De teama pestei porcine africane, autorităţile daneze construiesc un gard la graniţa cu Germania pentru a opri mistreţii

Data publicării: 23-03-2018

Autorităţile daneze au informat joi că vor construi un gard de 70 kilometri la graniţa cu Germania pentru a ţine la distanţă mistreţii care pot transmite pesta porcină africană porcilor de fermă, afectând astfel importanta industrie a cărnii de porc din Danemarca, informează Reuters.

Chiar dacă în Danemarca nu a fost semnalat până în prezent niciun caz de pestă porcină africană, răspândirea acestei boli în Europa de Est a provocat îngrijorare în ţara unde exporturile de carne de porc se ridică la 33 de miliarde de coroane daneze (5,5 miliarde de dolari) pe an.

Virusul care provoacă pesta porcină africană este inofensiv pentru oameni şi pentru alte animale, însă pentru mistreţi şi porcii de fermă, boala - pentru care nu există încă un vaccin - este mortală în aproape toate cazurile, cauzând decesul animalelor în termen de 10 zile.

Izbucnirea unui focar al acestei boli în Danemarca ar închide pentru o perioadă toate exporturile către ţări din afara UE, în timp ce pentru statele din UE ar fi blocate doar exporturile din zona afectată, a indicat guvernul de la Copenhaga.

Potrivit acestuia, pesta porcină africană a fost detectată în Polonia, Republica Cehă, România, Estonia, Letonia şi Lituania şi s-a apropiat recent de Danemarca.

Acordul de joi dintre guvern şi aliatul său, Partidul Popular Danez, cu care formează o majoritate parlamentară, include, de asemenea, amenzi mai mari pentru importurile ilegale de produse alimentare şi pentru curăţarea insuficientă a vehiculelor în care se transportă animalele.

Germania a emis un decret luna trecută pentru a permite vânătorilor să împuşte porci mistreţi pe tot parcursul anului, cu scopul de a opri aceste animale.
Sursa: Agerpres, 23-03-2018, Vizualizari 298
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.