Dependența de substanțe afectează relația dintre mamă și bebeluș

Dependența de substanțe afectează relația dintre mamă și bebeluș
Dependența de substanțe a mamei și efectele asupra copiilor este o problemă de sănătate publică, ce duce la abuzuri asupra copilului, neglijență și abandon. Studiul cercetătorilor de la Baylor College of Medicine și University of Iowa a relevat faptul că răspunsul creierului la propriul copil este modificat atunci când mama prezintă o dependență de substanțe.

„De obicei, comunicarea cu propriul bebeluș este o experiență plină de satisfacții pentru mame, însă mamele dependente, chiar și în perioadele de abstinență, au un răspuns mai slab la stimulii oferiți de bebeluș și interacțiunea le provoacă mai degrabă stres, decât bucurie”, a declarat autorul studiului, Dr. Sohye Kim.

Pentru cercetări au fost recrutate 36 de mame internate într-un centru de reabilitare pentru abuz de substanțe. Interacțiunea dintre mame și copii au fost filmate la cinci luni de la naștere, iar la șase luni de la naștere mamelor li s-au făcut un RMN funcțional în timp ce priveau fețe triste sau fericite ale propriului copil.

Studiile anterioare au arătat la mamele care nu sunt dependente o activare puternică a zonelor de recompensă din creier asociate cu dopamina în momentul în care își vedeau copilul fericit. Aceste cercetări însă, au arătat la mamele dependente o activitate mult mai scăzută în aceleași regiuni în momentul în care priveau imaginile cu fața veselă a propriului copil.

Aceste rezultate ar putea reprezenta o explicație a gradului ridicat de neglijență și abandon la mamele dependente de substanțe. Potrivit autorilor, codificarea fenomenelor neurologice din spatele acestui fenomen ar putea ajuta la stabilirea unor intervenții timpurii privind sprijinirea mamelor dependente în îngrijirea bebelușului și lupta contra dependenței.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 01-08-2017 | creare: 01-08-2017 | Vizite: 193
Bibliografie
Mother's brain reward response to offspring reduced by substance addiction, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-mother-brain-reward-response-offspring.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Dependența de gadget-uri
 • Dependenţa de pornografie
 • Topul alimentelor care creează cea mai mare dependență
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK