Deficitul de specialisti in domeniul sanitar se mentine la cote ridicate

Data publicării: 02-10-2007

Deficitul de specialisti in domeniul sanitar in judetul Tulcea se mentine la cote ridicate in judetul Tulcea, asistentii medicali si doctorii preferand sa plece in strainatate, transmite corespondentul ROMPRES.
    Astfel, potrivit informatiilor furnizate de Spitalul Judetean de Urgenta (SJU)  Tulcea, de la inceputul anului, trei medici si 10 asistente si-au parasit locurile de munca din aceasta unitate.
    "Noi incercam sa facem tot ce este posibil pentru ca personalul nostru sa ramana in spital, dar, din pacate, situatia de la nivel national exista si in judetul Tulcea, iar toate eforturile noastre de a imbunatati conditiile de munca, prin modernizarea salilor de operatii si nu numai nu sunt suficiente", a declarat directorul SJU, Ion Popescu.
    Unul din medicii din cadrul SJU Tulcea care a recunoscut ca doreste sa plece din municipiu este specialistul in ortopedie-traumatologie, Ion Gutium, care, in urma cu o saptamana, a efectuat prima operatie de coxartroza cu implant cimentat din judet.
    "Cand am venit in Tulcea, mi s-a promis o casa. Au trecut mai bine de doi ani si nu s-a intamplat nimic. Mai mult, se pare ca nu voi putea primi o locuinta, pentru ca nu am copii si nici vreo boala grava care sa ma ajute sa intrunesc conditiile de repartizare. Eram pe lista de asteptare a Primariei la numarul 52 si acum sunt la numarul 96", a declarat doctorul Ion Gutium.
    El a mai spus ca a primit deja oferte pentru un loc de munca atat in Timisoara, cat si in Milano, Italia.
    De altfel, potrivit informatiilor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din Tulcea, dintre cei 150 de medici care ar trebui sa asigure asistenta medicala a populatiei din judet, doar 90 isi desfasoara activitatea.
    Potrivit unui raport al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), in perioada 2003-2005, numarul medicilor din ambulatoriile de specialitate ale unitatilor medicale din judet a scazut cu aproape 50%, acceasi situatie inregistrandu-se si in ce priveste numarul rezidentilor.
    In acelasi timp, conform ASP, numarul interventiilor chirurgicale efectuate a crescut de la 11.274, in 2003, la 45.116, in 2006.
    "Institutia noastra nu poate decat sa ii identifice pe medici si sa ii indrume spre locurile de munca vacante. Depinde in exclusivitate de comunitatile locale mentinerea medicilor specialisti in localitati, primariile putandu-le oferi locuinte", a declarat directorul ASP, Adriana Argetoianu.
    Ea si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca angajatorii straini din domeniul medical s-au aratat dispusi sa incadreze specialisti romani fara a impune o limita de varsta, astfel incat a fost spulberata si speranta ca in tara vor ramane macar medicii cu experienta.
Sursa: Rompres, 02-10-2007, Vizualizari 582
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.