Depozitarea îndelungată a sângelui și riscurile pentru pacienții cu hemoragii masive

Depozitarea îndelungată a sângelui și riscurile pentru pacienții cu hemoragii masive

©

Autor:

Depozitarea îndelungată a sângelui și riscurile pentru pacienții cu hemoragii masive

Sângele donat poate fi depozitat în siguranță până la 42 de zile. Un studiu care a analizat retrospectiv evoluÈ›ia pacienÈ›ilor care au primit transfuzii cu sânge depozitat îndelungat sugerează însă apariÈ›ia unor efecte adverse.

Astfel, în cazul pacienÈ›ilor critici cu hemoragii masive È™i care au necesitat transfuzii repetate, utilizarea sângelui depozitat îndelungat a fost asociată cu tulburări de circulaÈ›ie, disfuncÈ›ia organică È™i inflamaÈ›ia au fost mai accentuate, iar pacienÈ›ii au fost mai susceptibili la infecÈ›ii pulmonare.

Un alt studiu la care au colaborat cercetători din cadrul departamentelor de Aneztiologie È™i Medicină Perioperativă, Biostatistică, Medicină de Urgență, Patologie È™i Chirurgie, ale Universității din Alabama (Birmingham) sugerează asocieri între terapia transfuzională cu masă eritrocitară depozitată un timp mai lung È™i majorarea riscului de infecÈ›ii pulmonare.

Studiul a fost realizat pe modele animale È™i se pare că un rol cheie îl joacă hemul liber. Hemul din structura eritrocitelor (celulele roÈ™ii) este relativ inofensiv, însă atunci când este eliberat pe durata depozitării È™i pe durata transfuziilor, în urma lizei eritrocitelor, acesta poate deveni toxic, cauzând lezarea È›esuturilor.

Într-un alt studiu publicat în jurnalul PLOS Medicine au fost analizaÈ›i È™oriceii în stare critică în urma unei traume sau hemoragiei È™i care au primit transfuzii fie cu sânge proaspăt, fie cu sânge depozitat 2 săptămâni (echivalentul a 42 zile la sângele uman). Două zile mai târziu È™oriceilor li s-a instilat la nivelul plămânilor bacteria Pseudomonas aeruginosa. Astfe s-a observat în cazul È™oriceilor care au primit sânge depozitat timp de două săptămâni leziuni pulmonare infecÈ›ioase mai accentuate, o mortalitate mai crescută È™i o majorare a fluidului acumulat la nivel plămânilor È™i a numărului de colonii bacteriene.

Printre mecanismele care conectează efectele negative ale hemului liber și susceptibilitatea la infecții se numără:

  • depășirea capacității hemopexinei de a înlătura hemul liber din sânge,
  • hiperproducÈ›ia de HMGB1, un mediator al inflamaÈ›iei, care alterează statusul imun,
  • inhibarea acÈ›iunii macrofagelor, tot componente ale sistemului imun, de a ingera È™i distruge bacteriile (Pseudomonas aeruginosa).

Mai mult decât atât, potrivit unui studiu cu durata de 16 luni s-a constat că în rândul pacienÈ›ilor cu hemoragii traumatice care au primit transfuzii cu plasmă depozitată mai mult timp cantitatea de hem liber a fost atât de crescută, încât nivelul normal de hemopexină din sângele uman nu a fost sucient pentru a înlătura excesul.


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-07-2022 | creare: 14-03-2018 | Vizite: 1244
Bibliografie
Blood stored longer may be less safe for patients with massive blood loss and shock, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-blood-longer-safe-patients-massive.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Schimbul de sânge între È™oarecii tineri È™i cei în vârstă produce senescenÈ›a celulară la È™oarecii tineri
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum