Decesele prin supradoză furizează un număr aproape egal de donatori de organe ca şi accidentele rutiere în SUA (studiu)

Data publicării: 18-05-2018

Numărul transplanturilor de organe provenite de la persoane decedate în urma unei supradoze l-a egalat aproape pe cel al donatorilor decedaţi în accidente rutiere în Statele Unite, este concluzia unui studiu preluat miercuri de AFP.

Noile date publicate miercuri în revista New England Journal of Medicine confirmă ceea ce asociaţiile din domeniul transplantului constataseră pe teren de mulţi ani şi anume că, în timp ce în anul 2000, au fost prelevate organe de la doar 59 de persoane decedate în urma unei supradoze, în 2016, cifra a trecut de o mie în State Unite.

Creşterea este impresionantă. Decesele din cauza supradozelor reprezintă în prezent 14% dintre donatorii de organe din State Unite, în comparaţie cu 1% înainte de debutul epidemiei opioidelor, problemă considerată astăzi o urgenţă naţională de către Congresul Statelor Unite şi de administraţia preşedintelui Trump.

Într-una dintre zonele afectate cel mai intens de problema opioidelor, regiunea New England, în nord-estul Statelor Unite, numărul donatorilor din rândul celor care şi-au pierdut viaţa în urma unei supradoze reprezintă un sfert din totalul de donatori, potrivit medicului David Klassen, director medical al reţelei de transplant din Statele Unite.

Per ansamblu, creşterea numărului de donatori de organe în ultimii cinci ani este datorată în principal supradozelor, au concluzionat cercetătorii, şi nu unor progrese ştiinţifice sau unei mai bune coordonări medicale.

''Creşterea este susţinută de o criză şi nu putem să ne bazăm pe acest lucru la infinit'', precizează medicul şi coautorul studiului, Mandeep Mehra, de la spitalul Brigham din Boston, care este şi profesor la Harvard.

Fenomenul este practic inexistent în Europa unde supradozele sunt cauza de deces a mai puţin de 1% dintre donatori. Fenomenul se produce de asemenea în Canada, în special în Columbia Britanică (Vancouver), pe coasta de vest, unde criza opioidelor a început în anul 2016.

Fentanilul, un puternic analgezic sintetic, şi heroina sunt principalele substanţe responsabile pentru decese, precum şi medicamentele analgezice opiacee cum ar fi oxicodona. Numărul deceselor prin supradoză a crescut de cinci ori între 1999 şi 2016 în Statele Unite ajungând la 42.000 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare.

În ceea ce priveşte calitatea organelor prelevate, medicii au confirmat, în studiul publicat miercuri, că nu există diferenţă între rata de supravieţuire, la un an după transplant, între bolnavii care au primit un cord sau un plămân de la o persoană decedată în urma unei supradoze şi cei care au primit de la alţi donatori.

Un alt studiu, publicat în aprilie, a estimat că, în anumite cazuri, şansele de supravieţuire au fost mai mari. Persoanele decedate în urma unei supradoze suferă într-o mai mică măsură de hipertensiune şi diabet decât ceilalţi donatori decedaţi din alte cauze.

''Sunt donatori mai potriviţi pentru că sunt, din păcate, deseori mai tineri şi relativ sănătoşi, nu suferă de bolile legate de vârstă'', a precizat pentru AFP doctorul David Klassen.

Drogurile sunt absorbite foarte repede de către organism după injectarea acestora, explică medicul, şi nu există deci un risc ca substanţele toxice să fie transmise în timpul operaţiei.

Există în schimb un risc mai ridicat de transmitere a unor infecţii precum HIV şi hepatită de tip B sau C, afecţiuni deseori legate de consumul de droguri. În trecut, persoanele infectate cu hepatita C nu puteau deveni donatori.

Acest virus este în prezent foarte bine detectat şi, în prezent, mai multe spitale acceptă astfel de donatori, a spus pentru AFP Mandeep Mehra. Tratamentele antivirale au o ''eficacitate crescută'', iar riscul de deces este mult mai mic decât în cazul celor care aşteaptă foarte mult pe lista pentru transplant.
Sursa: Agerpres, 18-05-2018, Vizualizari 256
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.