Degradarea starii de sanatate a copiilor

Data publicării: 29-11-2007

Aspecte referitoare la cresterea numarului de copii cu handicap, statistica bolilor handicapante, grave sau rare, repartizarea serviciilor de sanatate primara in mediul rural, cauzele imbolnavirilor la copii, dar si alte aspecte legate de problematica sanatatii copiilor au fost subiectele unei dezbateri publice care a avut loc, joi, la Slobozia, transmite corespondentul ROMPRES.
    Dezbaterea a fost organizata de Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului Ialomita, in parteneriat cu Fundatia "Tradec" Slobozia.
    Constantin Stoenescu, secretarul judetului Ialomita, declara, in deschiderea dezbaterii, ca, "in ultimul timp, au aparut elemente care sustin o degradare a starii de sanatate in randul copiilor. Afectiuni grave, copii care se nasc cu malformatii congenitale, cancer, intarzieri in dezvoltarea psihomotorie, coroborat cu faptul ca se nasc tot mai putini copii si mor tot mai multi oameni. Nu putem sa lasam oamenii fara un raspuns la aceste probleme, fara sa aratam cat este de reala aceasta situatie, cat este de grava si cum putem interveni".
    Din datele statistice referitoare la copiii cu dizabilitati, reiese ca numarul acestora este in crestere, la nivelul judetului Ialomita existand 1.174 de copii, dintre care 467 cu grad grav.
    Cele mai multe cazuri noi cu gradul grav de handicap sunt inregistrate la grupa de varsta 0-3 ani, explicatii posibile ale acestei situatii fiind fragilitatea varstei si impactul puternic pe care il au factorii nocivi care actioneaza la aceasta varsta.
    Ponderea cea mai mare, din totalul de cazuri inregistrate in anul 2007, o reprezinta tulburarile psihice (38%), iar dintre acestea dizabilitatea mintala are procentul cel mai ridicat (96 %).
    In cazul autismului, numarul de cazuri a crescut in ultimii ani, din totalul de 18 copii cu autism fiind inregistrate, in acest an, cinci cazuri noi.
    Un procent ridicat il prezinta si afectiunile neurologice (26 %), iar dintre acestea encefalopatia infantila inregistreaza ponderea cea mai ridicata (53 %), urmata de epilepsie a carei frecventa, in ultimii doi ani, a crescut ingrijorator, inregistrandu-se, in ultimii doi ani, 26 de cazuri.
    Un procent destul de ridicat il au si handicapurile cauzate de diferite malformatii, diabetul zaharat insulino dependent, dar si cancerul, afectiune intalnita la 25 de copii.
    Asadar, in judetul Ialomita se constata o crestere, cu 263, a numarului de cazuri noi in anul 2007, fata de 2006, o posibila explicatie a aparitiei dizabilitatii fiind diversi factori: alimentatia necorespunzatoare, neglijenta parintilor, consumul de alcool, accidente medicale, violenta in familie.
    La dezbatere au participat reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Agentiei Nationale a Persoanelor cu Handicap (ANPH), Institutului de Politici Publice Bucuresti, Fundatiei Sera Romania, Fundatiei Salvati Copiii, Autoritatii de Sanatate Publica Ialomita (ASP), medici de familie.
29-11-2007, Vizualizari 611
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.