Diana Păun, consilier de stat: Prevenţia şi educaţia pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acţiunilor noastre

Data publicării: 20-07-2017

O populaţie sănătoasă este în primul rând o populaţie informată, iar prevenţia şi educaţia pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acţiunilor instituţiilor publice, al mediului privat şi guvernamental, a afirmat, miercuri, consilierul de stat Diana Păun, cu ocazia lansării campaniei "Câte vieţi are inima ta?".

Campania a fost lansată de către Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), în colaborare cu Fundaţia ,,Pop de Popa' pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC), şi are obiectivul de a atrage atenţia asupra impactului bolilor cardiovasculare şi mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuşi pacienţii care au suferit un prim infarct.

"Cunoaştem cu toţii statisticile nefaste care poziţionează ţara noastră pe primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, cauză a aproximativ 60% din decesele înregistrate anual în România. Când vorbim de boli cardiovasculare nu putem să nu aducem în discuţie factorii de risc asociaţi acestora. Şi, din nou, cred că ne sunt cunoscute cifrele referitoare la comportamentele nocive, între care fumatul, obiceiurile alimentare, lipsa de activitate fizică. Tot statisticile ne spun că multe dintre decesele prin boli cardiovasculare, respectiv 50%, sunt prevenibile. Mergând mai departe, dacă vorbim de factorii de risc, nu putem ignora subiectul prevenţiei asumat de Administraţia Prezidenţială ca prioritate naţională. Educaţia pentru sănătate şi politicile pe sănătate cu accent pe prevenţie constituie instrumente utile în acest sens şi acestea sunt responsabilitatea actorilor in domeniu", a arătat Diana Păun.

Consilierul de stat a subliniat însă că adoptarea unor comportamente şi a unui stil de viaţă sănătos este, în definitiv, o opţiune individuală.

"Prevenţia şi educaţia pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acţiunilor noastre şi avem nevoie de sinergia tuturor actorilor, de efortul comun al instituţiilor publice, al mediului privat şi non guvernamental. O populaţie sănătoasă este în primul rând o populaţie informată. Iar informarea trebuie făcută de la cele mai fragede vârste, în grădiniţă, în şcoală, prin intermediul reţelei de medici de familie dar şi a comunităţii prin diverse campanii cum este este cea de astăzi. Pe de o parte, campania îşi propune să atragă atenţia pacienţilor diagnosticaţi cu boli cardiovasculare asupra importanţei monitorizării continue, în primul rând pentru prevenirea agravării afecţiunii, iar pe de altă parte, să crească gradul de conştientizare a factorilor de risc asociaţi bolilor cardiovasculare publicului larg", a mai spus Diana Păun.

Ea a subliniat că fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în care activitatea fizică ritmică, alimentaţia sănătoasă şi echilibrată şi evitarea comportamentelor nocive sunt prioritare.

"Fie că vorbim de boli cardiovasculare, de diabet sau de oricare alte afecţiuni care pot fi prevenite, campaniile de conştientizare sunt mereu binevenite, mai ales atunci când acestea vin de la specialiştii din domeniu. Societatea Naţională de Medicina Familiei a fost şi va rămâne un partener de nădejde în domeniul promovării prevenţiei şi educaţiei pentru sănătate, motiv pentru care îi felicit", a conchis consilierul de stat.

Campania "Câte vieţi are inima ta?" îşi propune să atragă atenţia pacienţilor diagnosticaţi cu boli cardiovasculare asupra importanţei monitorizării continue pentru prevenirea agravării afecţiunii şi totodată, urmăreşte să crească gradul de conştientizare a populaţiei generale cu privire la cauzele, simptomele şi riscurile bolilor cardiovasculare.

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Din cele peste aproximativ 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare şi un estimat de 50.000 au fost ca urmare a afecţiunilor oncologice, conform raportului European Heart Network, publicat anul acesta.

Dintre toate afecţiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte şi infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese.
Sursa: Agerpres, 20-07-2017, Vizualizari 88
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.