Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea

©

Autor:

Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea
Un studiu recent publicat în jurnalul Computers in Human Behaviour a analizat relația dintre utilizarea internetului și a telefoanelor mobile și sănătatea mentală.

În anul 2015, în lume existau 4,88 miliarde de utilizatori de telefoane mobile și 3 miliarde de persoane care aveau acces la internet, media de timp petrecută în mediul online fiind de 4,5 ore în fiecare zi.

Multiple studii au remarcat de-a lungul timpului o asociere puternică între evoluția remarcabilă a tehnologiilor informatice și a mijloacelor mobile de comunicare și înmulțirea cazurilor de depresie și anxietate.

În studiu au fost incluși 318 de studenți din cadrul Universității Illinois, cărora le-au fost administrate 4 chestionare, dintre care 2 se adresau evaluării statusului mental al voluntarilor. Prin intermediul celorlalte 2 chestionare a fost posibilă analizarea experienței utilizării telefoanelor mobile și a internetului. Printre întrebările adresate participanților la studiu s-au numărat și următoare: „Credeți că performanțele academice și profesionale sunt afectate într-un mod negativ de utilizarea telefonului mobil?” sau „Considerați că viața fără acces la internet este plictisitoare, pustie sau tristă?”, pentru identificarea comportamentelor adictive față de tehnologiile mobile.

Conform analizei chestionarelor, persoanele care prezentau comportamente adictive față de folosirea internetului, dar și a telefoanelor mobile, au înregistrat scoruri mult mai mari pentru depresie și anxietate. Rezultatele studiului sugerează însă că utilizarea tehnologiilor informaționale și de comuniare ca strategie pentru a elimina plictiseala nu implică riscuri pentru sănătatea mentală.

În cadrul acestei cercetări a fost realizat un alt experiment care a urmărit confirmarea sau infirmarea unor ipoteze care au reieșit din prima parte a studiului.

Astfel s-a remarcat faptul că, accesul la telefonul mobil (nu utilizarea acestuia) poate ameliora răspunsul la anxietate și stres al persoanelor participante la studiu. Acest lucru sugerează existența unui comportament maladaptativ în situațiile stresante, prin ignorarea mecanismelor adaptative intrinseci și regăsirea „confortului” cu ajutorul acestor dispozitive. Mai mult decât atât, accesul la telefonul mobil și utilizarea acestuia în cadrul unei perioade lungi de așteptare, ca mecanism de adaptare, a determinat reducerea nivelului de anxietate în rândul participanților. Beneficiile sunt nesemnificative însă și pe termen scurt.

Cumulând rezultatele celor două analize, utilizarea internetului și a telefoanelor mobile ca mijloace recreative nu presupune riscuri pentru sănătatea mentală. În schimb, folosirea excesivă a acestor dispozitive cu scopul de a amortiza sentimentele de anxietate, pe termen lung, poate provoca tulburări de anxietate sau depresie.

Data actualizare: 25-01-2020 | creare: 04-03-2016 | Vizite: 4288
Bibliografie
(1) Study links mobile device addiction to depression and anxiety, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-links-mobile-device-addiction-depression.html
(2) Avoidance or boredom: Negative mental health outcomes associated with use of Information and Communication Technologies depend on users’ motivations, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563215303332
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dependența de jocuri video
  • Psihoterapia experiențială centrată pe emoție în tulburările anxioase
  • Biblioterapia - pot cărțile să vindece depresia?
  •