Dezvoltarea functiilor motorii la sugari

©

Autor:

Dezvoltarea functiilor motorii la sugari
Dezvoltarea motorie a sugarului este plina de explorari si realizari. In prima luna bebelusii sunt "dotati" cu mai multe reflexe primitive - raspunsuri involuntare la stimuli senzoriali. Majoritatea acestor reflexe dispar treptat in cateva luni, pe masura ce se dezvolta stemul nervos al sugarului, ramanand doar reflexele vitale - clipit, stranut, tuse, cascat si ragait. Dupa prima luna de viata dispare pozitia bebelusului cu pumnii inclestati, coatele si genunchii indoiti, bratele si picioarele aproape de partea din fata a corpului, precum si tremurul barbiei si a membrelor in timpul acceselor de plans.

Sugarul se dezvolta in sens cefalocaudal, adica pornind de la cap in jos si in sens proximodistal, adica dinspre centru spre extremitati. Prima data sugarul achizitioneaza functiile motorii de baza sau grosiere - miscarea mainilor si a picioarelor, apoi urmeaza functiile motorii complexe - miscari mici, cum ar fi prinderea unui obiect intre degetul aratator si cel opozabil.

Functiile motorii la sugarul de 1 - 2 luni

Functii motorii de baza - Spatele sugarului devine tot mai puternic, ajutandu-l sa-si ridice capul la 45 de grade atunci cand este asezat pe burtica. Totodata isi pot ridica usor si pieptul, sprijinindu-se pe coate. Atunci cand este asezat pe spate, sugarul flexeaza energic picioarele, pregatindu-se pentru mersul de-a busilea care va veni mai tarziu.
Functii motorii complexe - Acum sugarii se pregatesc pentru momentul in care incep sa prinda lucrurile in manute - isi intind mainile spre obiectele care ii intereseaza.

Reflexul prinderii este inca prezent, desi mai slab. Deoarece la aceasta varsta sugarii inca nu au control asupra miscarilor, parintii ii pot ajuta prin exercitii usoare: incrucisati bratele peste piept, apoi deschideti-le; indoiti genunchii peste stomac, apoi intindeti picioarele. Daca tineti sugarul in brate trebuie sa ii sustineti capul si in niciun caz nu scuturati copilul - ii puteti produce sindromul zgaltairii copilului.

Functiile motorii la sugarul de 3 - 4 luni

Functii motorii de baza - In jurul varstei de 3 luni, sugarul isi poate sustine capul pentru perioade mai lungi de timp (cateva minute) si dispare reflexul de spadasin, ceea ce le permite o simetrie a pozitiei bratelor. In jurul varstei de 4 luni bebelusul isi poate tine capul in pozitie dreapta cand este tinut in brate sau cand sta pe burtica. Tot acum, sugarii se pot rostogoli singuri de pe burtica pe spate, insa abia o luna mai tarziu se vor putea rostogoli de pe spate pe burtica.
Functii motorii complexe - Pe masura ce vederea se imbunatateste, sugarii reactioneaza mai bine la stimulii vizuali, putand urmari obiectele cu privirea. Intre 3 si 4 luni bebelusii incep sa tina obiectele intr-un mod stangaci, intre palma si degetele stranse. Pana la 4 luni isi perfectioneaza stransoarea si se intind dupa toate obiectele pe care le vad.

La aceasta varsta sugarul tine si scutura jucaria pe care i-o dati in mana, insa nu o poate ridica in cazul in care cade. Puteti stimula sugarul lasandu-l pe burtica, cu o jucarie in fata sau alaturi de el. Daca bebelusului nu-i place sa fie lasat pe burtica, incercati sa-l puneti pe stomacul dumneavoastra.

Functiile motorii la sugarul de 5 - 6 luni

Functii motorii de baza - Cand stau pe burtica sugarii dau din maini si picioare, exersand muschii folositi mai tarziu la mersul de-a busilea. In jurul varstei de 6 luni sugarul poate sta singur in fundulet, pentru perioade scurte de timp si picioarele le pot sustine o parte din greutate, daca sunt sustinuti de sub brate in pozitie verticala.
Functii motorii complexe - In jurul varstei de 5 luni, sugarul manevreaza si ridica obiecte mari, insa obiectele mici vor putea doar sa le atinga. Sugarii invata prin folosirea mainilor si a gurii, perfectandu-si capacitatea de a tine obiectele in mana pana la varsta de 6 luni. Acum pot sa mute obiectul dintr-o mana in alta.

Atunci cand bebelusul sta pe spate, ridicati-l de manute si veti putea observa ca incearca sa isi ridice capul, anticipand pozitia de stat in fundulet. Acum sugarul nu mai este un bebelus fragil si puteti sa-l invatati cu pozitia verticala, tinandu-l de manute si sprijinindu-l de perne. La aceasta varsta sugarii prezinta reflexul ascensorului - in cazul in care cad, bebelusii reactioneaza instinctiv, intinzand bratele ca sa nu se raneasca.

Functiile motorii la sugarul de 7 - 8 luni

Functii motorii de baza - Sugarii sunt tot mai nerabdatori sa exploreze si in jurul varstei de 7 luni invata sa mearga de-a busilea. La 8 luni pot sta singuri in picioare, pentru perioade mai indelungate de timp si se pot ridica singuri in pozitie verticala, sprijinindu-se de ceva.
Functii motorii complexe - In a doua parte a primului an din viata, sugarii isi folosesc manutele din ce in ce mai bine si pot prinde obiecte mici intre degetul mare si celelalte degete. Intre 7 si 9 luni majoritatea sugarilor reusesc sa ia in mana o cana si sa bea din aceasta.

Dupa 6 luni, sugarii devin mai mobili si capata tot mai multa autonomie in miscare. Din acest motiv si parintii trebuie sa-si mareasca vigilenta, pazindu-i de situatiile posibil periculoase. Deoarece reuseste sa-si sustina greutatea cu o singura mana, cealalta mana este libera pentru joaca. Pentru a incuraja copilul sa stea in picioare, puteti pune obiectele care il intereseaza pe un scaun. Astfel, sugarul va sta in picioare pentru a putea cerceta obiectele.

Functiile motorii la sugarul de 9 - 10 luni

Functii motorii de baza - La 9 - 10 luni sugarii reusesc nu doar sa se ridice si sa stea singuri in picioare, dar sa si apuce obiecte de pe jos si sa se joace, mentinandu-si echilibrul. Acum pot face primii pasi, daca sunt sprijiniti.
Functii motorii complexe - Sugarii reusesc sa tina obiectele mici cu precizie, intre degetul aratator si cel mare. Totodata, bebelusii reusesc sa puna jos obiectele mari cu grija, fara a le tranti. Este posibil ca sugarul sa poata impunge cu degetul aratator.

Aceasta este perioada critica pentru exersarea muschilor care ajuta sugarul se ridice si sa stea singur in picioare. Din acest motiv, dispozitivele premergatoare pot intarzia invatarea mersului. Mai mult, cercetarile au scos la iveala faptul ca premergatoarele nu permit bebelusilor sa isi fortifice spatele inainte de a invata sa mearga. Acest lucru le produce fidicultati la mers sau alergare mai tarziu in copilarie.

Daca pana la 10 luni sugarul nu merge de-a busilea sau merge foarte rar, este un lucru normal, dar il puteti ajuta - in timp ce copilul este intins pe stomac, lipiti palmele de talpile lui, iar cand vrea sa se miste impingeti-l. Aceasta senzatie noua ar putea sa-l stimuleze sa incerce sa se miste singur.

Functiile motorii la sugarul de 11 - 12 luni

Functii motorii de baza - La varsta de 11 luni sugarul isi imbunatateste mersul tinandu-se de mana parintelui, iar la 12 luni poate face primii pasi de unul singur.
Functii motorii complexe - La 10 - 11 luni sugarul poate prinde obiectele mici intre degete, pentru a le pune acolo unde doreste - de ex. cerealele intr-un castron. Pana la varsta de un an copilul isi poate folosi mainile independent, fapt ce-l va ajuta putin mai tarziu sa manevreze unelte.

In sfarsit sugarul este pregatit sa exploreze lumea stand in picioare; acum se vede si preferinta pentru utilizarea mainii drepte sau a celei stangi. In general, copii la aceasta varsta se pot hrani singuri, folosind mainile si coopereaza cand este imbracat, intinzand mana. Retineti insa ca informatiile prezentate au doar caracter de ghidare in dezvoltarea sugarului si daca aveti nelamuriri contactati medicul pediatru. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si doar o persoana avizata poate detecta semnalele de alarma.

Data actualizare: 18-12-2018 | creare: 05-11-2009 | Vizite: 50161
Bibliografie
1. Dezvoltarea sugarului, link: https://yourtotalhealth.ivillage.com/infancy-development.html
2. Dezvoltarea cronologica a copiilor, link: www.talaris.org/timeline.htm#
3. Cresterea copiilor, link: https://sojournkids.com/wp-content/uploads/2008/10/week-5-discipline.pdf
4. Repere in dezvoltarea copilului, link: www.eastpennsd.org/.../Child%20Development%20Milestone%20Chart.doc
5. Repere in dezvoltare: Un ghid pentru parinti, link: https://www.nncc.org/Child.Dev/mile1.html
6. Sugarul, link: https://www.healthyroadsmedia.org/english/Files/pdf/EngInfant.pdf
7. Dezvoltarea copiilor, link: https://www.indiaparenting.com/develop/index.shtml
8. Dezvoltarea fizica a sugarului: capacitatile motorii de baza, link: https://www.mentalhelp.net/poc/view_doc.php?type=doc&id=10109&cn=461
9. Dezvoltarea capacitatilor motorii la sugar, link: https://www.brighthub.com/education/early-childhood/articles/43517.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum