Deficitul de vasopresina (AVP)

©

Autor: Redacția ROmedic

Vasopresina (AVP sau ADH - hormonul antidiuretic) este un hormon secretat de hipotalamusul anterior si depozitat in lobul posterior al glandei hipofize (neurohipofiza).

 

Deficitul de vasopresina determina o afectiune numita diabet insipid, ce semnifica tranzitul prin organism al unei mari cantitati de lichide diluate.

 

Diabetul insipid se caracterizeaza printr-o perturbare a bilantului hidrosalin (retentiei de apa si sare) datorita reabsorbtiei deficitare a apei la nivelul renal ca urmare a secretiei insuficiente de vasopresina (diabet insipid central sau neurogen) sau a lipsei de raspuns a rinichiului la vasopresina (diabet insipid nefrogenic) si care se caracterizeaza prin sindrom poliuro-polidipsic (urinari dese cu urina diluata si senzatie foarte mare de sete calmata prin ingestia abundenta de lichide), hiperosmolaritate plasmatica si densitate urinara mica.


Diabetul insipid debuteaza frecvent in copilarie sau la adultul tanar (varsta medie de debut este de 24 de ani) si predomina la sexul masculin.


Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 24-12-2008 | Vizite: 9192
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii hipotalamici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum