Depistarea rapidă a sepsisului cu ajutorul unui dispozitiv integrat

Depistarea rapidă a sepsisului cu ajutorul unui dispozitiv integrat
Sepsisul este un răspuns inflamator al organismului care poate pune viața în pericol, ce apare atunci când sistemul imunitar la organismului eliberează compuși chimici care să lupte împotriva infecției ce se extinde în organism. Dacă este depistat prea târziu, poate duce la șoc septic, cedarea organelor și deces.

Cercetătorii din cadrul Universității din Illinois au dezvoltat un dispozitiv integrat tip LOC (lab-on-a-chip) pentru a detecta cât mai rapid primele semne ale sepsisului.

În mod normal, sepsisul este diagnosticat prin monitorizarea semnelor vitale ca presiunea sangvină, nivelul de oxigen din sânge sau temperatura corpului. După identificaea sepsisului, medicii determină sursa infecției.

Noul dispozitiv nu identifică sursa, dar permite diagosticarea sepsisului mult mai rapid decât prin metodele tradiționale, astfel ca tratamentul corespunzător să fie administrat mult mai repede. De multe ori răspunsul sistemului imunitar apare cu mult înainte ca infecția să fie detectabilă.

Dispozitivul acționează prin contorizarea numărului total de leucocite, în special a neutrofilelor. Simultan, măsoară nivelul de markeri proteinici cunoscuți ca CD64, de pe suprafața neutrofilelor – răspunsul sistemului imunitar al pacientului este cu atât mai mare cu atât aceste valori sunt mai mari.

Pentru testarea dispozitivului, cercetătorii au preluat mostre de sânge de la pacienți din unitățile de terapie intensivă și secțiile de urgențe medicale din cadrul Spitalului Carle Foundation. Când acestea au fost analizate cu ajutorul dispozitivului, s-a observat o corelație crescută cu diagnosticul de sepsis bazat pe analiza semnelor vitale.

Următorul pas al cercetării vizează îmbunătățirea sensibilității lui pentru a putea identifica și markerii imunologici pe lângă leucocite și CD64.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Communications.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 13-07-2017 | creare: 13-07-2017 | Vizite: 381
Bibliografie
Device may detect onset of sepsis, before it s too late, link: http://newatlas.com/sepsis-lab-on-a-chip/50338/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință spun că săpunurile antibacteriene sunt ineficiente și dăunătoare
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Mortalitatea și riscul de septicemie cresc semnificativ la persoanele cu obezitate
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK