Defecte ale canalului atrio-ventricular comun

©

Autor:

Defectele canalului atrio-ventricular comun se caracterizeaza prin: defect al septului atrial jos situat cu despicatura a valvei mitrale, uneori si a valvei tricuspide si un defect ventricular sus situat.

Clasificare

  • tipul partial: este cracaterizat prin DSA (ostium primum) asociat cu despiacatura valvei mitrale si o adeziune a valvei mitrale la septul intreventricular;
  • tipul complet: este o comunicare comuna intreatriala si intreventriculara si un singur orificiu comun atrioventricular in locul celor doua orificii, mitral si tricuspidian, cu o valva atrioventriculara comuna.


Simptome, diagnostic

Insuficienta cardiaca apare mai timpuriu decat in DSA, de aceea tabloul clinic este mai sever, caracterizandu-se prin:

Evolutia este mai buna in cazul tipului incomplet.

Explorari paraclinice

Electrocardiografia – arata axa ORS la stanga si aspecte de hipertrofie biatriala si biventriculara in forma completa.
Eco 2D - indica DSA, DSV, despicatura valvei mitrale,  atasarea valvei mitrale de sept, doua orificii sau un orificiu atrio-ventriculare, o valva anterioara si una posterioara, iar la Eco-Doppler, cu ingustarea tractului de golire a ventriculului stang.
Cateterismul cardiac – confirma comunicarile DSA, DSV, regurgitatiile mitrale si tricuspidiene etc.

Complicatii

  • insuficienta cardiaca;
  • boala vasculara pulmonara obstructiva cu sindrom Eisenmenger.

Evolutia

Este mai favorabila la canalul atrio-ventricular partial si este sevra la cel total ce nu se inchide spontan.

Tratament

Tratamentul medical – este indicat pentru insuficienta cardiaca, iar profilaxia endocarditei infectioase se face toata viata.
Tratamentul chirurgical – are o buna evolutie si se face cu o corectie totala dupa un an; este de preferat in prmii ani de viata pentru o evolutie ulterioara favorabila.

Sindromul Lutembacher – reprezinta asocierea DSA cu stenoza mitrala, de obicei castigata. Interventia trebuie sa corecteze ambele leziuni.


Data actualizare: 08-05-2014 | creare: 07-05-2009 | Vizite: 10519
Bibliografie
Gherasim
Harrison, editia 14
Colegiul American de Cardiologie
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!