Debite ventilatorii

©

Autor: Redacția ROmedic

Evalueaza performanta (cinematica ) pompei respiratorii.

Debitele ventilatorii se determina de obicei in cursul unei manevre expiratorii maximale si fortate; uneori se recurge la inregistrarea unui inspir fortat sau a unei ventilatii fortate . Rezultatul se poate exprima:

- in debite medii (masurate pe expirograma fortata );

- in debite instantanee maxime ( masurate pe curba flux- volum ).

 

1. Pe expirograma fortata (obtinuta cu ajutorul spirografului ) se determina urmatorii parametrii:

a. Volumul expirator maxim pe secunda (VEMS) este volumul de gaz expulzat din plamini in prima secunda a expirului fortat. Uneori se determina volumele expirate la 0,5 sec (VEM 0,5 ), 0, 75 sec (VEM 0,75 ), 2 sec (VEM 2 ) sau 3 sec (VEM 3 ) de la inceputul expiratiei, dar acesti parametri nu aduc informatii suplimentare fata de VEMS si nu au intrat in investigatia de rutina.

VEMS se exprima in litri sau % din CV, dupa corectia BTPS.

Raportul VEMS/ CV x 100 sau indice de permeabilitate bronsica (IPB Tiffeneau-Pinelli) este un indice valoros pentru evidentierea tulburarilor ventilatorii obstructive.

 

b. Debit expirator maxim pe fractiuni ale CV : pentru jumatatea mijlocie a CV fortate (FEF 25-75 ), pentru al treilea sfert al CV(FEF 50-75 ), intre 75% si 85% din CV (FEF 75- 85 ) si intre 200 si 1200 ml din CV (FEF = forced expiratory flow).

FEF 25-75 , FEF 50-75 si FEF 75-85 sint parametri mai sensibili decit VEMS pentru diagnosticul obstructiei discrete la fluxul de aer, deoarece valorile lor depind predominant de proprietatile mecanice pulmonare (diagnostic precoce al sindromului obstructiv).

 

c. Ventilatia maxima este volumul de aer expirat intr- un minut in cursul unei ventilatii maximale. Se determina prin metoda spirografica: direct; indirect : Vmax = VEMS x 30.

 

d. Indici temporali ai expiratiei fortate cresc sensibilitatea informatiilor furnizate de parametrii mentionati anterior:

- timpul de expiratie fortata a 95% din CV fortata;

- timpul de expiratie fortata a 1/2 mijlocii a CV fortate

 

2. Curba flux- volum reprezinta inscrierea grafica a fluxului de aer produs in timpul expiratiei functie de volumul de aer expirat (egal cu capacitatea vitala fortata).

 

Pe curba flux-volum a expiratiei fortate se masoara :

a. Debitul expirator maxim de virf (PEF- peak expiratory flow) reprezinta valoarea maxima a fluxului de aer care poate fi generat in cursul unui expir maxim si fortat care incepe din pozitia inspiratorie maxima.

b. Debit expirator maxim instantaneu la 50% CV (MEF 50 ) , respectiv 25% CV (MEF 25 ) reprezinta debitul expirator maxim atins in momentul in care in plamin a mai ramas 50, respectiv 25% din

c. Debitul expirator maxim instantaneu la 60% din capacitatea pulmonara totala prezisa (MEF60 CPT pr ) reprezinta fluxul maxim atins in momentul in care volumul pulmonar masoara 60% din CPT prezisa.

Debitele expiratorii maxime instantanee sint parametri mai sensibili decit VEMS pentru depistarea precoce a tulburarilor ventilatorii obstructive din caile aeriene distale


Data actualizare: 04-12-2011 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 14749
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!