Depresia – o boală produsă de inflamații?

Autor:

Depresia – o boală produsă de inflamații?
O nouă descoperire legată de depresie ar putea deschide calea către noi posibilități de tratament pentru această tulburare psihică din ce în ce mai comună în populația generală.

Tot mai multe cercetări sugerează că o cauză importantă a depresiei ar putea fi inflamația generală din organism (la care contribuie un sistem imun hiperactiv), care ar fi responsabilă pentru nefericirea, sentimentul de neajutorare și oboseala cu care se confruntă persoanele depresive. În acest caz, depresia ar putea fi tratată cu medicamente antiinflamatoare. O altă ipoteză este că inflamația ar putea fi un simptom (o situație similară celei în care persoanele bolnave, ale căror sistem imun se luptă cu infecțiile, au o dispoziție proastă), caz în care depresia cronică ar fi o traducere a eșecului sistemului imun de a reveni la starea inițială, dinaintea unei boli sau accident cu care organismul s-a confruntat.

În sprijinul acestor ipoteze vin rezultatele unui studiu din iulie 2017, realizat de cercetătorii de la Stanford, care au dezvoltat un test de laborator pentru diagnosticul encefalomielitei mialgice/sindromul oboselii cronice, precum și primul tratament pentru această afecțiune, deseori asociată cu depresia și inflamația.

Totodată, o meta-analiză din 2016 a cercetărilor privind ultima generație de antiinflamatoare (folosite de obicei în tratamentul bolilor autoimune) a indicat o legătură clară între depresie și inflamație. De asemenea, rezultatele au arătat că aproximativ o treime dintre persoanele cu depresie prezintă un nivel ridicat al citokinelor, proteinele care reglează reacția sistemului imun, ceea ce ar indica prezența inflamației la nivelul creierului. Totodată, conform meta-analizei, se pare că persoanele al căror sistem imun este hiperactiv sunt mai predispuse la depresie.

Deși asocierea dintre depresie și inflamație a început să fie recunoscută de cercetători, nu se știe deocamdată dacă una o determină pe cealaltă sau invers sau dacă nu este vorba doar de o coincidență. Probabil că în curând o nouă ramură de cercetare – imuno-neurologia – va apărea și va oferi mai multe informații despre această relație.

Sursa: Futurism

Data actualizare: 14-09-2017 | creare: 14-09-2017 | Vizite: 403
Bibliografie
Researchers: Depression May Be a Physical Illness Linked to Inflammation, link: https://futurism.com/researchers-depression-may-be-a-physical-illness-linked-to-inflammation/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
 • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
 • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK