Diagnosticarea autismului cu ajutorul unei iluzii optice și analiza pupilei

©

Autor:

Diagnosticarea autismului cu ajutorul unei iluzii optice și analiza pupilei
Diagnosticarea autismului întâmpină încă probleme în prezent, dar o nouă tehnică de analiză a modului de dilatare pupilară în timpul vizualizării unei iluzii optice poate oferi indicii privind funcționalitatea cerebrală a unei persoane și predispoziția spre autism.
Cercetătorii din cadrul Universitții din Pisa (Italia) au descoperit că o simplă iluzie optică ar putea fi utilizată pentru detectarea obiectivă a modului în care anumiți indivizi au tendința de a vizualiza detaliile și de a pierde din vedere imaginea de ansamblu.

Tulburările din Spectrul Autist se axează pe o multitudine de însușiri, de intensități variate. Acestea include dificultăți de control motor fin și procesarea informațiilor senzoriale, ducând la comportamente ca evitarea, suprastimulare sau mișcările repetitive.

Noua tehnică ar putea favoriza diagnosticarea, printr-o metodă ce folosește 2 straturi de puncte în contrast ce se mișcă în interiorul unei coloane.

Iată mai jos iluzia optică: se rotește coloana sau sunt doar 2 foi cu puncte de culori diferite ce se deplasează în direcții opuse?


Sursa: Science Alert

Diferențele dintre cele două variante ale iluziei depind de modul în care interpretăm cele două straturi. Dacă le vezi ca pe foi separate ce se mișcă în direcții opuse, te axezi pe umbra unuia și ulterior pe a celeilalte, identificând detalii de lipsă de interconectare și continuitate  –  este vorba de vedere orientată pe detalii. Când creierul vizualizează și se axează pe imaginea de ansamblu și recunoaște iluzia ca un singur sistem, o umbră (de obicei punct alb) este văzută ca fața unui punct ce se mișcă în fața coloanei înainte de a ajunge la capăt unde apare ca cealaltă parte a punctului (negru) pe suprafața anterioară.

Persoanele care au tendința de a se axa pe detalii sunt mai predispuse la tulburările de spectru autism, atenția mai mare la detalii fiind amprena procesării senzoriale comună în autism.

Iluzia a fost testată pe un grup de 50 adulți fără diagnosticul de autism. Cercetătorii au utilizat un truc de feedback ce implică mișcările pupilei. Dacă participanții se axau pe straturile cu puncte ca detalii separate, pupilele ce mișcau pe măsură ce ajustau cele două umbre diferite de lumină. Analiza modificărilor dimensiunii pupilei poate oferi indicații prin focusarea atenției unei persoane. Ulterior au testat subiecții pentru a depista semne asociate autismului cu ajutorul unui chestionar.

Indivizii cu valori mai mari ale chestionarulului prezentau fluctuații ale pupilei ce sugerau că se axau mai mult pe detaliile iluziei decât pe imaginea unei coloane ce se rotește.

Deși mai sunt necesare studii în acest sens, această tehnică ar putea deschide noi orizonturi în dezvoltarea de tehnici pentru depistarea precoce și eficientă a autismului.

Rezultele cercetării au fost publicate în jurnalul eLife.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 13-03-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 1430
Bibliografie
Hhere`s a Simple Optical Illusion That Could Help Diagnose Autism, link: https://www.sciencealert.com/autism-diagnostic-tool-uses-pupil-dilation-rate-with-optical-illusion
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu cercetează legătura între aportul prenatal de fier și riscul de autism la copil
  • Animalele de companie benefice pentru copiii cu autism (studiu)
  • O nouă descoperire privind bazele genetice ale autismului
  •