Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale

©

Autor:

Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale

Pilulele anticonceptionale sunt contraceptive orale continand hormoni care impiedica ovulatia. Exista doua tipuri principale de anticonceptionale:

  • Combinate, continand estrogen si progesteron
  • Micro-progestative, continand doar progesteron


Anticonceptioanalele orale sunt disponibile in folii de cate 21 sau 28 de pilule si sunt clasificate in functie de cantitatea de estrogen si/sau progesteron pe care o contin.

Se administreaza timp de 21 zile, incepand cu prima zi a ciclului menstrual. Urmeaza o perioada de pauza de 7 zile, timp in care se instaleaza sangerarea menstruala. Foliile cu 28 pilule se administreaza in acelasi mod, insa ultimele 7 sau 4 pilule nu au continut hormonal. Atunci cand sunt luate corect, pot avea diverse beneficii printre care:

  • Amelioreaza si trateaza dismenoreea
  • Reduc severitatea sau frecventa migrenelor menstruale
  • Reduc durerile asociate cu endometrioza si fibroamele
  • Imbunatatesc aspectul pielii si reduc acneea
  • Reduc riscul aparitiei cancerului ovarian si uterin
  • Reduc riscul aparitiei de boli inflamatorii pelviene
  • Pot imbunatati densitatea oaselor in anii de dinaintea menopauzei


Pentru  a determina efectele secundare ale administrarii pilulelor contraceptive, trebuie luata in considerare compozitia acestora, dar si potenta relativa a substantelor active. Astfel, pilulele contraceptive se pot clasifica in functie de efectele androgenice produse de cantitatile predominante de estrogen sau progesteron.
Avand in vedere complexitatea acestui proces, decizia cu privire la cea mai potrivita pilula contraceptiva pentru organismul fiecarei femei in parte ar trebui sa fie discutata cu medicul specialist.


S-a constat ca pilulele contraceptive cu un continut crescut de estrogen au cele mai multe efecte secundare negative.


Estrogenul este hormonul steroid natural al corpului uman. Este un hormon sexual feminin, care ajuta procesul de reproducere dar si mentinerea sarcinii. Acesta ajuta la ingrosarea peretelui uterin (ajutand la fixarea embrionului) si la extinderea uterului. Estrogenul este fabricat in principal de ovare.
Hipofiza - o parte a creierului nostru, determina eliberarea de estrogen din ovare. Diferite alte organe produc, de asemenea, estrogen, dar intr-o cantitate mai mica: ficatul, sanii si glandele suprarenale. Aceste surse de estrogen devin importante atunci cand femeile intra in menopauza. Celulele adipoase furnizeaza de asemenea, o cantitate mai mica de estrogen in organism. Din acest motiv, unele femei sunt supraponderale sau subponderale si sunt mai predispuse spre a dezvolta infertilitate.

Estrogenul sintetic este, de asemenea, utilizat pentru a trata diferite probleme. Estrogenul sintetic se foloseste in producerea de anticonceptionale, extrem de eficiente in prevenirea sarcinilor nedorite. Estrogenul este, de asemenea, administrat in timpul menopauzei, cand nivelul sau este extrem de diminuat. Desi estrogenul are multe efecte benefice, uneori poate crea probleme.

 

Fiecare brand de pilule contraceptive poate avea anumite caracteristici, datorita dozelor diferite de estrogen si progesteron si de efectele androgenice, iar femeile pot raspunde diferit la aceste componente. Prin urmare, luati in considerare ca urmatoarele efecte secundare sunt generale si nu se aplica la toate femeile.


Efecte secundare pe termen scurt

Unele dintre efectele secundare produse de estrogen sunt temporare si pot fi usor de solutionat in cateva zile. Pe de alta parte, alte efecte secundare pot fi grave si necesita o interventie medicala urgenta.

Sangerari vaginale/ Spotting

Unul dintre cele mai frecvente efecte adverse ale estrogenului este sangerarea intre menstruatii. Pilulele anticonceptionale ce contin estrogen conduc la aparitia inflamatiei vaginale si a uscaciunii. Ulterior, apar scurgerile vaginale neplacute, senzatia de mancarime, iar riscul aparitiei infectiilor vaginale creste.

Afectiuni ale sanilor

Estrogenul poate provoca sensibilitate la nivelul sanilor, acestia devenind durerosi la atingere. Mastodinia este provocata de excesul de estrogeni. Mastodinia este insotita de senzatia de tensiune, de marire in volum a sanilor si poate iradia spre baza gatului.

Dureri de cap / migrene

Durerile de cap sau migrenele pot afecta un numar mai mare de femei care folosesc pilule contraceptive ce contin estrogen. Pot aparea si alte efecte secundare, cum ar fi confuzia, probleme de vorbire si ameteli.

Modificari ale starii de spirit

In cazul utilizarii indelungate a contraceptivelor, pot sa apara anxietatea, lipsa de speranta si depresia. Din acest motiv, unii dintre medicii sugereaza, utilizarea de medicamente anti-depresive la acele femei care se confrunta cu schimbari bruste de dispozitie.

Fibromul uterin

Pilulele anticonceptionale cu doza mare de estrogeni pot determina cresterea fibroamelor. In cazul in care fibromul este deja existent, estrogenul poate determina cresterea acestuia. Fibroamele sunt de fapt tumori benigne ale musculaturii netede a uterului. In momentul in care corpul produce mai mult estrogen (in timpul sarcinii) sau atunci cand sunt administrate anticonceptionale pe baza de estrogen sintetic, fibroamele uterine au tendinta sa creasca.

Balonare si greata

Femeile care utilizeaza pilule contraceptive pe baza de estrogen pot resimti disconfort abdominal, balonare si greata. Balonarea si greata pot fi gestionate prin administrarea pilulelor in timpul mesei. Mai rar, s-au constatat, de asemenea si afectiuni asociate, precum: dispepsie, gastrita, icter, pancreatita, colestaza si extinderea hemangioamelor hepatice.

Cresterea nivelului de trigliceride

Estrogenul a fost asociat cu o crestere a nivelului de trigliceride, acesta fiind principalul motiv al cresterii in greutate in paralel cu administrarea anticonceptionalelor.  Principalul mecanism responsabil este dat de reducerea hormonilor tiroidieni. Aceasta reducere a nivelului de hormoni tiroidieni scade rata metabolismului in corp, ceea ce conduce la acumularea kilogramelor in exces.

Reactii alergice cauzate de estrogen

Uneori, estrogenul poate cauza probleme de hipersensibilitate. Ca urmare, pot aparea eruptii ale pielii, urmare insotite de o senzatie de disconfort, iritatie si mancarimi. In cazuri severe, reactiile alergice cauzate de estrogen pot determina dificultati in respiratie, cat si umflarea fetei, mainilor si picioarelor.

Pielea

Excesul de estrogeni poate provoca efecte adverse la nivelul pielii, precum melasma.
Melasma sau chloasma (cloasma) este o afectiune dermatologica dobandita, caracterizata prin hiperpigmentare difuza de culoare bruna/ gri-bruna, ce apare sub forma de pete maronii cu margini neregulate si distributie simetrica la nivelul fetei.
Vestea proasta este ca aceste probleme ale pielii pot persista, indiferent de intreruperea administrarii pilulelor contraceptive. Rareori, aceste afectiuni se pot agrava, conducand la aparitia altor probleme ale pielii, cum ar fi: eritem facial, prurit, eruptie hemoragica, eritem polimorf, pierderea parului sau cresterea exagerata de par facial (hirsutism).

Probleme legate de inima

Excesul de estrogen creste riscul producerii unui atac de cord.
Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt: durere brusca de piept (in mod specific raspandindu-se spre bratul stang sau partea laterala stanga a gatului), dispnee, greturi, voma, palpitatii, transpiratii, o stare de discomfort abdominal si astenie fizica.

Aproximativ un sfert din toate infarctele miocardice sunt silentioase, fara durere in piept sau alte simptome.
Administrarea pilulelor contraceptive ce contin estrogen predispune femeile la riscul aparitiei atacurilor de cord, in acelasi timp facilitand aparitia altor afectiuni cardiovasculare precum: tromboza venoasa profunda si superficiala, embolie pulmonara, tromboflebita, accident vascular cerebral si cresterea tensiunii arteriale.

Efecte secundare pe termen lung

Riscul de litiaza biliara

Un nivel prea ridicat al estrogenului in organism duce la cresterea riscului de formare a calculilor in vezica biliara. Aceasta afectiune este atribuita in principal formarii colesterolului sub influenta estrogenului.

Calculii biliari se formeaza atunci cand compozitia bilei se modifica. Prezenta excesiva a colesterolului nu poate fi dizolvata, iar o parte din bila se intareste, formand calculii biliari (pietre la fiere). Aceste „pietre” de colesterol ale vezicii biliare duc la inflamarea vezicii biliare, afectiune ce poarta denumirea de colecistita. Colecistita poate fi gestionata prin tratament medical, insa in anumite cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala.

Cancerul de san

Exista rapoarte cu privire la aparitia cancerul de san,  ca urmare a utilizarii de pilule contraceptive pe baza de estrogen. Tumorile canceroase la nivelul sanului sunt activate de estrogeni, prin intermediul unei proteine numita receptor de estrogen.
Cancerul de san se manifesta prin aparitia unui nodul nedureros la palpare sau modificari, precum cresterea brusca a unui san sau deformarea acestuia comparativ cu celalalt. Cu toate acestea, progesteronul este mai des asociat in aparitia cancerului mamar decat estrogenul.

Cancer endometrial

Cercetatorii au aratat ca excesul de estrogen in organism poate provoca cresterea necontrolata a celulelor endometriale ce captusesc uterul, fapt ce duce la aparitia carcinomului endometrial. Studiile au aratat ca administrarea pe o durata lunga de timp de estrogen, fara progesteron concomitent, pare sa fie factorul cu riscul cel mai crescut de a determina cancer endometrial.

Alte efecte secundare


Femeile care sufera de diabet zaharat trebuie sa monitorizeze zilnic nivelul de zahar, intrucat estrogenul poate influenta nivelul de glucoza din sange. Fumatul pe perioada administrarii pastilelor anticonceptionale poate creste riscul de a avea probleme legate de inima.

Pilulele contraceptive pe baza de estrogen au multiple efecte secundare, deoarece estrogenul folosit este de origine sintetica. Organismul asimileaza substantele sintetice intr-un mod diferit decat cele naturale, aceasta manifestandu-se sub forma reactiilor adverse de tipul celor mentionate mai sus.

De obicei, efectele negative sunt rezultatul utilizarii de estrogen excesiv continut de anticonceptionale. Supradozajul poate duce la rezultate nedorite si are efecte devastatoare asupra sanatatii. Prin urmare, se recomanda administrarea anticonceptionalelor pe baza de estrogen numai pentru perioade scurte de timp.


Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 09-07-2013 | Vizite: 51268
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Efecte secundare ale contraceptivelor orale combinate
  • Semnele de alarma in administrarea contraceptivelor combinate
  •