Diabetul afectează tot mai mulţi oameni, avertizează specialiştii înainte de Ziua Mondială a Diabetului

Data publicarii: 11-11-2016

Din ce în ce mai multe persoane reuşesc să trăiască cu diabetul, dar această maladie continuă să provoace peste 1,5 milioane de decese pe an în lume, de multe ori din cauza lipsei de diagnostic şi de acces la tratamente, relatează joi AFP.

Numit şi ''maladia silenţioasă'', pentru că o persoană afectată poate trăi mai mulţi ani fără a prezenta niciun simptom, diabetul este un ''ucigaş nemilos'', reaminteşte Federaţia Franceză a Diabeticilor (FFD) înainte de ziua mondială dedicată acestei patologii, marcată luni, 14 noiembrie.

''În consecinţă, este urgent să depistăm, să diagnosticăm maladia şi să asigurăm un tratament adecvat'' persoanelor diabetice, pledează Federaţia internaţională a diabetului (FID), care organizează campania Test2Prevent, cu obiectivul de a înregistra un milion de cazuri de depistare a bolii cu prilejul acestei zile de sensibilizare.

Diabetul, o tulburare de asimilare a zahărului de către organism, există sub două forme. Diabetul de tip 2 (aproape 90% din cazuri) corespunde unei creşteri prelungite a proporţiei de zahăr din sânge şi este frecvent asociat cu modul de viaţă (sedentaritate, alimentaţie, etc.). Diabetul de tip 1, care apare cel mai adesea de manieră brutală la copii sau la tineri, este caracterizat de o producţie insuficientă de insulină, un hormon secretat de pancreas.

Numărul adulţilor diabetici a explodat în lume, ajungând de la 108 milioane în 1980 la 422 de milioane în 2014, respectiv 8,5% din populaţia adultă, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în aprilie.

Potrivit estimărilor FID, 193 de milioane de persoane nu ştiu faptul că suferă de diabet, riscând ca ''glicemia ridicată să le distrugă silenţios organismul''.

Diabeticii au un risc ridicat de a se suferi de insuficienţă renală, plăgi la picioare care să ducă la amputare, afecţiuni ale retinei, şi pot fi victime ale infarcturilor sau atacurilor vascular-cerebrale.

Reducerea acestor complicaţii poate fi realizată printr-un mai bun control al glicemiei, dar şi prin prevenirea sau abordarea riscurilor asociate: surplus de greutate, hipertensiune arterială, colesterol, tabagism şi sedentaritate, reamintesc specialiştii.
Sursa: Agerpres, 11-11-2016, Vizualizari 207
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK