Deplasarea cu mijloacele de transport în comun aduce beneficii pentru sănătatea persoanelor vârstnice (studiu)

Data publicarii: 30-09-2017

Persoanele vârstnice care optează în mod regulat pentru mijloacele de transport în comun merg pe jos mai repede, fapt ce indică o asociere între acest mod de deplasare şi starea de sănătate, se arată într-un nou studiu realizat în Marea Britanie, citat vineri de Xinhua.

Potrivit studiului, realizat de Consiliul pentru Cercetări Medicale (MRC) şi Consiliul pentru Cercetări Economice şi Sociale (ESRC), două treimi dintre persoanele adulte cu vârste de peste 60 de ani utilizează rar sau deloc mijloacele de transport în comun, chiar şi atunci când acest mod de deplasare este gratuit pentru această grupă de populaţie şi prezintă beneficii pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Londra (UCL) şi de la Universitatea din Manchester au cercetat date provenind de la peste 7.000 de persoane adulte care au luat parte la o analiză realizat la nivel naţional, Studiul longitudinal englez privind îmbătrânirea.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu foloseau frecvent transportul public manifestau un declin mai rapid al vitezei cu care mergeau pe jos în comparaţie cu indivizii care utilizau frecvent acest mijloc de deplasare în comun.

În cazul indivizilor adulţi care nu optau pentru transportul public, majoritatea folosind în schimb maşina, declinul vitezei de deplasare pe jos a fost cel mai accentuat, a relevat studiul.

O treime dintre adulţii cu vârste de peste 60 de ani a declarat că nu utilizau mijloacele de transport în comun din cauza lipsei infrastructurii şi a calităţii slabe a serviciilor oferite. O altă treime a susţinut că nu avea nevoie să apeleze la transportul public deoarece avea acces la maşină.

''Persoanele care folosesc transportul public în mod frecvent sunt mult mai active din punct de vedere fizic şi au muşchi mai puternici la membrele inferioare în comparaţie cu cele care nu utilizează mijloacele de deplasare în comun. Prin urmare, îmbunătăţirea accesibilităţii la transportul public a persoanelor în vârstă ar putea preveni declinul mobilităţii funcţionale odată cu îmbătrânirea'', a declarat dr. Patrick Rouxel de la UCL, unul dintre autorii studiului.

Profesor Tarani Chandola de la Universitatea din Manchester, co-autor al cercetării, a menţionat că ''utilizarea transportului public mai mult de o dată pe săptămână nu este numai (un obicei - n.r.) prietenos cu mediul, ci aduce şi numeroase beneficii, precum menţinerea sănătăţii şi a activităţii fizice şi reducerea izolării sociale''.

De asemenea, Chandola a ţinut să atenţioneze că prezenţa persoanelor vârstnice la volan poate avea efecte adverse, precizează sursa citată.
Sursa: Agerpres, 30-09-2017, Vizualizari 64
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK