Deficitul de fibre din alimentație poate modifica compoziția florei intestinale

Deficitul de fibre din alimentație poate modifica compoziția florei intestinale

©

Autor:

Deficitul de fibre din alimentație poate modifica compoziția florei intestinale
Potrivit unui nou studiu realizat în cadrul Departamentului de Microbiologie È™i Imunologie al Universității Stanford (California), consumul scăzut de fibre alimentare poate afecta microflora intestinală È™i implicit buna funcÈ›ionare a sistemului digestiv, condiÈ›ie care se poate transmite È™i urmaÈ™ilor. DeÈ™i studiul a fost făcut doar pe cobai, în condiÈ›ii de laborator, cercetătorii au lansat ipoteza conform căreia această situaÈ›ie poate fi întâlnită È™i la oameni.

În cazul cobailor care au primit o alimentaÈ›ie săracă în fibre s-a observat faptul că diversitatea microbiomului intestinal (populaÈ›iile bacteriene care colonizează intestinul, fiind implicate în procesul de digestie È™i mediere imunologică) s-a redus considerabil. Mai mult decât atât, scăderea progresivă a variabilității microflorei intestinale s-a putut observa È™i la generaÈ›iile care au urmat. Dacă aceste modificări sunt prezente È™i la oameni, vor constitui un argument în plus pentru suplimentarea fibrelor alimentare în dieta zilnică.

Practic, majoritatea experÈ›ilor în medicină È™i nutriÈ›ie consideră că o dietă deficitară în fibre este necorespunzătoare pentru sănătatea organismului, aportul adecvat fiind asociat cu scăderea riscului de boli cardiovasculare È™i diabet zaharat, oferind È™i protecÈ›ie împotriva cancerului.

Fibrele nu pot fi digerate de enzimele produse de organismul uman, acestea parcurg tractul gastro-intestinal fără a fi supuse procesului de digestie È™i ajung în colon. La acest nivel se găsesc bacteriile comensale, iar fibrele reprezintă sursa principală de hrană a acestora. Astfel, se poate explica relaÈ›ia dintre consumul de fibre È™i microflora intestinală.

Studiul s-a realizat în mai multe etape. În prima fază au fost transferate probe de bacterii comensale de la o persoană sănătoasă la sute de cobai cu intestinul steril. Apoi au fost separaÈ›i în două grupe: o grupă a beneficiat de o dietă bogată în fibre alimentare, iar cealaltă de o alimentaÈ›ie deficitară în fibre. Astfel, s-a constatat în cel de-al doilea grup reducerea diversității populaÈ›iei microbiene care s-a transmis È™i la descendenÈ›i.

Reintroducerea unei diete abundente în fibre pentru a creÈ™te variabilitatea microflorei la cobaii afectaÈ›i a prezentat tot mai puÈ›ine rezultate de la o generaÈ›ie la alta. În cazul celei de a patra generaÈ›ii, consecinÈ›ele aportului inadecvat de fibre au fost semnificative (aproximativ 3/4 dintre speciile bacteriene existente în intestinul primei generaÈ›ii de cobai erau absente).

Reducerea capitalului de fibre din dieta zilnică în țările industrializate constituie o consecință a creÈ™terii consumului de alimente procesate È™i reprezintă o situaÈ›ie caracteristică societății din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Schimbarea este relativ recentă pentru a putea fi identificate posibile efecte ale deficitului de fibre din alimentaÈ›ie la oameni.

De asemenea, numeroÈ™i factori care includ administrarea antibioticelor cu spectru larg, creÈ™terea frecvenÈ›ei naÈ™terilor prin cezariană È™i lipsa alimentaÈ›iei la sân au fost propuÈ™i pentru a justifica modificările care au loc la nivelul florei intestinale.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a putea susÈ›ine dacă modificările de compoziÈ›ie ale microbiomului intestinal se pot transmite urmaÈ™ilor în cazul oamenilor.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 19-04-2016 | creare: 21-01-2016 | Vizite: 2397
Bibliografie
Dietele sărace în fibre pot modifica microflora intestinală și poate fi ereditar, link: https://www.sciencealert.com/low-fibre-diets-could-mess-up-your-gut-microbes-and-it-could-be-heritable
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orzul ajută la reducerea apetitului È™i la îmbunătățirea profilului metabolic
  • Oamenii de È™tiință au descoperit 69 de factori diferiÈ›i ce influenÈ›ează compoziÈ›ia microflorei intestinale
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre È™i îmbătrânirea sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum