Diabetul zaharat in crestere

Data publicării: 02-11-2007

In Romania existau la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an aproximativ 450.000 de persoane cu diabet cunoscut si tot atatea persoane cu diabet necunoscut, a declarat, vineri, in cadrul workshop-ului cu privire la diabet, prof. dr. Nicolae Hancu, de la Institutul de Boli de Nutritie din Cluj.
    El a mentionat ca aproximativ 2.000 de copii au diabet zaharat de tip I ceea ce este foarte mult.
    Specialistul a mentionat ca Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este foarte bine venit. De altfel, acest lucru s-a dovedit si prin datele pe care le-a prezentat pe primul trimestru, respectiv din iunie pana in septembrie 2007, si care arata ca riscurile de boala identificata in cele trei luni de derulare a programului sunt de 23,4% din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip II.
    Prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane pentru Diabet, a explicat ca specialistii se asteaptau la acest lucru, iar ceea ce s-a identificat cu prilejul acestui program este ingrijorator si alarmant, pentru ca programul nu s-a finalizat, si chiar procentul anuntat pana acum este foarte mare.
    Presedintele Federatiei Nationale pentru Diabet a facut referire si la rezultatele programului din judetul Cluj, care au relevat ca daca pana acum numarul de cazuri noi era de 470-476 dupa cele trei luni in care s-a desfasurat programul, numarul de cazuri noi a ajuns la 1.126, ceea ce este foarte mult, inregistrandu-se o crestere de 237%. Este o cifra care ingrijoreaza foarte mult, a subliniat specialistul.
    El a mentionat ca diabetul constituie un risc foarte mare pentru boli asociate si ca impactul diabetului asupra persoanei este foarte mare dand complicatii de tip retinopatie, necropatie, neuropatie, cardiopatie ischemica, arteriopatie, boala cerebrovasculara si in asociate cu alte boli hipertensiune arteriala, dislipidemii, obezitate, hiperuricemie si sindrom metabolic.
    Diabetul este responsabil in proportie de 55-75% in cazul declansarii bolilor cardiovasculare, a mai explicat specialistul.
    O persoana care este afectata de diabet ii scade dramatic speranta de sanatate, reduce si altereaza calitatea vietii, diminueaza speranta de viata. 55% dintre cauzele mortalitatii din diabet se datoreaza cardiopatiei ischemice si 10% bolii cerebrovasculare, a precizat prof. dr. Nicolae Hancu.
    Principalele forme de diabet sunt diabetul de tip I care se manifesta pana la 30 de ani si care este insulinodependent si diabetul zaharat de tip II care apare dupa varsta de 30 de ani si reprezinta cam 90-95% din cazurile de diabet fiind o boala populationala.
    Prof. dr. Nicolae Hancu a mai facut referire si la faptul ca in ultimul timp se constata la copii, care de obicei fac diabet zaharat de tip I, o asociere cu diabet zaharat tip II, ceea ce este foarte grav.
    In ceea ce priveste diabetul zaharat de tip II, acesta este pe locul 9 in topul celor mai frecvente diagnostice si pe locul 14 in topul celor mai frecvente diagnostice noi  in practica medicilor de familie de la noi din tara.
    Diabetul are un impact economic foarte mare, se apreciaza prin costurile directe date de cheltuielile rezultate din depistare, diagnostic, ingrijire, preventie si cercetare si costuri indirecte rezultate din scaderea capacitatii de munca a persoanei. Acesta presupune consum intre 8-10% din bugetul pentru sanatate. Costurile se situeaza, in momentul aparitiei complicatiilor, respectiv complicatiilor renale pentru ca trebuie facuta dializa, cardiovasculare pentru ca trebuie terapie intensiva coronariana, accident vascular cerebral de asemenea trebuie terapie intensiva si recuperare iar retiniene, fotocoagulare prin laser.
Sursa: Rompres, 02-11-2007, Vizualizari 846
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.