Deputatul PD Petru Movila critica reforma ministrului Nicolaescu

Data publicării: 23-10-2007

Deputatul PD Petru Movila l-a acuzat, marti, intr-o declaratie politica, pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca afiseaza "un optimism nefondat" in legatura cu reforma in sanatate, afirmand ca romanii se afla in topul prevalentei si mortalitatii prin hepatita C.
    "Aproximativ 86.000 de europeni cad victime ale hepatitei C in fiecare an. Romanii sunt in topul prevalentei si mortalitatii prin hepatita C. Iar iesenii, in procent de 8% dintre ei, sunt printre fruntasi in ceea ce priveste infectarea cu hepatita de tip C. Aceste date, cele mai recente, de altfel, ne confirma ca hepatita C este o problema reala de sanatate publica. In lipsa unor cifre exacte cu privire la incidenta bolii in Romania, se estimeaza ca peste 600.000 de oameni sunt infectati cu acest virus. Nu toti au indicatie pentru tratament, insa lista de asteptare numara peste 5.000 de romani. In acest an, mai putin de 3.000 de bolnavi au primit tratament pentru hepatita C", afirma Movila.   
    El spune ca nu-i cere ministrului socoteala pentru numarul mare de romani bolnavi, dat fiind faptul ca cei mai multi dintre ei au contactat boala inainte de 1992, cand nu existau seringi de unica folosinta si se faceau transfuzii sangvine fara masuri de siguranta, dar ii reproseaza demnitarului ca, in 2008, "sute de romani bolnavi de hepatita C nu vor primi medicatie adecvata."Si asta, deoarece ministerul al carui manager competent, va doriti, nu are aceasta boala pe lista de prioritati. Ba chiar n-o are pe nicio lista", afirma deputatul PD. El avertizeaza ca majoritatea bolnavilor cu hepatita C risca sa faca ciroza, aflandu-se de ani de zile pe lista de asteptare pentru aprobarea medicamentelor subventionate. 
    "Medicii sunt disperati, alaturi de pacientii lor, intrucat trebuie sa faca o dureroasa triere: bolnavii in faza incipienta, care au sanse mari de recuperare, sunt amanati pentru a-i trata pe cei in stare foarte grava. In Romania, hepatita este tratata incepand cu stadiul doi, or, tratamentul ar trebui sa fie administrat pentru stadiile zero si unu, adica imediat ce a fost identificata prezenta virusului hepatitic C. Este tragic pentru ca tocmai acesti pacienti ar raspunde foarte bine la medicatie. In stadiul 4 sansele de supravietuire se diminueaza simtitor", se arata in declaratia politica a deputatului Movila.
    El il sfatuieste pe Nicolaescu sa renunte la "ambitia absurda de a pune pe picioare un program national care sa testeze starea generala de sanatate a romanilor".
    "Nu exista o stare de sanatate romaneasca generala, exista doar romani cu probleme individuale de sanatate. De aceea va sugerez ca, mai bine, sa aprobati un program national pe categorii de bolnavi. Puteti incepe chiar cu bolnavii de hepatita C", incheie Movila.
Sursa: Rompres, 23-10-2007, Vizualizari 425
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.