Descentralizarea sistemului de sanatate publica - o reforma insuficienta

Data publicării: 25-09-2009

Romania, ca tara membra  a Uniunii Europene, trebuie sa confere serviciilor de sanatate oferite cetatenilor sai standardele de calitate din tarile UE si sa aduca starea de sanatate a natiunii la nivel comparabil cu al acestora, considera senatorul PD-L de Caras-Severin, Iosif Secasan.
 "Sistemul sanitar din Romania prezinta disfunctii severe. Ineficienta sistemului de sanatate publica face ca afectiuni care in multe state ale UE sunt aproape eradicate sa afecteze un numar mult prea mare de romani. Exemplu este incidenta hepatitei B, aproape dubla fata de media UE. Romania are cea mai mare incidenta a TBC din UE, iar rata decesului prin cancer de col uterin este cea mai mare, adica mortalitatea evitabila este ingrijoratoare in tara noastra", a declarat vineri, pentru AGERPRES, parlamentarul democrat-liberal, prim-vicepresedintele al organizatiei PD-L Caras-Severin.
 Pornind de la analiza disfunctionalitatilor, Secasan sustine ca trebuie lansata strategia de reforma. 
 În opinia parlamentarului PD-L, disfunctiile principale cunoscute se refera la accesul  la serviciile de sanatate de baza, care prezinta discrepante intre zonele tarii si intre rural si urban, iar modelul actual pune accentul pe asistenta curativa in principal si preponderent pe cea spitaliceasca, in defavoarea celei ambulatorii si a asistentei primare.
 Disfunctionalitatea provine din mari deficiente in colectarea fondurilor, dar si in utilizarea lor in mod netransparent si neechilibrat intre furnizorii repartizati pe profiluri si tipuri de asistenta, sau intre rural si urban.
 Strategia de descentralizare isi propune delimitarea prerogativelor de putere publica intre nivelul central si local, debirocratizarea si nivelul de competente si atributii in scopul declarat al intaririi responsabilitatii autoritatilor locale, a decidentilor locali fata de serviciile de sanatate. 
 "Sper ca toate acestea sa aiba loc intocmai, si cu rezultatele dorite, pentru ca, singurele lucruri clare din strategia propusa sunt cele cu referire la numirea managerului de spital de catre Consiliul Judetean sau Consiliul Local la propunerea Consiliului de Administratie al unitatii spitalicesti, asigurarea finantarii pentru utilitati, reparatii curente, reparatii capitale, consolidari, modernizari si achizitii de echipamente si aparatura medicala, altele decat cele de inalta performanta", afirma Secasan.
 Dupa cum precizeaza parlamentarul PD-L, aceste elemente sunt insa insuficiente pentru o reforma adevarata a sistemului de sanatate. În opinia acestuia, descentralizarea nu va reusi sa anihileze disfunctionalitatile prezentate.
 Descentralizarea si compatibilizarea sistemului romanesc de sanatate cu cel din UE impun o abordare complexa. Aceasta, spune senatorul PD-L, ar insemna o reforma structurala de profunzime intr-un proces solidar cu reformarea celorlalte sisteme vitale ale statului, cu constiinta clara a decidentilor ca starea de sanatate a natiunii este prima prioritate".
Sursa: Agerpres, 25-09-2009, Vizualizari 417
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.