Diagnosticul de laborator al bolilor infectioase

©

Autor: Redacția ROmedic

Metodele serologice

Metodele serologice au ca scop punerea in evidenta a anticorpilor specifici indreptati impotriva unui agresor microbian sau viral. Astfel, in mod indirect (bazandu-ne pe reactivitatea sistemului imun producator de anticorpi), este demonstrata prezenta unei infectii sau existenta unei infectii in antecedente.
Semnalul biologic detectat este reprezentat de anticorpii din clasele IgM sau IgG specifici  fata de antigenele de suprafata microbiene.

Testele serologice pot masura nivelul anticorpilor protectori si de asemenea, pot sesiza variatii ale concentratiei acestora, demonstrand in acest fel prezenta infectiei. Pentru detectarea variatiei tritului de anticorpi (apreciere cantitativa), masuratorile trebuiesc repetate la interval de 10-14 zile.

Depistarea anticorpilor IgM in faza asimptomatica a bolii, reprezinta un raspuns precoce al organismului in fata infectiei. O crestere de patru ori a concentratiei de anticorpi (titrul anticorpilor) in probele recoltate in faza acuta a bolii, reprezinta o dovada a existentei unei infectii acute.

Data actualizare: 01-08-2012 | creare: 05-02-2009 | Vizite: 40389
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!