceti griji daca nu va utiliza o perioada canita. Cu siguranta ii va placea jucariile.
5. Incercati variate modele pana cand veti gasi o canita cu care sa se acomodeze.
6. Incurajati bebelusul (ori de cate ori credeti) sa foloseasca canita.

Ce sa fac daca bebelusul refuza canita?

La inceput bebelusul nu va vrea deloc sa bea din canita si probabil nici nu se va uita la ea. Daca refuza tot mereu sa bea din canita, folositi urmatoarele trucuri:
- inmuiati supapa in lapte sau suc
- atingeti cu varful supapei gurita bebelusului (asa veti stimula reflexul de supt) .
- daca inca prefera biberonul, puneteti-i doar o jumatate de lapte in aceasta; iar cealalta jumatate in canita. Sau folositi numai tetina fara sticla, iar atunci cand incepe sa suga inlocuiti imediat cu canita anticurgere.
- daca observati ca micutul incearca sa bea din canita, dar nu inghite nimic, verificati supapa. Este posibil sa fie infundata.
- la inceput invatati-l sa bea fara capacul cu supapa. Puneti una-doua lingurite in canita si ajutati-l sa bea incet. Imediat dupa ce a baut din canita, puneti capacul cu supapa si lasati-l sa bea singur.
- un pai introdus in canita este o alta metoda, care poate ajuta. Exista si canite prevazute cu pai. In unele cazuri, bebelusii beau mai usor cu paiul decat cu acea supapa.
- unii bebelusi beau apa si suc si nu lapte matern sau alt tip de lapte cu canita. Insa, cateodata ei asociaza aceste lucruri. Mamicile vor reusi sa invete mai usor bebelusul la un an.

Cat de mult lapte, suc sau apa pot sa-i dau in fiecare zi in canita?

Daca bebelusul a inceput imediat sa bea din canita inainte de a bea suc sau tot laptele, dati-i o mici cantitate de lapte matern sau alt tip de lapte in canita anticurgere in fiecare zi. Atunci cand observati ca este insetat intre mese, reumpleti canita cu apa. Cand micutul incepe sa bea suc (nu mai devreme de opt luni), nu ii puneti mai mult de jumatate de canita de suc pe zi, completand cu lapte.
Specialistii recomanda ca mamicie sa nu adauge mai mult de 68 ml lapte la o canita de suc pe zi. Daca bebelusului i se face sete puneti putina pa in cnaita anticurgere.

Precautii atunci cand folositi canita anticurgere
a) . Nu lasati niciodata canita cu suc sau cu lapte bebelusului in patut. Exista riscul ca sa-l pierdeti din vedere, iar micutul sa puna in gurita canita si sa afecteze puternic gingia. Sau se poate plimba prin patut cu canita in manute, consumand ore intregi sau pana cand se termina apa sau laptele.
b) . Curatati de fiecare data canita si capacelul. Periodic verificati supapa si capacelul canitei.
c) . Pana la varsta de 8-10 luni nu introduceti sucul de citrice. Alegeti doar sucul 100% natural. Sucul de portocale sau din alte citrice pot infunda supapa.
d) . Nu folositi canita anticurgere pentru a intarca bebelusul. Pentru cativa bebelusi inlocuirea alaptari la san cu biberonul reprezinta o schimbare majora.
d) . Nu umpleti din nou canita cu suc de fructe sau lapte toata ziua. Dati-i din cand in cand putina apa.

Data actualizare: 04-11-2013 | creare: 18-11-2009 | Vizite: 10283
Bibliografie
Trecerea de la biberon la canita anticurgere, link: https://www.babiesonline.com
Canita anticurgere: da si nu, link: https://www.babycenter.com
De la biberon la canita anticurgere, link: https://www.babiestoday.com
Cum faci trecerea de la biberon la canita anticurger?, https://www.ehow.com
Bebelusul incepe sa bea cu canita, link: https://infantstoddlers.suite101.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: