Despre hipertensiune si cum sa alegi tensiometrul ideal pentru tine

©

Autor: Redacția ROmedic

Advertorial oferit de Hartmann

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange, asupra peretilor arterelor. Tensiunea arteriala este necesara in corpul uman, aceasta asigurand ciculatia sangelui ce furnizeaza organelor interne oxigen si substante nutritive.

Tensiunea arteriala este exprimata in termeni de tensiune sistolica (maxima)/tensiune diastolica (minima) si se masoara in mmHg (milimetri coloana de mercur). Tensiunea sistolica, cea mai mare dintre valori, masoara presiunea in artere atunci cand inima bate (muschiul cardiac se contracta). Valoarea mai mica – presiunea diastolica – masoara presiunea in artere dintre bataile inimii (muschiul cardiac se relaxeaza intre batai si se reumple cu sange).

Care tensiune este mai importanta, cea sistolica sau diastolica?
De obicei mai multa atentie se acorda tensiunii sistolice drept un factor de risc major pentru boli cardiovasculare, cu precadere in randul celor cu varsta de peste 50 de ani. In cazul celor mai multe persoane, tensiunea sistolica creste in mod constant odata cu inaintarea in varsta, din cauza rigiditatii crescande a arterelor mari, acumularii pe termen lung a placii de aterom, si incidentei ridicate a bolilor cardiace si vasculare.

Tensiunea arteriala variaza in functie de situatie, activitate, starea unei boli existente si este reglata de sistemul nervos si sistemul endocrin. O valoare mica a tensiunii arteriale datorata unei boli poarta numele de hipotensiune, iar la polul opus, o valoare ridicata constant a tensiunii arteriale indica hipertensiunea. Ambele afectiuni pot avea cauze diverse la baza, ce pot varia de la minore la grave.

Hipertensiunea arteriala, pe termen lung, poate fi foarte periculoasa si constitutie un factor de risc pentru multe afectiuni precum insuficienta rinichilor sau boli cardiace. Hipertensiunea pe termen lung este cu atat mai periculoasa avand in vedere faptul ca este asimptomatica (nu prezinta simptome) si de cele mai multe este monitorizata inadecvat.

Unde se incadreaza o valoare normala a tensiunii arteriale?

Tensiune arteriala - Categorii Tensiunea Sistolica mm Hg (valoarea max)   Tensiunea Diastolica mm Hg (valoarea min)
Normala < 120 si < 80
Prehipertensiune 120 – 139 sau 80 – 89
Tensiunea arteriala ridicata (Hipertensiune) Stadiul 1 140 – 159 sau 90 – 99
Tensiune arteriala mare (Hipertensiune) Stadiul 2 160 < sau 100  <
Criza hipertensiva (Necesita atentie medicala urgenta) 180 < sau 110 <

* Doctorul dumneavoastra ar trebui sa evalueze valorile foarte mici ale tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala creste cu fiecare bataie a inimii si scade atunci cand inima se relaxeaza intre batai. Cu toate ca tensiunea arteriala se poate modifica de la minut la minut cu schimbari de postura, efort fizic, stres sau somn, in mod normal ar trebui sa fie mai mica de 120/80 mmHg pentru un adult cu varsta de peste 20 de ani. In cazul in care valoarea tensiunii arteriale este mai mare decat in mod normal, mai multe masurari, pe o anumita perioada de timp si/sau monitorizari de acasa vor fi necesare inainte de a se pune diagnosticul de hipertensiune.

O singura masurare rezultata in valori crescute nu inseamna neaparat ca sunteti hipertensiv. Acestea fiind spuse, valori constant ridicate (140/90 mmHg sau mai mari) cel mai probabil vor determina doctorul sa va prescrie un tratament pentru hipertensiune. Un astfel de program aproape intotdeauna va include schimbari in stilul de viata si adeseori medicamente prescrise pentru controlarea hipertensiunii.

In stiuatia in care, in timp ce va masurati tensiunea arteriala, obtineti o valoare de 180/110 mmHg, asteptati cateva minute dupa care repetati masurarea. In eventualitatea in care cea de-a doua masurare va indica aceeasi valoare sau mai mare, se recomanda consultarea unui medic in regim de urgenta pentru o criza hipertensiva.

Chiar daca la monitorizarea tensiunii arteriale obtineti valori normale, se recomanda modificari in stilul de viata menite sa previna aparitia hipertensiunii dar si pentru a va imbunatati sanatatea per total.

Despre hipertensiune

Ce este?

Hipertensiunea este o afectiunea des intalnita, in care presiunea exercitata de circulatia sangelui asupra peretilor vaselor sanguine este suficient de mare incat sa cauzeze probleme de sanatate, precum boli de inima.

Tensiunea arteriala este determinata atat de cantitatea de sange pompata de inima, cat si de rezistenta opusa la fluxul de sange in vasele sanguine. Cu cat inima pompeaza mai mult sange si vasele sunt mai inguste, cu atat tensiunea arteriala este mai mare.

Este posibil sa aveti tensiunea mare (hipertensiune) pentru multi ani, fara sa prezentati simptome. Chiar si cu absenta simptomelor, efectele negative asupra vaselor de sange si a inimii continua si pot fi detectate. Tensiunea arteriala crescuta, necontrolata, sporeste semnificativ riscul pentru dezvoltarea unor probleme de sanatate, inclusiv atacul de cord (infarct miocardic) si atacul cerebral.

Hipertensiunea se dezvolta in mod obisnuit pe o perioada de mai multi ani si afecteaza aproape toata populatia in cele din urma, fiind in stransa legatura cu inaintarea in varsta. Din fericire, tensiunea arteriala mare poate fi detectata cu usurinta. Monitorizarea este primul pas inspre controlarea hipertensiunii.

Simptome

Majoritatea celor ce sufera de hipertensiune nu prezinta semne sau simptome, chiar daca valorile tensiunii arteriale ating un nivel periculos de inalt. Un procent mic insa dintre cei ce sunt hipertensivi pot avea dureri de cap, respiratie superficiala sau sangerari nazale, insa aceste simptome nu sunt specifice hipertensiunii si de obicei nu sunt intalnite decat atunci cand tensiunea arteriala a atins un stadiu ce pune in pericol viata.

Cauze

Exista doua tipuri de hipertensiune: hipertensiune primara (esentiala) si hipertensiune secundara.

Hipertensiunea primara – pentru majoritatea adultilor nu exista o cauza identificabila pentru hipertensiune. Acest tip de hipertensiune tinde sa se dezvolte treptat pe parcursul mai multor ani.

Hipertensiunea secundara descrie tensiunea arteriala crescuta datorita unei conditii de baza existente. Acest tip de hipertensiune tinde sa apara subit si cauzeaza tesiune arteriala mai mare decat cea cauzata de hipertensiune primara. Variate conditii si medicamente pot conduce la hipertensiune secundara, inclusiv:
  • Apnee de somn obstructiva
  • Afectiuni ale rinichilor
  • Anumite medicamente  precum anticonceptionale, decongestionante, medicamente pentru raceala, analgezice fara reteta si anumite medicamente pe baza de reteta
  • Abuzul de alcool

Factori de risc

Hipertensiunea prezinta multi factori de risc, dintre care amintim:

Varsta – riscul aparitiei hipertensiunii creste odata cu inaintarea in varsta. In jurul varstei de 45 de ani cei mai afectati sunt barbatii, in timp ce femeile se confrunta de obicei cu  hipertensiune in jurul varstei de 65 de ani.

Istoricul familal si riscul pentru boala – hipertensiunea are o incidenta mai mare acolo unde exista precedente.

Supraponderabilitatea sau obezitatea – cu cat greutatea corporala creste, cu atat cantitatea de sange necesara pentru a furniza oxigen si substante nutritive tesuturilor creste si ea. Pe masura ce volumul de sange circulant prin vasele de sange din corp creste, tensiunea arteriala creste si ea.

Sedentarismul – persoanele inactive tind sa aiba pulsul crescut, ceea ce inseamna ca inima lucreaza mai greu cu fiecare contractie si presiunea exercitata asupra arterelor este ridicata.

Tutunul – fumatul creste instantaneu tensiunea arteriala temporar, iar chimicalele din tutun pot afecta captuseala peretilor arteriali. Asta poate cauza ingustarea arterelor, crescand astfel tensiunea arteriala. Acest lucru este valabil si pentru fumatul pasiv.

Sarea – prea multa sare (sodiu) in dieta poate determina corpul sa retina lichide, ceea ce creste tensiunea arteriala.

Alti factori de risc includ: abuzul de alcool; stresul; bolile cronice; sarcina (uneori).

De ce este important sa monitorizam tensiunea arteriala

Ca parte din tratamentul pentru controlarea tensiunii arteriale, monitorizarea regulata este foarte importata, datorita, in mare parte, absentei simptomelor hipertensiunii. In acest context, masurarea tensiunii arteriale acasa la dumneavoastra va poate fi de mare ajutor, atat ca masura de detectare a hipertensiunii cat si ca masura de verificare in tratamentul hipertensiunii.

Masurarea tensiunii arteriale la domiciliu nu constituie insa un substitut pentru vizitele la medic, iar tensiometrele au anumite limitari.

Un program de tinere sub control a hipertensiunii va include printre altele shimbari, potential majore, modificarea stilului de viata. Pe langa medicamentatia prescrisa de catre doctorul dumneavoastra, se recomanda o dieta sanatoasa saraca in sare, exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat, limitarea cantitatii de alcool consumate, mentinerea unei greutati corporale sanatoase si monitorizarea cu regularitate a tensiunii arteriale.

Monitorizarea regulata a tensiunii arteriale ajuta la oferirea unei imagini de ansamblu asupra tensiunii dumneavoastra. Doctorul dumneavoastra va dori sa aiba informatii complete asupra arterelor si felului in care functioneaza acestea. O masurare a tensiunii la cabinetul doctorului, va oferi o imagine asupra tensiunii la acel moment in timp. Din moment ce nu exista simptome asociate hipertensiunii sau semne ce indica fluctuatii ale tensiunii, monitorizarea regulata reprezinta singura solutie pentru a avea o imagine completa.

Masurarile pot varia pe parcursul zilei si pot fi influentate de factori precum emotiile, dieta sau medicamentatia. Consemnarea valorilor masurate ale tensiunii in timp va va furniza o vedere de ansamblu asupra tensiunii arteriale.

Nu este iesit din comun ca unii pacienti sa sufere de anxietate in cabinetul medicului, ceea ce poate conduce la cresterea temporara a tensiunii arteriale. La polul opus, se poate intampla ca masurarea in cabinetul medicului sa indice o valoare normala, iar in afara cabinetului valorile sa fie ridicate (hipertensiune mascata). In acest sens, masurarea tensiunii arteriale se poate dovedi un real ajutor in determinarea starii tensiunii arteriale.

Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu este indicata in special in cazul:
  • Pacientilor ce incep tratamentul pentru hipertensiune pentru a determina eficacitatea tratamentului;
  • Pacientilor ce necesita monitorizare indeaproape, ne referim la cei ce sufera de boli cardiace, diabet si/sau afectiuni ale rinichilor;
  • Femeilor insarcinate ce pot dezvolta preeclampsie sau hipertensiune indusa de sarcina;
  • Persoanelor ce obtin valori ridicate in cabinetul medicului, pentru a testa daca valorile sunt consecvente;
  • Pacientilor varstnici, deoarece inaintarea in varsta si hipertensiunea sunt strans legate;
  • Persoanelor suspecte de hipertensiune mascata;

Cum sa alegi tensiometrul potrivit pentru tine

Pentru a avea siguranta ca rezultatele obtinute in urma masurarii tensiunii arteriale la domiciliu sunt corecte, este foarte important sa utilizati tensiometrul potrivit si tehnica corespunzatoare. In prezent, piata ofera multe optiuni, variate ca model si calitate, iar umatoarele criterii de selectie va pot ajuta sa alegeti tensiometrul ideal pentru nevoile dumneavoastra.

Tensiometru de brat sau de incheietura?

Un prim pas este decizia intre un tensiometru de brat sau de incheietura. Un tensiometru de incheietura poate fi mult mai comod si usor de utilizat. Un alt avantaj al acestui tip de tensiometru este usurinta cu care poate fi transportat, fiind ideal pentru oricand doriti sa va masurati tensiunea. Spre exemplu, Tensoval Mobil este un tensiometru foarte practic si confortabil ce va poate ajuta sa va monitorizati tensiunea si acasa si in calatorii, in perfecta siguranta.

Tensiometrele de incheietura sunt indicate pentru monitorizarea tensiunii arteriale in vederea prevenirii problemelor cardiovasculare. Aceasta recomandare se datoreaza faptului ca tensiometrele de incheietura sunt mai predispuse erorilor de masurare comparativ cu un tensiometru de brat. Acest lucru este cauzat de anatomia mainii: arterele de la nivelul incheieturii fiind mai subtiri decat cele de la nivelul bratului, transmit un semnal mai slab. Din acest motiv, este recomandat pe cat posibil sa optati pentru un tensiometru de brat, acesta fiind mult mai precis in masurare.

Validare clinica

Tensiometrul utilizat pentru monitorizarea tensiunii arteriale joaca asadar un rol vital in mentinerea sanatatii dumneavoastra. Din acest motiv, indiferent de tipul de tensiometru pentru care optati este recomandat sa alegeti un aparat validat clinic. Aceasta certificare semnaleaza faptul ca tensiometrul a fost testat iar rezultatele generate de acesta sunt corecte si fiabile. Spre exemplu, „Societatea Britanica de Hipertensiune”, „Liga Germana de Hipertensiune”, „Asociatia Americana pentru Instrumente Medicale” sau „Societatea Europeana pentru Hipertensiune” sunt societati independente recunoscute ce se ocupa cu testarea clinica pentru astfel de dispozitive, testare ce presupune supunerea aparatului unei serii de teste riguroase in vederea determinarii acuratetei rezultatelor.

Tensoval Duo Control este aparatul ce a fost desemnat cel mai sigur tensiometru de către Societatea Germană de Hipertensiune, fiind recomandat atat pentru uz personal cat si pentru uz clinic. În acest sens, tensiometrul Tensoval Duo Control a fost validat clinic de „Societatea Britanică de Hipertensiune“ (BHS), „Societatea Europeană pentru Hipertensiune“ (ESH) și de „Asociatia Americană pentru Instrumente Medicale“ (AAMI), îndeplinind cele mai exigente standarde internaționale.

Trebuie mentionat faptul ca testat clinic nu presupune acelasi lucru cu validat clinic. Testarea clinica certifica doar faptul ca tensiometrul a fost supus testelor, nu si faptul ca a obtinut validarea clinica.

Detectarea aritmiei cardiace

Performanta aparatului va poate usura sarcina de a va monitoriza sanatatea, atat dumneavoastra cat si medicului. Un tensiometru ce detecteaza aritmia cardiaca (bataile neregulate ale inimii) reprezinta un real avantaj, mai ales daca suferiti de o afectiune cardiaca. Cu toate ca in cele mai multe cazuri aritmia, fiind experimentata ocazional, nu constituie un pericol, exista situatii cand devierile de la ritmul normal sunt suficient de serioase incat sa prezinte un pericol. Abaterile semnificative ale ritmului cardiac pot rezulta in slabirea si afectarea inimii, aducand cu sine simptome cu potential fatal.

De aceea, un tensiometru cu functie de detectare a aritmiei cardiace va ofera un avantaj in monitorizarea sanatatii la domiciliu. Cu tensiometrul Tensoval duo control masurarea tensiunii arteriale devine foarte usoara si sigura. Fiind singurul tensiometru digital de pe piata care care utilizeaza metoda Korotkoff in determinarea tensiunii (metoda foarte exacta utilizata de catre medici, care are in vedere monitorizarea sunetelor pulsului cardiac cu ajutorul stetoscopului), Tensoval duo control asigura o acuratete superioara a masuratorilor si rezultate corecte nu doar in cazul pacientilor care sufera de hiperteniune ci si in situatii in care sunt prezente tulburari de ritm cardiac (tahicardie,  brahicardie, fibrilatie arteriala, etc). Atentie insa – in cazul in care tensiometrul va alerteaza in repetate randuri de prezenta unei aritmii cardiace se recomanda consultarea unui medic. Tensiometrul nu constituie un substitut pentru consultul medical si nu ofera un diagnostic.

Manseta potrivita

Utilizarea mansetei adecvate reprezinta un pas cheie in asigurarea unei masurari corecte, de aceea in alegerea unui tensiometru aveti grija sa nu neglijati acest aspect. Majoritatea aparatelor de pe piata va pun la dispozitie manseta universala ce acomodeaza mai multi utilizatori, sau mansete in mai multe marimi (S/M/L) precum Tensoval Duo Control. Avantajul unei mansete de marimea potrivita pentru dumneavoasta consta in siguranta unei masurari corecte, manseta universala neasigurand acelasi grad de precizie.

Indiferent pentru ce alternativa optati asigurati-va ca manseta corespunde circumferintei bratului dumneavoastra. Astfel veti asigura o masurare corecta, dar si mai comfortabila.

Alte aspecte demne de luat in considerare in alegerea tensiometrulu potrivit pentru dumneavoastra includ designul aparatului, beneficii, garantie/service, complet/semi automat.

Bugetul: este posibil sa beneficiati de un aparat sigur si de incredere si la un pret avantajos. Un exemplu este Tensoval Classic ce va permite sa va masurati tensiunea arteriala fara teama ca ati obtine rezultate eronate, acesta fiind si validat clinic. Un avantaj principal al tensiometrului Tensoval classic este acela ca aveti in casa un aparat bun, achizitionat la un pret rezonabil.

Designul aparatului: pentru monitorizarea regulata a tensiunii arteriale recomandam ca aparatul utilizat sa aiba un design prietenos si simplu. Pentru uz frecvent, o utilizare intuitiva a tensiometrului este de dorit, mai ales in cazul utilizatorilor varstnici.

Alte beneficii: piata va ofera tensiometre cu optiunea pentru adaptor si cablu usb pentru pastrarea unui jurnal detaliat a masuratorilor dumneavoastra, Tensoval Duo Control fiind un exemplu in acest sens.

Garantia/service: este bine sa aveti in vedere si aceste servicii la achizitia unui tensiometru pentru a evita eventuale inconveniente pe viitor.

Tensiometru automat: pe termen lung un tensiometru complet automat, digital este mult mai comod comparativ cu un aparat semi-automat si va va usura sarcina zilnica de monitorizare a tensiunii arteriale.

Pentru a vedea intreg potofoliul de tensiometre Tensoval, click AICI.

Data actualizare: 19-02-2016 | creare: 16-02-2016 | Vizite: 1577
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!