Detoxifiere

©

Autor:

Detoxifiere
Dieta de detoxifiere are rolul de a facilita eliminarea naturala a toxinelor din organism. Atunci cand corpul este suprasolicitat, din cauza acumularii de substante toxice si reziduuri, poate fi favorizata aparitia a diverse afectiuni.

De obicei, o dieta de detoxifiere dureaza o scurta perioada de timp si pune accent pe consumul de alimente bogate in vitamine, antioxidanti si fibre, precum si pe diminuarea sau eliminarea substantelor nocive ingerate.

Se recomanda urmarea a una sau doua diete de toxifere pe an. Terapia de detoxifiere poate cuprinde, pe langa o dieta sanatoasa, tehnici de respiratie, terapie prin sauna, dar si tehnici controversate precum postul negru, hidroterapia colonului si diete drastice.

Alimente si bauturi indicate intr-o dieta de detoxifiere

  • Fructe - fructe proaspete sau inghetate.
  • Legume - toate legumele proaspete, in special: brocoli, conopida, ceapa, usturoi, anghinare, verdeturi si legume rosii si verzi.
  • Orez - indicat sub orice forma, insa de obicei este preferat cel brun.
  • Alte cereale - quinoa, amaranth, mei.
  • Leguminoase: mazare, linte, fasole.
  • Nuci si seminte fara sare - seminte de in, seminte de bostan si floarea soarelui, migdale, susan, alune de padure.
  • Uleiuri vegetale: se prefera uleiurile extravirgine
  • Condimente - sare, otet, sos de soia, toate categoriile de ierburi aromatice.
  • Bauturi -  ceai verde si din alte plante, apa (cel putin 8 pahare pe zi), apa cu lamaie, suc de fructe proaspat si fara zahar, lapte de orez.

Se recomanda mestecarea indelungata a hranei, in special a cerealelor, pentru o mai buna digestie.

Alimente si bauturi de evitat intr-o dieta de detoxifiere

  • Zahar si produse ce contin zahar
  • Produse lactate - lapte, unt, smantana, frisca etc
  • Grau si produse din faina de grau
  • Produse care contin gluten
  • Cafea obisnuita sau decafeinizata (se accepta o singura ceasca pe zi)
  • Grasimile solide (margarina, untura)
  • Alunele
  • Alcoolul
  • Ciocolata
  • Drojdia
  • Produse bogate in aditivi alimentar si conservanti
  • Produsele fast-food

Plante benefice pentru detoxifiere

In combinatie cu modificarile din alimentatie, se crede ca anumite plante si seminte ar putea avea efecte benefice in detoxifierea organismului.

Plante laxative si diuretice

  • Seminte de Psyllium / Ispaghula- continut bogat de fibre care stimuleaza tranzitul intestinal si usureaza defecatia.
  • Lucerna - sursa bogata de vitamine si minerale.
  • Radacina de Yucca- trateaza afectiunile ce produc inflamatie, precum sindromul premenstrual, artrita si durerile de cap. Faciliteaza digestia, insa trebuie consumata cu moderatie, deoarece poate provoca diaree.

Plante benefice pentru tractul digestiv

  • Alga marina rosie (Chondrus crispus) - bogata in vitamine si minerale. Formeaza un gel care captuseste tractul gastrointestinal si inhiba formarea acidului in stomac.
  • Scoarta de ulm - combate inflamatia intestinala si amelioreaza afectiunile colonului. Are o actiune de „captusire” similara cu a algei rosii.
  • Seminte de fenicul - calmeaza crampele si amelioreaza bolile digestive
  • Enzime de papaya - enzima numita papaina descompune proteinele si ajuta la curatarea tesuturilor moarte.

    Plante care sprijina functionarea ficatului

  • Seminte de armurariu - protejeaza ficatul impotriva efectelor alcoolului si acetaminofenelor (folosite in analgezice).
  • Radacina de papadie - ajuta la purificarea sangelui si a ficatului, stimuland totodata productia fierei.

Plante „multifunctionale”

  • Radacina de lemn dulce - trateaza ulcerul. Scade nivelul aciditatii din stomac, amelioreaza arsurile gastrice si indigestia.
  • Echinacea - stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor.
  • Schinduful (Trigonella foenum-graecum) - reduce nivelul glucozei din sange, scade colesterolul si previne inflamatia stomacului, pierderea apetitului si gastrita.
  • Radacina de ghimbir - previne indigestia si crampele abdominale. Imbunatateste circulatia sangelui.
  • Radacina de Arctium- unul dintre cele mai bune purificatoare de sange.

Riscuri si efecte secundare ale detoxifierii

Durerile de cap se numara printre cele mai intalnite efecte secundare in urma detoxifierii, asociate adesea cu renuntarea la cofeina. Din acest motiv, se recomanda renuntarea treptata la cafea, inaintea inceperii dietei.

Alte posibile efecte secundare sunt diareea si constipatia. In cel de-al doilea caz, se recomanda un aport crescut de lichide.

Mai pot aparea, pe durata detoxifierii: oboseala, stari de irascibilitate, acnee, pierderi in greutate corporala si foame.

Atenție!
  • Daca unul dintre aceste semne se agraveaza, consultati medicul!
  • Daca dieta de detoxifiere este prelungita pe o perioada lunga de timp, pot aparea deficiente nutritionale, in special de proteine si calciu.
  • Daca urmati un tratament medicamentos, nu il intrerupeti pe parcursul dietei de detoxifiere!
  • Daca doriti sa urmati o dieta de detoxifiere, este bine sa consultati un medic inainte!

Dieta de detoxifierea este contraindicata urmatoarelor categorii de persoane:
  • femei insarcinate sau care alapteaza
  • in cazurile de anemie
  • in cazul pacientilor cu: boli renale, boli tiroidale, cancer, diabet
  • in cazul persoanelor ce manifesta tulburari de alimentatie
  • pentru persoanele cu boli genetice

Criticii detoxiferii sustin ca acestea nu sunt necesare, deoarece corpul are capacitatea de a se detoxifia in mod natural, adaptandu-se la noile tipuri de substante toxice ingerate. Totodata, contestatarii sustin ca nu exista dovezi ale eficientei dietelor de detoxifiere, iar produsele naturiste comercializate in acest scop sunt prea costisitoare.

Decizia utilitatii individuale a dietei de detoxifiere va apartine, in concordanta cu recomandarile medicului dumneavoastra.

Dieta ayurvedica de detoxifiere

Ayurveda este o terapie veche indiana, ale carei principii se pliaza foarte bine pe terapia de detoxifiere a organismului. Ayurveda ofera o lista cu alimentare care aduc echilibrul in organism, in functie de tipul constitutional.
Aceste tipuri difera in functie de combinatia celor cinci elemente (dosha) - aer, spatiu, foc, pamant si apa, astfel: vata dosha este combinatia dintre aer si spatiu, pitta dosha este o combinatie de foc si apa, iar kapha dosha este apa si pamant.

Alimente cu rol de echilibrare pentru tipul constitutional Vata:

  • fructe - piersici, avocado, curmale, smochine proaspete, grapefruit, kiwi, struguri, lamai, mango, portocale, papaya, caise, ananas, capsuni. Fructele dulci sunt benefice. Nu consumati fructe uscate.
  • legume - anghinare, sparanghel, morcov, castravete, fasole verde, praz, masline, ceapa, cartofi, dovlecei, nasturei (Nasturtium officinale). Legumele gatite sunt benefice; evitati acum legumele crude.
  • cereale - ovaz, orez, grau.
  • migdale, fistic, susan, seminte de bostan si floarea soarelui, tofu, alune de padure.
  • carne - vita (ocazional), carne alba de pui sau curcan, rata, pesti de apa dulce, fructe de mare.
  • plante si condimente - sirop de orez brun, miere si alti indulcitori in afara de zahar alb, anason, dafin, piper negru, scortisoara, musetel, cuisoare, coriandru, chimion, fenicul, piper negru, marar, usturoi, ghimbir, mustar, oregano, patrunjel, menta, mac, rozmarin, salvie, taragon, muraturi, sare, sos de soia, vanilie, nucsoara.
  • produse lactate - zer, lapte de vaca si capra, branza, iaurt. Consumati-le cu moderatie.

Alimente cu rol de echilibrare pentru tipul constitutional Pitta:

  • fructe - mere, avocado, curmale, smochine, struguri, mango, pere, ananas, prume, rodii, pepene verde. Evitati fructele acre.
  • legume - anghinare, sparanghel, brocoli, conopida, castravete, telina, fasole verde, ciuperci, patrunjel, pastarnac, mazare, cartofi, dovlecei. Legumele dulci si amare sunt benefice.
  • cereale - orz, ovaz gatit, orez, grau. Evitati Amaranthus, hrisca, mei, quinoa, orez brun si secara.
  • naut, fasole, tofu, cocos, seminte de bostan si floarea soarelui. Evitati migdale, seminte de in, alune, fistic si susan.
  • carne - carne alba de pui si curcan, albus, peste de apa dulce. Evitati vita, galbenus, rata, miel, porc si alte fructe de mare in afara de crevete.
  • plante si condimente - sirop de artar, sirop de orez brun si alti indulcitori in afara de melasa si miere, criandru, sofran, menta, chimion, fenicul, marar, Evitati usturoi, ghimbir, ketchup, mustar, lamaie, maioneza, muraturi, sare, sos de soia.
  • produse lactate - unt fara sare, lapte de vaca si capra. Evitati unt sarat, zer, branza feta, smantana si iaurt.

Alimente cu rol de echilibrare pentru tipul constitutional Kapha:

  • fructe - mere, caise, cirese, smochine uscate, mango, piersici, pere, rodii, prune. Evitati fructele dulci si acre.
  • legume - sparanghel, brocoli, varza, morcovi, telina, vanata, usturoi, fasole verde, ridiche, praz, salata verde, ciuperci, conopida, cartofi, mazare, ceapa, patrunjel, ardei, spanac, nasturei. Legumele picante si amare sunt benefice. Evitati legumele dulci si zemoase.
  • cereale - amaranth, orz, porumb, mei, ovaz, quinona, tarate de secara si grau. Evitati ovazul gatit, orezul brun sau alb si graul.
  • fasole neagra, naut, seminte de in, seminte de bostan si floarea soarelui, linte rosie, fasole alba. Evitati migdalele, fisticul, susanul, alunele, lintea neagra, soia, tofu.
  • carne - carne inchisa la culoare de pui si curcan, oua. Evitati vita, rata, pestele de apa dulce, miel, porc, fructe de mare, vanat.
  • plante si condimente - anason, busuioc, piper negru, chimion, scortisoara, cuisoare, paprika, patrunjel, menta, usturoi, ghimbir, mac, rozmarin, salvie, taragon, cimbru, marar, seminte de mustar.
  • produse lactate - lapte de capra si iaurt diluat cu apa (1:4) . Evitati unt, zer, branza, lapte de vaca, inghetata, smantana si iaurt.

Atentie!
Ayurveda este o terapie alternativa bazata pe principii simpliste, ale caror validitate nu a fost probata stiintific.
Cititi mai multe despre principiile ayurvedice, presupusele beneficii si riscuri si consultați argumentele pro si contra, aici.


Detoxifiere organism - particularitati

Detoxifierea colonului

Digestia este un proces care incepe odata cu introducerea alimentelor in cavitatea bucala si se incheie cu expulzarea reziduurilor. In momentul in care orice parte a acestui proces este dereglata, apar diverse boli si probleme - sindromul de colon iritabil, colita, oboseala, obezitate, constipatie, balonare, flatulenta si boli de piele. Pe termen lung, se crede ca disfunctionalitatea colonului si a intestinelor duce la boli ca artrita reumatoida, astm, scleroza multipla, boala Crohn, lupus, tiroidita.

Desi in colon are loc abia ultima parte a procesului digestiv, de sanatatea acestui organ depinde sanatatea intregului organism. Cel mai important rol al colonului este cel de a echilibra continutul de apa din organism - colonul absoarbe apa din materia fecala, insa daca alimentele ingerate nu au avut un continut suficient de apa, colonul va aduce un aport de apa materiei fecale, pentru preveni constipatia.

Totodata, colonul contine o flora bacteriana formata din lactobacillus acidophilus, care are  urmatoarele roluluri de a produce vitamine, a descompune toxinele, a preveni colonizarea cu agenti patogeni, a stimula sistemul imunitar si a produce acizi grasi din fibre, principala sursa de energie pentru celule.

Pentru a avea un colon sanatos, cel mai important este sa avem o dieta bogata in fibre si sa crestem aportul de apa.
Daca sistemul gastrointestinal este deja dereglat si au aparul afectiuni care indica acumularea de toxine in organism, avem la dispozitie mai multe metode pentru detoxifiere: curatarea colonului prin dieta si suplimente detoxifiante, hidroterapia colonului si clismele terapeutice.

Beneficiile acestor terapii
includ:
  • un nivel ridicat de energie;
  • reducerea constipatiei;
  • o piele mai curata;
  • indepartarea parazitilor si a toxinelor;
  • reducerea greutatii corporale;
  • eliminarea respiratiei urat mirositoare;
  • ameliorarea durerilor musculare si de spate;
  • eliminarea stresului si obtinerea unei gandiri mai limpede;
  • stimularea sistemului imunitar;
  • normalizarea procesului de alimentatie;

Alimente benefice pentru curatarea colonului:
  • usturoi, ceapa si praz.
  • fructe: lamai, mere, cirese, smochine, grapefruit, merisor.
  • legume si verdeturi: castravete, telina, brocoli, patrunjel, coriandru, spanac, varza.
  • cereale: orez brun si quinoa.
  • plante medicinale: psylium (Plantago ovata), radacina de papadie.

Detoxifierea pielii

Printre functiile pielii se numara reglarea temperaturii corpului si a absorbtiei de lichide, secretia unor substante acide pentru a inhiba bacteriile si eliminarea toxinelor prin glandele sudoripare.

Sanatatea pielii poate fi afectata de catre substantele chimice cu care aceasta intra in contact, existand pericolul ca aceste substante sa ajunga in sistemul circulator. Pentru a evita acest lucru, este indicata curatarea cu atentie a pielii, utilizarea hainelor din fibre naturale si o nutritie sanatoasa.

Exista mai multe modalitati prin care putem mentine pielea sanatoasa:
  • perierea pielii uscate - se realizeaza cu o perie moale, uscata si ajuta la indepartarea celulelor moarte si a reziduurilor, imbunatateste circulatia si este benefica pentru detoxifiere. Perierea se face dinspre extremitatile bratelor si picioarelor spre centrul corpului, catre zona inimii. Se maseaza cu miscari circulare, evitand eventualele leziuni cutanate. Cel mai indicat este ca aceasta periere sa fie urmata de un dus.
  • sauna - prin sauna se pot elimina in proportie de aproximativ 21, 3% cel putin 16 substante chimice toxice din organism.
  • bai pentru curatarea pielii - presupune introducerea unor substante speciale - 3 linguri apa oxigenata, 3 cesti de sare, praf de copt, pudra de ghimbir - in apa de baie. Trebuie sa stati in cada cel putin 30 de minute, timp in care sa consumati multa apa.

Detoxifierea ficatului

Ficatul indeplineste mai multe functii vitale pentru organism, cele mai importante fiind producerea celulelor rosii si transportarea oxigenului in organism. Deoarece filtreaza sangele, ficatul este raspunzator pentru eliminarea substantelor toxice introduse prin alimentele ingerate si aerul respirat. Daca ficatul devine coplesit de cantitatea acestor substante, nu reuseste sa-si indeplineasca rolul, iar organismul este incarcat cu toxine.

Simptomele afectiunilor de ficat includ:
  • stari de greata si varsaturi
  • oboseala
  • pierderea apetitului
  • prurit
  • colorarea pielii sau a ochilor in galben
  • dureri in partea superioara a abdomenului
  • urina inchisa la culoare
Pentru detoxifierea ficatului, cea mai importanta este alimentatia, care trebuie sa fie bogata in:
  • vitamina K: verdeturi, lucerna, conopida
  • antioxidanti: armurariu, fructe proaspete, suc de legume
  • arginina: fasole, pastai, linte, ovaz, germeni de grau, roscov
  • acizi grasi esentiali: fructe de mare, ulei de peste, avocado, verdeturi
  • vitamine B, aminoacizi: metionina si cisteina se gasesc in legume, oua, usturoi, ceapa, seminte si carne
  • fibre vegetale

Totodata trebuie sa reducem consumul de uleiuri hidrogenate, zahar si mancaruri procesate.

Detoxifierea plamanilor

Plamanii sunt expusi in mod direct la aerul poluat, plin de toxine. Acumularile de toxine si reziduuri duce la „captusirea” plamanilor, narilor si bronhiilor cu mucus, fapt ce reduce capacitatea de detoxifiere a plamanilor. In acest fel, substantele toxice pot ajunge in sange si apar boli ca astmul, bronsita, fibroza chistica, pneumonie, cancer la plaman, emfizem, tuberculoza etc.

In cazul unor simptome precum tuse cronica, expectoratii de mucus sau sange, dificultate la respiratie, dureri in piept, se impun anumite masuri de curatare a plamanilor.
In primul rand, trebuie sa evitam poluantii: tutunul, pesticidele, substantele chimice de curatat si gazele de esapament ale automobilelor. E necesar, de asemenea si un program de miscare fizica si dieta echilibrat; consumati multe lichide si evitati alimentele care formeaza mucus, precum produsele lactate.

Consumati alimente care lupta impotriva mucusului - ceapa, usturoi, ardei, ghimbir. Legumele bogate in clorofila (spirulina, orz) si fructe ca piersici, caise si prune stimuleaza curatarea plamanilor.

Plante benefice pentru detoxifierea plamanilor:
  • seminte de fenicul - antiinflamator
  • isop - antispasmotic
  • cimbrisor - relaxant pentru tuse, expectorant si antimicotic
  • lumanarica - tonifiaza membranele mucoase si faciliteaza expectoratia
  • unguras - relaxant
  • podbal - expectorant
  • urzica - amelioreaza alergiile
  • salvie - antiseptic
  • lobelia - relaxeaza plamanii
  • radacina de ghimbir - stimuleaza plamanii
  • Cordyceps (ciuperca) - stimuleaza antioxidantii din corp

Detoxifierea rinichilor

Toxinele si reziduurile din apa sunt filtrate de catre rinichi, dupa care ajung in vezica urinara. O forma de stimulare a rinichilor este prin batai usoare aplicate cu pumnul pe zona rinichilor.

Alte remedii includ comprese cu ghimbir, consumul ridicat de pepene verde si supa de potasiu, alcatuita din cartofi, morcov, verdeturi, ceapa, usturoi si telina.

Detoxifierea picioarelor

Baile cu apa fierbinte pentru picioare au efecte benefice, cunoscute inca din antichitate. Apa trebuie sa aiba 40 - 42 de grade, iar baia trebuie sa dureze 10 - 25 de minute.
Pentru o eficacitate crescuta, se pot adauga in apa ace de pin, ceai verde, usturoi, ghimbir, ardei iute, frunze de bambus, frunze de morcov, matase de porumb sau coaja de citrice. Aceste bai la picioare sunt benefice pentru insomnie, astm, migrene, reumatism, artrita, alergii cutanate si raceli obisnuite.

Data actualizare: 17-05-2019 | creare: 01-10-2009 | Vizite: 37163
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum elimină corpul substanțele toxice?
  • Detoxifierea ficatului - o abordare științifică
  • Noi descoperiri legate de detoxifiere și prelungirea vieții
  •