Dezbatere legata de legislatia privind transplantul de organe

Data publicării: 25-07-2008

Numeroase cadre medicale aradene, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale din domeniu, au luat parte, joi, la dezbaterea intitulata "Transplantul de organe - atitudine si actiune. Aplicarea legii 95 din 2006 in judetul Arad", organizata de senatorul PSD de Arad, Vasile Dan Ungureanu, Agentia Nationala de Transplant fiind reprezentata de dr. Dan Luscalov, coordonator al Centrului de Transplant din Cluj-Napoca.
Pentru prima data s-a discutat intr-un astfel de cadru despre "acordul prezumat", un concept ce se doreste a fi introdus in legislatia romaneasca prin modificarea Legii 95/2006, aceasta fiind de fapt principala tema abordata in cadrul dezbaterii.
Dupa cum a precizat senatorul Vasile Dan Ungureanu, modificarea acestei legi a fost avizata de Senatul Romaniei, in sensul ca acordul explicit al persoanei de la care urmeaza sa fie prelevate organe dupa deces va fi inlocuit cu acordul prezumat al acesteia, lucru ce va permite prelevarea de organe de la persoanele aflate in moarte cerebrala.
"Se poate spune ca in acest caz este vorba despre "un progres prin lege", care va largi bazele de recoltare a organelor. Trebuie sa modificam Legea adoptata la Senat in 2006, iar in ideea de a ajuta mai multi oameni, vom merge pe ideea acordului prezumat", a sustinut senatorul Ungureanu, care a mai adaugat ca spera ca Aradul sa devina, intr-o perspectiva apropiata, un centru de prelevare de organe, chiar daca aceasta implica constituirea unei echipe de medici specializati in acest domeniu.
Acest deziderat este unul foarte important, in conditiile in care in prezent, prelevarea de organe de la persoane aflate in moarte cerebrala se face exclusiv de echipe din cadrul Centrelor de transplant, iar mentinerea in viata "pe aparate" a unui pacient aflat in aceasta stare este foarte dificila.
Pe de alta parte, doctorul Dan Luscalov a remarcat faptul ca de la un donator aflat in moarte cerebrala pot fi prelevate aproximativ sapte organe, tesuturi si celule, cu care se pot salva un numar de 13 vieti.
"La ora actuala, in Europa, mai exista doar patru tari intre care si Romania, in care nu functioneaza acordul prezumat. Chiar si acesta insa poate fi insuficient pentru prelevarea de organe, in cazul unui simplu nu venit din partea familiei celui aflat in moarte cerebrala. In viitorul apropiat se intentioneaza constituirea unei baze de date nationale, in care vor fi inscrisi toti cei care nu sunt de acord sa li se preleveze organe dupa moarte", a adaugat dr. Dan Luscalov.
Sursa: Agerpres, 25-07-2008, Vizualizari 733
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.